Să legalizăm şpaga în spitale. Măcar să fim siguri de ce murim

Aseară, la Observatorul de la Antena1, românii au văzut o ştire cum de mult nu au mai pupat. S-au gîndit doctorii din spitale ce s-au gîndit şi, din prea multă chibzuinţă, au hotărît că ar fi de bun augur ca Ministerul Sănătăţii să legalizeze şpaga pe care oricum o dau pacienţii. Altfel spus, ei, doctorii, sînt dispuşi să taie chitanţă pentru banii pe care li-i bagă în buzunar bolnavii.

Medicii ca medicii, pe ei îi mai înţelegem, că doar tupeul lor e în joc şi bunul renume al unei meserii pentru care jurămîntul lui Hipocrate reprezintă cam cît un sul de hîrtie igienică. Nu de alta, dar ştergerea la fund cu vieţile oamenilor e o practică firească în logica normală a mersului lucrurilor în România. Dar nu de doctori e vorba. Dimpotrivă, e vorba de Eugen Nicolăescu, întîiul sănătos al ţării – cel puţin teoretic -, cel care a făcut o afirmaţie care deborda de inteligenţă:

Ar trebui, în primul rînd, medicii să înţeleagă că, dacă discutăm această problemă, ei sînt primii care vor trebui să subscrie la o astfel de intenţie. Ramîne să discutăm.

Ministrul Sănătăţii, în inconştienţa sa, mă face să cred că are probleme de sănătate. Mintală, desigur, altfel nu se explică răspunsul absolut stupid pe care a putut să-l dea pe gură fără să gîndească nici o secundă.

Vasile AstărăstoaeDe unde ideea? De la Colegiul Medicilor din România. Care, după îndelungi chinuri şi suferinţe, creieri storşi şi ficaţi mîncaţi, a hotărît să ceară ministerului legalizarea şpăgii. Ca “răsplată”, ca “semn de mulţumire” pentru munca depusă. Vasile Astărăstoae (foto), preşedintele Colegiului Medicilor din România, pare chiar convins de ceea ce zice. Ba chiar îşi aduce el aminte, aşa, că a văzut el p-afară, ba prin Japonia, ba prin alte ţări, că medicii taie chitanţe pentru şpăgile primite, că la ei e ceva cît se poate de normal.

Ce nu reuşeşte să priceapă Astărăstoae, care se oftică, cel mai probabil, că n-a apucat să ia şi el şpagă de la pacienţi (că doar e medic primar anatomie patologică – da’ nu-i nimic, are studenţi pe care să-i treacă la examene), e taman faptul că doctorii sînt plătiţi pentru ceea ce fac. Sînt de acord, au salarii de mizerie comparativ cu nivelul de muncă depusă, cu nopţile nedormite, cu complicaţiile care apar, dar sînt plătiţi pentru ceea ce fac. Şi nu doar de Ministerul Sănătăţii, care oricum nu dă doi bani pe sănătatea românilor, cît mai ales de oamenii de rînd.

Ceea ce lui Astărăstoae îi e şi mai greu să priceapă, e că, vorba lu’ Băsescu, “iarna nu-i ca vara”, iar la ei nu-i ca la noi. Acolo, medicii nu cer şpăgi pentru că le ajung banii pe care îi încasează. Acolo, spre deosebire de România, unde ţi se cere fără nici o jenă, actul medical se face din principiu, nu din dorinţa de a te îmbogăţi peste noapte. Da, operaţiile costă îngrozitor de mult, dar şi doctorii sînt plătiţi pe măsură.

Potrivit Băncii Mondiale, banii din şpaga dată în spitalele din România se ridică la un milion de euro pe zi. Dacă e să ne luăm după cei de la Antena1, sumele care intră în buzunarele doctorilor din spitalele bucureştene sînt cam aşa: 200 de euro la consultaţie, 300 de euro la o operaţie de cezariană, 400 de euro pentru o operaţie de hernie de disc, 500 de euro pentru o operaţie la femur.

