Review: kit tastatură + mouse Microsoft Desktop 900 wireless

Luna trecută, când am venit în țară, mi-am luat un kit tastatură + mouse wireless de la eMag. Am dat 160 lei (acum e 174 lei, redus de la 224) pentru că aveam nevoie de o tastatură decentă pentru a lucra – bine, și mi-am mai cumpărat și-un monitor.

Laptopul meu de serviciu e un Lenovo E570, de 15 inci și o sută de kile, cu un ecran praf și cu o tastatură și-un touchpad absolut oribile. Sau, în fine, pentru utilizatorii de Windows, probabil că sunt OK, dar pentru mine sunt complet inutilizabile.

Aveam nevoie de o tastatură care să fie cât mai apropiată de Magic Keyboard de la Apple. Nu mă pasionează tastaturile mecanice, dimpotrivă, îmi plac cele subțiri, cu taste nu foarte înalte, dar cu un travel decent. Și aveam nevoie și de un mouse ca să pot să scap de prostia aia touchpad care mai mult mă încurcă decât mă ajută.

Asta pentru că diferența dintre touchpad-ul de pe laptopurile cu Windows și trackpad-urile Apple este că, în multe cazuri, nu poți să muți o fereastră ținând apăsat oriunde pe touchpad, cu un deget, și cu altul încercând să muți, ci doar în partea din stânga jos. Dacă ții în dreapta, primești un click dreapta, deși ai deja apăsarea cu două degete care face același lucru posibil.

Acu’, nu că m-aș plânge de laptop, că nu e tocmai ăla stock, e modificat bine pe interior, ca pentru nevoie corporatiste, dar… e tot o cărămidă masivă cu niște taste oribile – nu înțeleg la ce-mi trebuie numpad pe el, dar na… – și cu un touchpad prost.

Tastatura Microsoft Desktop 900 wireless e chiar decentă. Nu mi se pare grozavă și n-o să înlocuiască niciodată un Magic Keyboard – eu am unul mic, la muncă, cumpărat de pe eBay, cu tastele remapate ca pe Mac, dar își face treaba surprinzător de bine.

Travel-ul e decent – deși un pic cam lung pentru gustul meu. Nu e la fel de scurt ca pe noile generații de MacBook (e oribilă tastatura aia, oricât mi-ar plăcea mie produsele Apple; e zgomotoasă în ciuda faptului că travel-ul e neglijabil, spre zero, și se simte de parcă ai da cu degetele în piatră), dar nu e nici ca pe o tastatură obișnuită de Mac. Cred că e un pic mai lung decât pe o tastatură de Lenovo, dar măcar tastele au forme decente și sunt suficient spațiate între ele.

Tastatura – ca obiect – nu e chiar subțire, dar ai mai puține șanse să dezvolți sindrom de tunel carpian cu ea, tastele ar putea fi un pic mai puțin zgomotoase – în principiu, se aude înfundat, ca din butoi, cănd le apeși, plasticul îți dă senzația de cauciuc, dar merge. E o tastatură sinceră, deși mi se pare o idee cam scumpă pentru calitatea de vapor venind din Turcia.

O altă chestie care mă enervează e layout-ul tastelor.. Aș fi preferat ca în loc de un shift stânga lung, să fie scurt și urmat de backslash, unde să fie mapată litera “î”, dar Microsoft a decis să pună tasta aia sub backspace. E drept și că, ce-mi doresc eu, e o clonă de tastatură de Mac…

Mouse-ul e… un mouse optic. Același tip de plastic, nu foarte ergonomic, destul de rapid și în lipsa unui mouse-pad (încep să apreciez sincer invenția aia). Scrollul e foarte lent (la rotița de scroll mă refer), e inutilizabil în Visual Studio pentru scrollat prin cod, se învârte mai greu decât la maușii ieftini, are ceva feedback și, per total, e ușor enervant până te obișnuiești cu el. Plus că se aude aiurea când îl miști direct pe birou – e vina mea că n-am un pad.

O altă chestie care mă scoate din sărite la tastaturile pentru Windows e faptul că, deși Microsoft oferă suport pentru tastaturile de Mac, te obligă să mapezi tastele complet diferit decât modul în care le-ai mapa direct pe una normală.

Asta în ciuda faptului că există layout-uri similare: fn, ctrl, option, cmd pe Mac și fn, ctrl, winkey, alt pe Windows, respectiv ctrl, winkey, alt și ctrl, option, cmd. Eh, ca să mapez pe o tastatură mică, cu layout cu patru taste, din cauză că Windows confundă command cu winkey,, pe tastatura de Mac am ctrl pe tasta de lângă space (adică cmd), iar pe tastaturile de Windows am ctrl pe winkey.

Personal, cred că layoutul de Mac e mai inteligent, în sensul că e mai simplu să folosești degetul mare pentru operațiuni de rutină precum copy/paste sau save, decât degetul mic pe ctrl, dar bănui că asta e o chestie de gust.

Ca să n-o mai lungesc, concluzia ar fi că Microsoft Desktop 900 wireless e o tastatură mediocră la un preț un pic prea mare. Cred că prețul corect pentru pachet n-ar trebui să depășească 120 lei atunci când e fără reducere, deși dacă e să apreciez ceva la ea, e că odată băgat receiverul de Bluetooth în portul USB, tastatura funcționează în mod wireless și înainte de boot (eu am un soft de criptare/firewall instalat care-mi cere login înainte de a porni Windows-ul). Ceea ce e cumva logic, că și tastatura de Mac funcționează dacă o leg prin USB, dar parcă te simți mai bine când nu vezi cabluri peste tot.

PS: altă chestie ușor enervantă la cele două obiecte, tastatură și mouse, e că ambele merg pe baterii. Poate m-am obișnuit eu prost cu cele de Mac, pe care le bagi la încărcat la fiecare trei luni și uiți de ele. Eu le folosesc pe astea două doar când vin în țară. În Anglia, folosesc, cum ziceam, o tastatură de Mac și un mouse Logitech MX Master (care e aproape genial și își merită cu vârf și îndesat cele vreo 60 lire cât am dat pe el. Despre ăla, poate altădată, dacă oi avea chef să scriu două vorbe).