Românii habar n-au cum funcționează politica. Nici măcar votanții USR-PLUS

Votantul român e la fel de paradoxal ca politica românească. Într-o politică nu normală, ci măcar decentă, în parlament se duc tot soiul de negocieri. Pe legi, pe articole de legi, pe ce e nevoie pentru o bună guvernare. Tot acolo, se aleg oameni, nu partide, în baza unor programe menite să ajute comunitățile locale.

De exemplu, în județul X, candidații Y și Z fac o minimă documentare despre problemele locale și promit să le rezolve. Ajung în parlament și propun acte legislative. Pe legile propuse, încep să se ducă negocieri. De exemplu: parlamentarul Y din județul X vrea reducerea tăierii copacilor. Parlamentarul Q din județul W nu vrea, pentru că județul lui trăiește din industria de procesare a lemnului.

Fiecare dintre ei încearcă să-i convingă pe ceilalți să voteze sau nu. Într-un final, ajung la un compromis: nu reducem tăierea pădurilor cu 20%, ci cu 10%, iar pentru cei din județul W, care trăiesc din asta, reducem taxele la achiziția de echipament mai performant, care reduce pierderile cu z%. Win-win.

Chestia asta se numește colaborare în interiorul partidului și între partide, pentru că important nu e doar partidul, ci interesul comunității. Dar asta presupune că în parlament merg oameni capabili, că ăia care candidează sunt pregătiți, competenți și interesați de binele comunității, nu săgeți supuse, care votează ce li se trasează de sus.

Spun că votantul român e paradoxal, dar, zilele astea, mă refer la votantul USR-PLUS. Teoretic, e genul de votant care își dorește o astfel de politică, în care politicienii negociază și fac compromisuri pentru binele comunității. Practic, e la fel de isteric ca votantul PSD care urlă că vede statul paralel peste tot.

Votantul USR-PLUS nu își dorește compromisuri, nici măcar cu alt votant USR-PLUS. Eu sunt fumător și vreau să fumez. Eu sunt nefumător și nu vreau ca plozii mei să respire tutun. Cale de mijloc? Nicăieri.

Ăsta e exemplul simplu. Ăla cu discuția mai complicată e poza cu Barna și Ponta. Ambii sunt în opoziție, ambii vor s-o zboare pe Dăncilă. Într-o politică nu normală, dar măcar decentă, se negociază și se fac compromisuri pentru atingerea scopurilor întru binele comunității.

Votantul USR-PLUS e de acord cu negocieri și compromisuri, “dar nu cu ăia”. Și nici cu ceilalți. Și nici cu X. Și nici cu Y. “Mi-au pierdut votul”. Și “eu i-am votat, sunt doar ai mei, să vorbească doar cu mine, nu și cu ceilalți”.

E un soi de posesivitate combinată cu gelozie și cu un strop de paranoia. Ceea ce e de înțeles pentru cineva care a trăit doar în relații (politice) abuzive și a fost constant abuzat (înșelat, furat, bătut, gazat etc.) Dar asta nu înseamnă că tre’ să te transformi tu însuți într-un abuzator.

Orice relație vag funcțională se bazează pe încredere reciprocă. Diferența dintre o relație dintre două persoane și o relație cu un partid politic e că nu te căsătorești cu partidul. Peste patru ani, poți alege altul. Fără certuri, fără divorț, fără tribunal, fără partaj.

De unde tragem concluzia că votantul român, oricât de pregătit sau educat și indiferent de partidul pe care-l susține, nu înțelege mecanismele de bază ale politicii. “Să se revizuiască, primesc! Dar să nu se schimbe nimic!”

10 comentarii

 1. Ai dreptate intru totul.

  Dar dupa ce au dus o campanie anti penali/baroni locali/pesedisti/asistati ti se pare normal sa stea la masa cu ei? Asta nu demonstreaza decat ca sunt si ei la fel de demagoci ca si ceilalti care se fac frati cu dracul doar sa treaca podul.

  • Nu demonstreaza absolut nimic. Astea sint regulile jocului politic. Daca cu aia nu, cu ceilalti nu, ce faci? Astepti sa cistige USR-PLUS 60% la urmatoarele alegeri? Asta nu se va intimpla niciodata. In politica, tre’ sa te faci frate cu dracu’ pina treci podul. De aia exista vorba “politica e o curva”. Daca ne incapatinam sa refuzam orice, o sa devenim niste extremisti mici care nu vor schimba niciodata nimic in tara, dar vor sti intotdeauna ce e mai bine de facut. Daca i-ai ales acolo, lasa-i sa-si faca treaba. Daca vrei sa faca numa’ cum vrei tu si ar face doar asta, dupa aia o sa te plingi ca de ce n-au reusit sa faca nimic.