La aşa sume, problema nu se mai referă la buzunarul medicului sau la cel al asistentei. Problema se pune la nivel de cerebel al celor care propun legalizarea şpăgii. A da voie unui doctor să taie chitanţă şi să plătească impozit pentru banii pe care îi ia de la pacient este egal cu a stabili prin lege obligativitatea dării de şpăgă în spitale.

Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că ţi se cer bani la o operaţie ca să nu fii lăsat să mori, după adoptarea unei asemenea idioţenii, viaţa unui om va depinde de cît te ţine buzunarul. Nu ţi se vor cere, dar ţi se vor bate apropouri. În fond, medicul ia nişte bani în mod cît se poate de legal, nu-i aşa?

Dacă voi respecta acest legământ fără să-l calc, fie să ma bucur pe deplin de viată şi de meseria mea, pururi cinstit de ceilalţi, iar dacă îl voi nesocoti şi voi fi un sperjur, merit să am o soartă dimpotrivă.
Sursa: Ultimul paragraf din Jurămîntul lui Hipocrate.

Din păcate, Apollo, Asclepios, Higeea şi Panaceea, toţi zeii şi toate zeiţele nu mai reprezintă absolut nimic pentru cei care recită jurămîntul lui Hipocrate. Dacă ar fi reprezentat ceva, poate că şi cei de-alde Astărăstoae, respectiv Nicolăescu ar fi avut măcar un strop de bun-simţ, dacă de altceva nu sînt în stare.

Vasile Astărăstoae

Pentru curioşi, Vasile Astărăstoae este medic primar anatomie patologică şi medicină legală. Adică nenea ăla care supervizează tăierea cadavrelor la morgă. Nu, nu medicii le taie, pentru asta există alţii. Printre altele, mai e şi profesor de medicină legală şi bioetică la Universitatea de Medicină şi Farmacie Gr. T. Popa din Iaşi, respectiv la Facultatea de Drept a Universităţii Al. I. Cuza din aceeaşi localitate. Printre altele, mai e şi directorul Institutului de Medicină Legală din Iaşi. Ce învăţăm noi din asta? Că e genul de medic care s-a ocupat de morţi, pentru care cei vii prea puţin contează. Oricum, ca idee, propun să nu-l înjuraţi aici, ci pe blogul lui.

17 comentarii

 1. ziceam de Ceausescu? ala avea 4 clase..astia sunt niste scarbe de “intelectuali” cu diplome de pupincuristi..

 2. fiti atenti ce fiinta jalnica: “usile se deschid mai usor si informatia circula mai repede”

