Rezolvarea problemei cu legile justiției este la Bruxelles…

Au început să se aprindă niște beculețe pe la Comisia Europeană și, iată, vine știrea, guvernul uniunii vrea să introducă o notă de subsol în viitorul buget, notă care să spună cam așa: “dacă justiția de la voi din țară nu seamănă cu a noastră, nu mai pupați nici un chior.

Chestie care mi se pare cât se poate de corectă, doar că… are o mică bubă. O să-i afecteze, poate, pe polonezi (campioni la atragere de fonduri, vreo 80 miliarde euro până în prezent) și pe unguri (vicecampioni sau pe-acolo, da’ n-am fost curios să văd cu cât). Nu și pe români.

Și știți de ce? Pentru că unul dintre cele mai importante motive pentru care România n-are absorbție de bani europeni e că vine OLAF-u’ peste tine și te caută la acte, să vadă cum i-ai sifonat. Tocmai de asta, doar găinarii s-au aruncat la furat (programul POSDRU a devenit antologic, toți șmenarii au făcut proiecte de reconversie profesională în scripte, deși n-au avut un singur “student” care să învețe altă meserie, altfel decât cu semnătura).

Guvernele de până acum au refuzat sistematic – nu pe față, ci lungind ba câte-un studiu de fezabilitate, ba amânând câte-un proiect pe motiv că nu-s destui bani la buget – proiecte importante, mai ales pe alea de infrastructură, pentru că nu poți, pur și simplu, să furi la fel cum ai fura din banii de la guvern. Înseamnă să faci licitații pe bune, la care pot participa inclusiv firme din UE, și să nu-și mai încaseze băieții șpăgile via firmele de casă.

Însă cum poate rezolva Bruxelles-ul problemele cu legile justiției, cam în toată Europa, ține de crearea unui cadru legislativ, cu liniuțe, pe temele importante legate de independența justiției. Ba chiar ar putea să exagereze un pic și să meargă și un pic mai în detaliu, inclusiv pe “limite” de abuz în serviciu.

Soluția asta are însă o hibă, anume că trebuie o echipă mult prea numeroasă, care să ia la puricat legislația din fiecare țară membră, și să vadă până unde se pot trasa niște reguli. Că după aia e simplu, se face directivă europeană și aia e, nu poți s-o mai dai cotită.

Or, să verifici legislația – inclusiv codurile penale – a 28 de țări ia ceva timp. În plus, trebuie să verifici ca nu cumva să se bășice nu-știu-care guvern că interferezi în politica proprie. Și totuși, am o vagă bănuială că se va ajunge și la asta. Vrem sau nu, Uniunea Europeană se va îndrepta, mai devreme sau mai târziu, către federalizare. Iar armonizarea legislației va fi unul dintre pași. Mă rog, dacă nu ne scoate Dragnea din UE până atunci.

7 comentarii

 1. E ceva rău în federalizare? (Not trolling)

 2. România nu are absorbție de bani europeni deoarece sunt numai incompetenti in guvern, senat, camera deputatilor. Cine? Dragnea, Tariceanu, Macovei, Rovana, Daea cu oaia, Firea, Gratiela, Melescanu, Shaideh, Carmen, Rusine PSD pentru scumpirile in lant pentru buzunarile romanilor, pentru minciunile electorale. Va bagati bani in buzunar pe munca Romanilor.

  • @Mihai: nu e doar incompetență, e și rea-voință. Nu e vorba de PSD, e vorba de toate guvernele din 2007 și pînă acum – mai puțin Cioloș, care n-a avut destul timp să pună ceva decent în aplicare.

 3. Ei, dar guvernul Ciolos, cu concursul ministrului pentru fonduri europene Cristian Ghinea, a atras si el niste fonduri europene:

  http://www.romaniacurata.ro/alerta-sri-primeste-fonduri-europene-intr-un-proiect-de-supraveghere-generalizata-a-cetatenilor-deghizat-in-eguvernare/

 4. Eu as paria ca sunt sanse mai mari ca Romania sa fie exclusa din UE, chiar si partial, inainte sa se ajunga la tentativele de federalizare. Cel putin asa vad eu lucrurile daca e sa judecam in baza regresului pe care-l face de ani buni cam in orice domeniu.

 5. Vrem nu vrem, UE este deja in moarte clinica!
  Asta se intampla din 2003 cand nu s-a votat Constitutia uniunii.
  Ca efectele se vad dupa 13-15 ani e foarte normal, Brexit, revolta Poloniei si Ungariei etc.
  Cine se mai gandeste la federalizare sau alte balarii traieste in Second Life. UE sub conducerea Germaniei a devenit anacronica si vetusta, deci RIP!