 2. Demagogi*, editeaza te rog comentariul.

  Multumesc!

 3. Toata ideea partidului a fost anti ceea ce fac ei acum, asta e doar inceputul.

  Dupa cum ti-am spus, sunt de acord cu tine, e normal sa discute cu alte partide, dar spalatii pe creier acum o luna faceau spume la gura daca incercai sa le spui asta despre USR-PLUS. Crede-ma votantii USR-PLUS sunt cei mai extremisti si spalati pe creier din Romania.

 4. Ai dreptate. Dar la noi nu e o politică sau context politic tocmai normal. Ai astigat voturi tocmai pe cartea “huo psd”, n-ai ce sa mai discuti cu Ponta. Discuta cu pnl, cu oameni de acolo, sigir găsești. Ponta nu e frecventabil și nici nu prea are ce să pună pe masă. Ce pot discuta? Un pact de neagresiune ca sa distrugă psd?

  • @Haivas: da, intotdeauna exista scuza ca la noi nu e politica normala, dar toti vrem sa fie. Daca USR-PLUS practica o politica normala, nu ne convine, “ca n-au principii”. Daca nu practica o politica normala, nu ne convine “ca n-au principii”. Daca vrem o politica normala, tre’ sa acceptam practici normale in politica, chiar daca ne pute Gidea sau Ponta. Astea-s regulile jocului. Altfel, sintem ca aia care vor amenzi pentru gunoaie, dar sa nu li se aplice lor daca sint prinsi aruncind tigara pe jos.

 5. @Haivas: în actuala configurație a Parlamentului, PSD+ALDE > USR+PNL, deci pentru a da jos Guvernul e nevoie și de voturile partidelor lui Ponta, Băsescu, și UDMR.

 6. Culmea e că mulți își închipuie, eronat, că un parlament unicameral cu 300 de inși va rezolva problemele ăstea.

  :))

 7. Alex, negocierile dintre partide sunt uneori razboaie ale nervilor in care se asteapta ca partea cealalta sa fie impresionata si sa cedeze mai usor. vorbesc de Merkel care in 2018 s-a straduit timp de x luni sa aiba un guvern cu sustinere majoritara in parlament. a fost ceva scandal daca sa faca o ‘mare coalitie’ cu partidul-nemesis (noi putem numi alianta impotriva naturii, dar la nemti se forbeste exagerat ‘politically corectness’) apoi a incercat discutii cu un partid de nisa. dupa discutii lungi si obositoare (ceilalti comentau ca stau cu orele sambata si duminica si nu isi pot linisti familiile ca sunt ok) nu s-a ajuns la rezultat. ‘decat sa guvernet prost mai bine nu guvernezi deloc’ a zis seful partidului mic. ok, nu vrei sa te bagi in ceva in care nu crezi. in urma acestui exemplu pot intelege ca a discuta uman nu inseamna ca ai cazut de acord sau ca partea adversa te-a fraierit, asa cum probabil multi romani presupun din poza asta.
  poza asta e pentru fraieri si il potenteaza pe ponta: ‘uite ba ca am intrare la aia curatii, deci am putere ca-s frecventabil’. aiurea, s-ar putea ca Barna sa fi dorit sa vada cu proprii ochi ce-l duce capul pe ‘carlan’. faptul ca nu s-au intalnit oficial ci la o susta care pare fi prietenoasa, ca nu s-a comunicat ce subiecte au discutat acestea potenteaza ideea ca se inteleg ‘pe la spate’. si aceste 2 adjective (neoficiala si neclarificata) sunt greselile lui Barna fiindca nu isi da seama ca trebuie sa isi explice actiunile sale unei mase de electorat bolnav de scenarita. cat de mica sau mare e greseala vom vedea pe viitor, vor vedea cat de transparent in idei si actiuni e Barna.
  tot in logica de handicapati e declaratie lui tariceanu ca daca partidele fac coalitie la propunerea presedintelui ii dau vezi doamna un sprijin pentru prezidentiale. in loc sa se prezinte ca sunt deschisi la idei si la dorintele electoratului, ca isi sacrifica orgoliile pentru binele tarii posesorul de harem merge pe ideea ‘numai eu am dreptate, si tot ce spun ceilalti e gresit, chiar daca ar spune 1+1=2’. iata dictatura din mentalitatea unui ‘liberal’, hahaha.

 8. Deci gata cu “Puie Monta, plagiatorul, mincinosul, criminalul de la Colectiv, copilul lui Nastase, coruptul…”, brusc a devenit colegul din opozitie ? Ba, voua nu va e scarba de voi ?