Să stea aurul aruncat şi noi să nu-l luăm?

Una dintre ştirile amuzante ale săptămânii – nu şi pentru protagonişti – a fost cea cu arestările în cazul exploatării ilegale a aurului, la Roşia Montană. Serios, am tras un râs sănătos, mi-i şi imaginez cu lopata şi roaba, cărând bolovani pentru a-i spăla în căutare de pepite.

rosia-montana

Stelian Negrea se ia, la modul serios, de militanţii anti-exploatare, aminteşte de banii lui Soros, care are acţiuni şi-n companiile de exploatare şi că a jucat la două capete, procesul internaţional împotriva statului, merită citit comentariul lui, pentru că ilustrează realitatea.

Ce-a rămas în urmă, asta ştim: aurul şi tentaţia îmbogăţirii de pe urma incompetenţei statului. Aşa că nişte băieţi deştepţi s-au gândit să profite de el. Până au intrat autorităţile pe fir. Au fost arestate 48 de persoane pentru un prejudiciu de 600.000 lei. Adică vreo 135.000 euro. Nu-i mult, dar nu-i nici puţin. Ca fapt divers, peste 160 de polițiști și procurori au săltat oamenii din patru județe (Alba, Mureş, Cluj şi Bihor).

Reţea serioasă, nu glumă. În medie, 2.800 euro de căciulă. Probabil că pentru unii mai mult, pentru fraierii care s-au dus cu roaba, mai puţin.

În rest, rămâne cum am stabilit: turismul e la cele mai înalte cote, localnicii s-au îmbogăţit, agricultura e în floare, judeţul e primul pe ţară etc. Am salvat-o şi pe asta.