  http://www.medicalnet.ro/blog/astarastoae/?p=49

 3. @alex
  esenta era cu totul alta,era vorba despre atentii date DUPA realizarea actului medical.
  despre prof Astarastoae, crede-ma ca nu are nevoie de niciun fel de spaga si nici nu “se oftica” pentru ca salariul unui legist sau al unui patolog este suficient de bun incit sa nu aiba nevoie de niste “atentii” de genul vin la pet,gaini, cafea si flori ofilite.
  prof Astarastoae a realizat oricum mai mult decit un neica nimeni “jurnalist” in virsta de 23 ani.
  referitor la faptul ca “la ei nu-i ca la noi” pot sa-ti spun ca din ce in ce mai multi medici vor pleca “la ei” si din ce in ce mai putini vor ramine “la voi”.
  medicii pot oricind sa mai dea niste examene si sa plece (doar sunt obisnuiti cu examenele) pe cind jurnalistii si alti “formatori de opinie” vor ramine sa scuipe ineptii in stinga si in dreapta, pentru ca niciodata jurnalistii romani nu vor pleca afara. motivul? nu stiu sa faca presa de calitate, nu stiu sa se documenteze pentru un articol, nu stiu decit sa miriie in surdina si sa aiba impresia ca sunt importanti.
  va doresc multa sanatate, sa aveti medicii pe care ii meritati!
  vreti rezolvarea problemei?sistem privat de asigurari de sanatate si plata corespunzatoare pentru medici.
  de ce nu iau medicii de afara spaga? pentru ca in US de exemplu un medic de familie cistiga cel putin 120 000$ pe an, asta ca debutant imediat dupa terminarea specializarii de 3 ani. si sa nu aud ca se platesc studiile,pentru ca studiile se fac pe credit (da, dupa liceu si 4 ani de colegiu sunt 4 ani de facultate platiti cu 50 000usd anual) iar creditul de multe ori este acoperit de angajator IN AFARA salariului pe care il plateste medicului.
  asta fac americanii aia “rai” pe care ii tot injurati voi, si prosti sunt medicii aia care mai ramin in RO in conditiile in care studiile sunt automat recunoscute in UE de la 12 oct 2007.
  pentru US sunt citeva examene care trebuie date, dar dupa aia intri in rezidentiat unde esti platit cu 40-50 000 usd anual si apoi devii specialist.
  ca specialist, cistigi cam cit gasesti cu google cautind “AMGA physicians compensation survey 2007” dar, cum le place americanilor sa spuna, “sky is the limit”.
  cel mai bine va fi cind o sa platiti la insurance cit plateste un american, cind o sa se introduca si in RO sistemul “esti asigurat,bine, nu esti asigurat -la fel de bine, vine executorul si iti scoate casa la licitatie ca sa recupereze banii datorati spitalului”.
  asta pentru ca aceleasi costuri sunt peste tot, si peste tot ziua de spitalizare costa mult, nu doar in US unde numai o zi la terapie intensiva e 3000usd (vezi cam cit datorezi ca neasigurat dupa vreo 2 saptamini pe vent).
  asa ca, decit sa spuneti prostii, mai bine nu dati spaga. de cele mai multe ori ea este data de pacient din proprie initiativa, nu este pretinsa. si tot de cele mai multe ori spaga apare ca asa zice tzatza Florea din patul vecin, infirmiera sau portarul care “le stiu pe toate” si stabilesc ei cuantumuri ca sa poata si ei sa ia un procent. pentru ca spitalele sunt pline de capuse care traiesc de pe urma doctorilor, si atunci apare legenda spagii fara de care nu misca nimeni nimic.
  hai ca va las, am pierdut suficient timp de pomana, si pe unde ma aflu “time is money”.
  bateti voi apa in piua pe acolo, “la voi”

  @visio
  orice medic va este net superior,
  pentru ca doar el stie sa va repare .
  “pupincuristii” aia te-ar scuipa in fata si pe tine si pe neamul tau de nesimtiti.

  @je fiinte jalnice sunteti voi, care nu stiti nici o stire sa cititi cap-coada.

  @all
  imi plac articolele de genul asta. imi confirma ca cel mai bine pentru medici este sa plece din RO, sper sa faca din ce in ce mai multi acest pas in anii urmatori.
  iar care are de ramas si e bun ar trebui sa plece in sector privat. fara spaga, doar cu tarife pe masura. nu-ti convine, asta e, trateaza-te singur!

 4. Cred ca ar trebui mai intai sa se faca prin spitale ,adica toti medicii,cadrele didactice … care au cabinete particulare sa nu mai lucreze in clinicile patronate de stat iar celor care raman sa li se asigure salarii decente!

 5. Jivago: ma bucura comentariul tau, dar ma intreisteaza atitudinea de doi lei. noi, astia alde “neica nimeni”, sintem la fel de “neica nimeni” ca si tine. de mine, cel putin, exista suficienti oameni care au auzit. aici, “la noi”, e drept. dar de tine cine a auzit acolo unde esti? sau, si mai rau, de tine cine a auzit aici, “la noi”?
  inainte de a ne umple pe toti de spumele tale, gindeste, ca de aia ai cap, nu esti leguma, sa vegetezi.
  pe tine nu te-a jignit nimeni. inainte de a comenta, citeste si analizeaza.

  acum, revenind la fondul problemei, e drept, nu toti doctorii cer, dar odata cu legalizarea timpeniei asteia, o sa se ajunga, pur si simplu, ca doctorii sa ceara, pentru ca au acoperire fiscala. asta era problema, ca o sa ti se ceara in fata, la fel cum se cere si acum, desi un pic mai voalat.
  cit despre problemele sistemului de sanatate romanesc, asta este problema care doare, dar pe care nu o baga nimeni in seama. de ce sa gindim sa rezolvam un sistem prost, cind putem sa batem cimpii cu gratie pe tema taierii de chitante pe spagi?
  nu e in nici un caz corect sa pui problema asa. da, trebuie rezolvate problemele sistemului, hai sa le rezolvam! dar nu cerem sa primim spagi legal!

