RoNewMedia: Dezbaterea de dimineaţă.

Ne îndreptăm în direcţia potrivită. Există foarte mult potenţial şi nu doar pentru multinaţionalele care ar putea investi în România, ci şi pentru companiile locale. Marvin Liao, Yahoo, spune că există oportunităţi oriunde ne-am uita, în această regiune, mai ales în România. Pentru Facebook, România este cea mai importantă ţară din regiune, “the hottest spot”, spune Mark Cowan. Colin Kinsella, Digitas, crede că cel mai important lucru ca să ai succes este să înţelegi datele. Trendul e pozitiv, e o piaţă dinamică, dar analiza datelor este cheia. Pe scurt, aşa a început RoNewMedia 5.0.

Călin Rotăruş, şeful ARBOmedia: Nu e vorba de playeri internaţionali şi playeri locali. Există o evoluţie firească. Ne uităm la site-uri, apoi la comunităţi, chiar şi la cele foarte mici, pentru care o publicitate targetată foarte bine poate avea rezultate foarte interesante. Aşa că apelăm la tehnologie. Întrebarea este cît va aduce această tehnologie venituri site-urilor foarte mici, cît va reuşi să aducă bani longtail-ului site-urilor mari.

Nici un marketing manager n-a fost dat afară pentru că a cheltuit 70% din buget pe TV. Noi aruncăm gunoiul sub preş, sîntem încă prinşi în modelel de gîndire şi comportamentale vechi.

Dan Balotescu, şeful MediaInvestment – thegroup: Cel mai important lucru este că acest mediu este extrem de măsurabil. Şi poate părea un paradox, dar tocmai uşurinţa de a măsura rezultatele este ceea ce-l face atît de complicat. Este bine că-i măsurabil, problema e cînd ai mai multe unităţi de măsură, diferite, care dau rezultate diferite. Ar fi foarte interesant în viitor să avem nişte date unice şi pentru online. Un alt lucru care mi se pare complicat este că foarte puţină lume ştie despre ce vorbeşte.

Cred că sumele investite în online în România sînt exact atît cît ar trebui să fie. Unul dintre lucrurile care lipsesc în România este contentul. Eu sufăr de content. E foarte greu dacă nu ai content, e foarte greu să avansezi. Ne autolimităm.

Mihai Fanache, MediaCafe: Toată lumea cere campanii pe Facebook, dar nu nimeni nu ştie în ce constă o astfel de campanie. Toată lumea vrea să facă, să fie acolo. Cred că e mult mai important să ne dăm seama cum putem folosi aceste medii, care astăzi cumulează vreo nouă milioane de utilizatori.

Tot mai multe companii folosesc Cost Per Action cînd nu trebuie. Am primit un brief acum cîteva luni de la o companie care vinde ciocolată pentru CPA. Nu cred că ne dorim ca procentajul campaniilor CPA să crească, pentru că e o abordare greşită. Nu e pentru toate industriile, nu-şi doresc lead-uri la pufuleţi. Cam 25% dintre campanii, la noi, sînt optimizate pentru CPA.

Mark Cowan, Facebook: Nu spunem că toţi banii din advertising ar trebui să meargă către Facebook, ci că Facebook este altceva, este o alternativă în care poţi să investeşti. Facebook nu e media, ci e un mediu şi, încet-încet, devine un mass-medium. Avînd în vedere numărul de utilizatori, nici nu e de mirare.

Mihai Trandafir, Universal McCann: uneori, ne punem priorităţile într-un mod diferit faţă de cum e normal. De fapt, cred că acolo unde trebuie să lucrăm mai bine este potenţialul de diferenţiere a brandurilor. Nu e de ajuns să ai un milion de fani pe Facebook pentru că poţi să fii irelevant pentru ei, de fapt. E simplu să bifezi o cifră într-un tabelaş, dar nu asta e neapărat rezolvarea. Trebuie să vină efectiv din mecanismul prin care noi aducem consumatori în magazine. Noi trebuie să lucrăm la toate aspectele care pot duce la creştere, de la awareness, pînă la credibilitate, aura prietenoasă a brandului.

PS: Din păcate, n-am înţeles aproape nimic din ce-a spus reprezentantul Google. Plus, mi-a fost destul de greu să pricep şi ce spune cel al Facebook. Deh, accentul britanic.

Sursă foto: refresh.ro.