Românii sînt nişte ţigani hoţi!

Citeam un articol al Ramonei despre experienţa ei de un an (în două etape) în Statele Unite ale Americii. Printre rînduri, şi o idee despre prejudecăţi. Despre “mîncătorii de burgări”, “americanii sînt proşti”, “vai de capul lor” şi aş putea continua să citez diferse “epitete” care li se atribuie.

Prin analogie, şi românii sînt nişte ţigani hoţi, criminali şi ce mai vreţi să adăugaţi, că le ştiţi la fel de bine ca şi mine. Şi vă ofticaţi de fiecare dată cînd se generealizează, cînd italienii fac scandal că încă un ţigan român a violat-o pe una de-a lor sau vreo româncă a omorît-o cu umbrela pe o italiancă.

Sîntem nişte ipocriţi care fac scandal şi se întreabă “de ce zic ăia că sîntem cu toţii ţigani, cînd noi sîntem români oneşti şi de ce generalizează nesimţiţii?”, cînd abia aşteptăm să generalizăm şi noi, la rîndul nostru. Exemplul e mai sus: “americani? Americanii sînt nişte proşti, bă!”.

7 comentarii

 1. Piata de carte din SUA e de ordinul zecilor de miliarde de dolari. In Romania, un tiraj de 5000 pentru un roman e un succes formidabil. Americanii’s prosti ca citesc atata, nu?

 2. Perfect de acord cu ceea ce zici. Asa cum altii vad la noi doar tiganii si cocalarii asa si noi vedem la americani de exemplu doar taranoii din Wallmart. Si totusi, daca ar fi sa comparam tiganii nostri cu taranoii lor, tot cred ca ei ies mai bine.

 3. @Someone: Aberezi! Ai facut vreo comparatie cu bani pe vita furajata? Ai luat in calcul pretul cartii? Ai luat in calcul si cat furam noi din download-uri sau altele? Dar cat se scrie in limba lor materna si cat se traduce la noi pentru a putea fi “consumat”? Sunt multe de luat in calcul si nu te contrazic in ceea ce zici. Doar iti atrag atentia ca nu e atat de simplu cum pare la prima vedere, dupa cum nici vehementa ta nu e chiar recomandata.

  E interesant cum luati si comparati chestii care nu sunt chiar miezul problemei. De ce nu comparati justitiile ambelor tari? Sau dragalasenia casierelor de la WallMart versul dragalasenia de la Mega Image?

  Total de acord cu stereotipiile de doi lei, intre care se inscriu cu succes si cele cu “WallMart, magazin de taranoi”, “Romanii nu citesc si nu se spala”.

  ‘Traiti!

 4. Alex, multumesc pentru mentionare. Sunt departe de a fi un popor ideal, asa cum nici nu exista un popor ideal, dar nici gunoaie, asa cum ii prezinta unii romani. Plus ca eu ca roman, deci dintr-o natie ‘controversata’ in multe alte tari, ma simt prost, daca se pune semnul egal intre mine si o piranda venita la furat/cersit.

 5. despre fotografia asta care insoteste articolul: chiar is tigani made in Ro?
  despre generalizari, is nocive indiferent de context!

 6. Apropo de români în străinătate, tocmai făcuse un român încă o boacănă în Italia…

 7. Mda, azi la gorila, se indigna unu că vom face fiftififti cu ţiganii în 2040. Mare brînză! Uitaţi-vă la ce-şi doresc copiii în ziua de azi şi la cum se îmbracă. Modelul ţigănesc este mai de succes, cu manelele şi maşinile scumpe, ţoalele de firmă luate din Europa.

  Şi nici măcar nu e apanajul ţiganilor. Este apanajul unor oameni care şi-au propus cu foarte puţine cuvinte, să facă foarte multe lucruri, unele dintre ele frizînd absurdul. Să pună mîna pe un bemve sau un merţan, fie şi la mîna a doua, să-şi facă o vilă şi să nu muncească-n veci.

  Uitaţi-vă la Toddlers & Tiaras, ca să vedeţi piţipoancele şi cocalarii americani. Sărăcia în lipsa educaţiei naşte monştri.