 6. Jivago sunt niste mici probleme pe care le vad eu:

  1. atitudinea de dumnezeu si geniu: ma bucur ca ai “jde mii” de ani de studiu, ca esti specialist si bine informat. Nu suntem insa retardati nici noi. Chiar daca nu suntem medici, asta nu inseamna ca nu avem studii superioare, un IQ bun sau cunostinte in domenii in care nici nu visezi sa ai performante. Faza asta cu “sunt mai tare” este cel putin penibila: nu suntem medici, deci in domeniul tau suntem zero. Stai sa te gandesti ca poate sunt domenii in care noi activam si suntem “doctori”? hai sa nu ne mai tot “leganam” in asemenea atitudine. Nu sunteti singurii oameni pe planeta care munciti pe branci, nu sunteti singurii care invatati, nu sunteti singurii cu performante.

  2. Platesc asigurari de sanatate de 10 ani aproape ca si angajat, acum platesc si pentru angajatul meu asigurarile de sanatate.

  Nu am intalnit UN MEDIC care sa ofere actul medical fara MITA. Unul singur. Platesc de la portar pana la voi, medicii, pe fiecare, pentru ca altfel putrezesti in spital. DESI PLATESTI ASIGURARILE alea de rahat.

  Atat timp cat eu imi fac datoria fata de sistem si imi achit contravaloarea asigurarilor, da, am pretentia sa fiu tratata corect, fara sa mai dau salarii si unui genial care se pregateste sa cumpere un x3.

  Imi permit mita pentru voi acum, dar stiu ce inseamna sa se ia din fata unui copil (eu) pentru a se da mita medicului care trateaza bolnavul (din pacate cardiac cronic, deci “abonat” la serviciile medicale).

  3. nu este vina mea ca sunt salariile mici. salarii penibile sunt si in invatamant (de aceea am refuzat sa intru in “sistem”, desi am tocit si eu niste coate pe bancile scolii, revin la ideea ca NU doar medicii invata.). Acum am venituri de cateva ori mai mari decat in invatamant. Anul trecut am avut 2 weekenduri libere din 52. Muncesc 10-15 ore pe zi, 15 ore pe zi in weekend. Sufar si eu de oboseala cronica si alimentatia este ingrozitoare. Din nou: NU DOAR VOI MUNCITI.

  Pentru ca sunt salariile de mizerie, eu si altii ca mine am ales altceva. Nu as indrazni sa iti cer sa te “reprofilezi”, dar alegerea a fost facuta si eu personal nu am nicio vina.

  Sunt de acord ca e mai bine afara. MULT MAI BINE. sunt fericita ca sunt totusi medici care reusesc in afara tarii. Poate asa se trezesc dobitocii de la conducere.

  NU legalizarea spagii rezolva problema, ci niste salarii absolut decente, gandite pentru a reflecta munca si pregatirea pe care voi le aveti. Nu este normal ca tot pacientii (multi saraci) sa suporte “atentiile”.

  Cum te simti cand primesti mita de la un batran pensionar? Te-ai gandit ca banii aia ii plateau intretinerea? Te gandesti ca banii aia erau pentru manuale si poate o hainita pentru un copil sarac, asa cum am fost eu? Si ca banii intra in buzunarul unui medic, pentru care suma este totusi altfel simtita decat intr-o familie de oameni saraci?

  Trebuie inainte de toate sa fim oameni. Am cunoscut multi medici in toti acesti ani. Nu am gasit insa niciunul care sa spuna: “lasati,doamna. Nu trebuie. Cumparati-i fetei ceva frumos.” Si culmea este ca sunt cu atat mai ‘hamesiti’ cu cat sunt mai bogati si mai bine infipti in sistem.

