S-au schimbat regulile jocului politic

Vreţi sau nu să credeţi, de prin 2012 încoace, s-au schimbat regulile jocului politic. L-a stricat Băsescu, dar asta-i altă poveste, revenim mai încolo la detalii.

Citeam o chestie mai devreme: zicea Barbu, pe Facebook, că nu crede că actualul guvern îşi va asuma responsabilitatea pe ordonanţele penalilor, iar eu îl întrebam la mişto dacă chiar contează.

Având majoritatea în parlament, orice moţiune de cenzură e inutilă. Şi, în momentul ăla, mi-a picat fisa. Până prin 2012, regulile jocului erau destul de clare: se fac alegeri, unii câştigă, alţii fac opoziţie.

Dacă te uiţi la cum merg lucrurile acum, opoziţia e complet irelevantă. Ba se mai apucă şi votează şi cu propunerile – discutabile – ale puterii. De la USL-ul lui 2012 încoace, nu mai există opoziţie.

Regulile erau clare: cine e la putere are liber la furat. Din 2012 încoace, mafia e transpărtinică. Nu contează în ce partid eşti, sprijini jaful. Nu-i nici o mirare că deputaţii ori senatorii PNL or să voteze ce vor pesediştii. E vorba de interes, nu de ideologie, de reguli nescrise ori de vreo demnitate a politicianului.

Asta se trage de la Băsescu, de la guvernul Boc care i-a adus pe cei din PSD la guvernare după ce au făcut praf alianţa cu Tăriceanu.

Desigur, nu e ca şi când n-ar fi fost de aşteptat ca PSD-ul să trădeze, la fel cum au făcut cu PDL în mandatul lui Boc, iar asta nu îi izbăveşte cu nimic de prostie pe cei din PNL.

Însă ce mi se pare interesant e mai degrabă modul în care toate regulile sunt acum ignorate. Sau, mai bine zis, călcate în picioare. Nu mai există ideea de demnitate, există doar ideea de profitabilitate.

Drept urmare, mulţi dintre reprezentanţii PNL sunt mai degrabă fideli PSD-ului decât propriului lor partid. De asta vor şi vota ceea ce îşi doresc – şi, implicit, ceea ce îşi doresc cei din PSD -, anume legi pentru ei.

Nici nu sunt sigur că asta se numeşte trădare. Iar “oportunism” e un termen prea moale pentru ce fac indivizii ăştia.

Nu e o chestiune specifică României, dimpotrivă. Regulile jocului politic s-au diluat în tot mai multe ţări, nu mai e important cetăţeanul, sunt importante interesele politicianului.

Serios, inclusiv în America, the land of the free and the home of Donald Trump, tocmai a fost propusă o lege care ar trece domeniul public din proprietatea ţării în proprietatea statelor (SUA este, uhm, o federaţie duală, uniune, în fine, mi-e lene să intru în explicarea termenilor), cărora li se dă liber să facă ce vor cu ele, inclusiv înstrăinarea domeniului public către entităţi private.

Dacă vă plângeaţi de Roşia Montană, să vedeţi distracţie în SUA, când parcuri naţionale vor fi date cui va vrea să caute petrol sau gaz sub ele.

Încă nu-mi dau seama de ce s-a tâmpit lumea atât de rău. Hai că de la ai noştri n-aveai ce să ceri, foşti securişti şi şmenari, dar de la ai lor?

Revin cu un sfat mai vechi: faceţi-vă stocuri de hârtie igienică, or să vină vremuri, uhm, tulburi.

1 comentariu

  1. e timpul să facem economii și stocuri.