RISE Project și-au dat singuri cu tesla

Mă gândeam acu’ vreo zece zile la asta, da’ am zis să treacă și turul al doilea ca să scriu două vorbe. Nu discut politica editorială sau conținutul textelor care au umplut toată bula de spume, că s-a spus tot ce s-a putut spune. Altceva vreau să zic.

Cred că și-au ales un timing prost și că au dat-o de gard. Cifrele de pe facebook nu spun mare lucru, dar la nivel de percepție în bulă, mi se pare că și-au pierdut o mare parte din autoritate. Și asta, cum ziceam, din cauza timing-ului. Dacă o dădeau cu două săptămâni înainte de campanie, nu cred că mai obiecta nimeni.

Și spun că au dat-o de gard referindu-mă în primul rând la publicul lor de bază, anume urbanul 25-35, cu venituri peste medie, care își permite să doneze lunar o oarecare sumă. Desigur, RISE nu trăiește din donații, ci din granturi, programe, sponsorizări din alte părți etc.

Dar ăsta e fix genul ăla de mișcare greșită pe care îl face un brand cu notorietate și cu public loial. E ca și când ai fi, nu știu, Apple?, și în loc să livrezi iPhone-uri, dai… Allview de 500 lei la preț de 1.000 euro. Practic, îți înstrăinezi fix publicul tău principal, cel pe care ți-l dorești, ăla dispus să te plătească (eu am și scris de vreo două ori, pe facebook, că mi se pare stupid ca oamenii să-și oprească plățile către ei, că așa funcționează jurnalismul, dar nu te pui cu impulsul cetățeanului). Și nu e vorba de bani, că pe ăia îi pierzi și îi faci la loc, dar pierzi publicul.

În fine, oamenii sunt jurnaliști, nu poți să ai pretenția de la ei să scrie strategii de marketing și PR, să facă cine știe ce calcule de oportunități. Lucrează acolo niște oameni foarte buni, îmi pare rău că n-au fost mai inspirați. Pe de altă parte, acu’ vorbește experiența mea din comunicare, nu aia din presă. Că, na, uneori ajută. Mă rog, om vedea. Voiam doar să las chestia asta scrisă undeva.

5 comentarii

  1. Am avut o donație recurentă la ei. Am avut. :(

  2. cum ar zice doamna “he he he”

  3. Deci ce anume s-a intamplat? Nu am vazut nicio stire despre Rise Project si Tesla.

  4. Daca inainte doar banuiam ca ar putea fi in slujba unor jmekeri, acum au confirmat. Asa ca ura si la gara cu proiectele lor…

  5. @marinel: nu cred ca riseproject sunt cateii de atac ai unora transformati din cainii aparatori ai democratiei. pur si simplu au fost manipulati sub un ideal: acela de a dovedi neregularitatile celor ce sunt conducatori sau vor sa devina conducatori. cand psd le-a oferit dezvaluirea RP au avut o dilema daca sa documenteze despre Barna sau nu, fiindca ‘e din tabara noastra’. adevarul trebuie constientizat chiar daca doare.
    (parasindu-l pe marinel si revenind la modul general) aici s-a incercat manipularea: daca adevarul doare, poate o parte din el il face rejectabil in asamblu. da, Barna nu e Fat Frumos calare pe cal alb, nu e perfect ca Isus si isi are defectele lui. e la alegerea mea daca accept compromisuri sau nu, multumesc ca aflu de defecte. si problema cea mare nu e daca Barna si-a ‘omenit’ sora si cunoscutii din fonduri europene (de parca n-a facut dracnea din fonduri de la stat) ori Johannis are probleme cu casele sale, ci cum facem ca nu numai presedintele cat si guvernul si parlamentul sa dezvolte tara. deocamdata noi alegatorii nu prea avem mijloace eficiente de control a politicienilor ce derapeaza. sidaca unul ditre ei derapeaza nu inseamna ca ceilalti nu derapeaza si ei. ba unii isi pot permite sa creada ca pot derapa si ei.