  Sunt multe probleme din pacate ….

 7. se pare ca inca am ramas sensibil la anumite aspecte legate de practica medicala din Ro si de faptul ca de multe ori se fac generalizari nedrepte.poate de aceea am reactionat exagerat din spirit de solidaritate.
  totusi nu am sa fiu niciodata de acord cu jignirile aduse prof.Astarasoae pentru ca stiu ca niciodata nu a pretins/luat nimic. de aceea mi se pare nedrept sa fie acuzat. in acelasi timp stiu si cit de mult “pricep” cei din presa anumite lucruri iar in cazul de fata, din dorinta de senzational, presa a facut din tintar armasar.
  s-a spus foarte clar: conform legii pacientul nu trebuie sa dea nimic doctorului inainte sau in timpul desfasurarii actului medical. dupa finalizarea actului medical ramine la latitudinea pacientului daca vrea sa ofere ceva medicului, cu alte cuvinte legea nu condamna pacientul daca vrea sa ofere un cadou medicului respectiv.
  aici a aparut prof.Astarastoae si a zis ca eventual pot fi introduse niste norme suplimentare, de genul “nu pot fi dati bani” etc.
  deci nu vad unde este vorba despre legalizarea spagii cind era vorba de o situatie ipotetica, mai ales ca nu exista niciun fel de plan in aceasta directie.
  mi-a lasat un gust amar inversunarea aparuta impotriva medicilor, de aceea la o reactie exagerata am raspuns si eu cu o reactie exagerata.
  am facut parte din sistem. am fost stagiar, apoi medic rezident dar niciodata nu am pretins nimic de la nimeni. mai mult, niciodata nu am luat absolut nimic. de multe ori pentru a sunta anumite probleme birocratice m-am ocupat personal de lucruri care nu-mi intrau neaparat in atributii: am transportat cu masina personala pacienti pentru investigatii, dupa ce imi terminasem orele de program, pentru ca ambulantele erau suprasolicitate iar oamenii respectivi nu aveau bani de taxi, am luat personal rezultate la analize ca sa le duc la clinica,am dat bani de autobuz unor oameni necajiti samd.nu sunt unicat, ca mine mai sunt multi medici, si toate cele de mai sus se intimplau in RO, nu in alta tara.
  nu am asistat niciodata la episoade de conditionare a actului medical poate si datorita faptului ca eram cel mai mic din sistem dar aveam o gura mare iar genul asta de conditionare se batea cap in cap cu principiile mele.

  la un moment dar m-am plictisit,mi-am facut niste calcule, mi-am luat inima in dinti si am plecat din tara peste ocean. cunosc personal inca vreo 20 medici romani emigrati de curind sau mai demult, unii inca in rezidentiat, altii invatind pentru examenele necesare inceperii unui rezidentiat,altii deja medici specialisti si cetateni US.

  cu toate astea ma gindesc uneori si la medicii ramasi in tara si stiu sigur ca majoritatea sunt dedicati meseriei si nu pretind nimic de la pacienti. cu toate acestea daca pacientul da ceva la urma, acel ceva este primit, dar nu intotdeauna. un mic exemplu: o femeie, dupa finalizarea actului medical, trece pe la doctor cu o punga cu mere. doctorul le refuza spunindu-i sa le duca la copii mai bine. femeia le ia inapoi cu lacrimi in ochi spunind “atit de saraca ma considerati incit nu vreti sa luati niste mere de la mine dupa cit bine mi-ati facut?”

  nu am sa fiu niciodata de acord cu conditionarea actului medical iar titlul “legalizarea spagii” mie asta imi sugereaza de aceea consider ca este vorba de dezinformare, lucru la care presa din RO este foarte buna(oricum majoritatea articolelor se scriu la comanda, de aceea ma enervez cind ziaristii se apuca sa vorbeasca despre moralitate).

  desi uneori privesc cu regret in urma, nu am de gind sa ma intorc. dupa nu foarte multi ani in US ma simt mai respectat si mai bine decit in RO. in scurtele vizite in RO am mai mari emotii decit atunci cind merg in orice colt din US, pentru ca am mai mare incredere in autoritatile americane.

