Românul doarme, încă nu s-a deşteptat

Daca ar fi să arunc ceva în Capsula Timpului, atunci ar fi majoritatea textelor din categoria Fragmente. Problema e că multe dintre ele scot la iveală nesimţirea românului, obrazul gros, nepăsarea, capra vecinului şi aşa mai departe.

Pe de altă parte, pe bună dreptate, pentru că ăştia sînt românii pe care ajungi să îi cunoşti şi, ce e cel mai aiurea, ăştia sînt românii cu care rămîi în minte. Ei sînt cei după care îţi formezi o părere generală.

Eu, unul, n-am încredere în România. Eu n-am incredere în români. Eu cred că românul e leneş şi că, de vreo 16 ani încoace, e prost nu prin născare, ci prin facere.

Pentru că românul, după ’89, a fost făcut, iar nu născut. Că a fost prostit timp de 45 de ani, asta e partea a doua. Că este prostit în continuare de un sistem asemănător, asta e dureros. O să cred în România peste vreo 30 de ani, iar în români peste vreo 40, dacă nu o să mor între timp.

De mîine, sîntem cetăţeni europeni cu acte-n regulă. Cel puţin aşa ni se zice. Foarte frumos, probabil că iar îmi schimb buletinul.

Peste cîteva luni, vom avea aceleaşi preţuri ca în UE. Atunci vom fi cetăţeni europeni cu portofelul în neregulă. Pentru că portofelele noastre nu sînt la fel de pline ca ale lor. Ce gaură mişto s-ar potrivi în steagul Uniunii!

Noi pentru ce am găurit steagul Romaniei? Pentru a deştepta o naţie. De 16 ani, ni se tot cîntă imnul ţării: deşteaptă-te, române! Aşa parcă îi sună refrenul. Ah, ăsta e şi titlul? Serios? Mamă, ce mişto! Şi de des ce ni se cîntă, noi tot dormim, nu?

Pentru că, pîna la urmă, prea puţini români s-au deşteptat. Restul dorm în papuci. Se vede la urne, se vede la ora cinci, la TV, se vede pe stradă, se vede peste tot. Dormi, române, dormi! Nani, nani! UE, precum FNI, va veghea pentru tine.

O să o duci mult mai bine, că pînă la urmă singur ţi-ai ales soarta.

 

2 comentarii

  1. Las’ c-o sa vedeti voi ce de catei cu covrigi in coada o sa umble pe strazile pline de gropi ale Romaniei. Abia astept :))

  2. Si eu…. intamplator ne-au invatzat la facultate ce o sa se intample… in primul rand economic si pe urma restul… Ne mai putem opune?:)