  colegilor ramasi le doresc curajul necesar sa faca pasul pe care l-am facut si eu. sa nu se mai lase umiliti de minister, de sistem, de unii pacienti chiar (nu v-as dori sa stiti cum e sa-ti vina in garda un intreg trib de romi, fara acte,fara asigurari platite, fara probleme grave si fara chef de a-si astepta rindul)
  pacientilor le doresc sa aiba curajul sa nu dea spaga. o sa constate ca nu-i lasa nimeni sa moara. si le doresc nici macar o atentie sa nu dea dupa aia, daca respectiva atentie nu e data din inima.

  solutia: sistem de asigurari private. sanatatea costa la fel, indiferent unde. in rest,pentru persoanele defavorizate, asigurari de stat. iar banii colectati pentru sanatate sa nu fie deturnati spre alte domenii in functie de interesele electorale.
  persoanele care lucreaza in strainatate? fie platesc asigurari in RO, fie isi platesc asigurarile in Spania, Italia etc. in felul asta poate nu vor mai aglomera inutil spitalele, cu tupeul si limbajul lor de cartier,avind pretentii la asistenta medicala pe care nu o merita pentru ca nu contribuie cu nimic.

  restul, care exprima pareri de genul “n” ani am platit asigurari: intr-adevar nu e vina nimanui dar respectivele asigurari platite daca ar fi sa le raportam la costuri sunt egale cu 0, nada. si desi contributia respectiva este mica (costurile sunt aceleasi, repet, indiferent ca e US sau RO) nici macar asa nu este platita de toti angajatorii, si nici macar asa banii aia nu ajung cu totii la sanatate ci la finante, ei hotarind destinatia finala.

  oricum, sistemul o sa crape cit de curind. si vrind nevrind o sa se introduca sistemul de asigurari private si coplata. “spaga” nu era obligatorie ci e mai mult un obicei de pe vremea comunistilor in care mare vina are si cel care da.
  sa vedem cum va fi cind vor fi introduse asigurarile private si sistemul “nu ai asigurare nu-i nimic, trimitem nota de plata acasa”. in US daca ai chemat nejustificat ambulanta (care ajunge intotdeauna la timp) esti transportat dar apoi esti bun de plata daca firma de asigurari considera ca te-ai fi putut misca pina la ER si cu masina personala.
  si aici este lupta pentru pacient, dar la alt nivel: medicii lupta cu firmele de asigurari care abia asteapta sa gaseasca un motiv cit de mic pentru a nu plati serviciile medicale si a trimite nota de plata pacientului.
  cu toate astea, nimeni nu-i injura pe medici. ba mai mult,esti oprit in supermarket de catre o persoana pe care nici nu o mai recunosti,rupt de oboseala dupa garda, care iti spune: va multumesc ca ati avut grija de mine acum 2 luni, domnule dr. in momente de astea simt ca a meritat sa fac pasul..
  ei bine, a trebuit sa ajung in US ca sa aud asta.. romanii au uitat sa mai spuna multumesc

  ajuns acasa, arunc un ochi pe internet si gasesc articole cu injuraturi.. si cineva care imi spune ca nu a auzit nimeni de mine :))) sincer, nu am nevoie sa auda nimeni de mine, important e sa ma simt eu bine si sa stiu ca am facut ceea ce trebuie.
  si cum nu pot sa respect pe cineva care nu ma respecta, nu prea ma intereseaza vorbele goale aruncate pe forumuri. RO e un interminabil talk show..

 8. pentru jivago

  Asa e bre jivago. Si tu si astarastoae aveti dreptate. Aveti fiecare cate 15 euro neimpozabili de la mine, pentru ideile voastre nemaipomenite,

  Traiasca SPAGA (legala desigur, adica MITA data doctorului NUMAI dupa terminarea actului medical, si nicidecum inainte sau in timpul sau) conform legii aleia pe care o tot moflaiti aici.

  Bleah …

 9. sunt asistenta medicala,si din pacate in sistemul sanitar ca si in invatamant trebuie marite salariile.Este inadmisibil ca un medic,profesor sa aiba salariul mai mic decat al unui paznic de hoti,din penitenciare al caror salar incepe de la 2000 lei,iar al unui medic sau asistent medical undeva 1000 ron,respectiv 600 ron.Cand si cine v-a repara astfel de nedreptati ca vine vremea cand vor ramane in tara asta doar cei incapabili dar foarte bine platiti:politie,jandarmeria,pompierii,secu si armata iar ceilalti,capabilii saturati de umilinte vor emigra,si asta e foarte bine.multumesc.

 10. Aricol de doi bani, comentarii idem. Domnilor, ce aveti cu doctorii? De magistrati, avocati, judecatori, si chiar notarei NU ATI AUZIT? STITI CE SALARIU ARE UN JUDECATOR CARE LUCREAZA SI EL DE VREO DOUA ORI PE SAPTAMANA 2-3 ORE CAND ARE SEDINTA SI CICA REZOLVA CEVA DOSARE? MUNCA SERIOASA

 11. Domnilor este tara tuturor posibilitatilor,cine a mai pomenit ca un medic sa ceara legalizarea spagii?este inadmisibil.eu daca eram ministrul sanatatii ,il destituiam in 24 de ore.nu se sesizeaza nimeni?vreti sa opriti coruptia?aiurea….pai atunci hai sa luam cu totii mita,nu numai doctorii,si daca au salariile asa de mici sa se reprofileze,sa mearga sa lucreze in spania la capsuni sau in fabrici si uzine,nu ia pus nimeni sa se faca medici.,eu sunt functiona public cu peste 20 de ani in domeniu si am 1000 de ron salar,nu am luat niciodata mita si nici nu mi am propus,eu in concediul de odihna merg in spania si lucrez in constructii sau agricultura,.,voi de ce nu a ti face-o?????nu va e frica de Dumnezeu???de acor cu ce a scris si …doctorita….judecatorii,procurorii…au liber sambata si duminica si sarbatori legale…si au niste salarii de peste 7ooo de lei.RUSINE…STAT ROMAN….SI CONDUCATORI IUBITI.SA VA FIE RUSINE.DESTEAPTA TE ROMANE….

 12. Asigurari private de sanatate? Ok. Dar atunci pentru ce platesc la stat in fiecare luna o suma frumusica? Pentru ca atunci cand am nevoie de o operatie sau o amarata de consultatie sa-i dau medicului leafa pe o luna sau pe 6 luni, dupa caz, in semn de “atentie” pentru ca si-a facut datoria pentru care deja este platit?
  Nu stiu cat castiga un medic chirurg sau un medic de familie, dar am auzit ca se plang ca salariile sunt mici. Hello!!!!! In Romania toate salariile sunt mici, asta nu inseamna ca toti primim “atentii”! In mod sigur vanzatoarea de la Alimentara castiga mult mai putin si supravietuieste fara nici un fel de “atentii”. De ce nu ar putea si medicii sa ia exemplul vanzatoarei?
  Cat despre domnul de dinainte care spunea ca majoritatea medicilor sunt dezinteresati, imi pare rau dar eu inca nu am cunoscut niciunul, desi am avut nenorocul sa imi petrec destul timp prin spitale. Sa stai linistit ca nu te lasa netratat? Ba sa fi matale sanatos, nu numai ca te lasa netratat dar te externeaza bolnav si neoperat daca faci pe interesantul si-ti imaginezi ca in spitalele asigurarilor de sanatate romanesti tratamentele sunt gratuite. E o rusine pentru toata societatea romaneasca, ce se intampla la noi in spitale.

 13. Legalizand spaga=chitanta=putem recupera o parte din ea,scazand-o din impozite, eventual deducandu-i TVA-ul.

  Interdictia creeaza subteran: exemplu prohibitia SUA-alcool,anii `30.
  Prostitutia la fel. E o tara a societatii, precum spaga, dar pentru a o controla, trebuie legalizata.

  Legalizare = control = beneficiu.

  Fitzi civilizati si concisi in exprimare, rugaminte de bun simtz. multumesc