Salariile din învățământ: cum a rezolvat Dragnea problema – o completare

O completare la textul lui Eftimie, mai exact. Pe scurt, inteligenții din guvern au hotărât că profesorii din învățământul preuniversitar nu vor mai fi plătiți din bugetele primăriilor, ca până acum, ci direct de către guvern.

Asta cu plățile din bugetele locale a fost o măsură deșteaptă, introdusă acum câțiva ani, ca parte din pachetele de legi privind descentralizarea. Salariile multor bugetari și finanțarea multor instituții (inclusiv spitale, dacă-mi amintesc eu bine) au trecut la consiliile locale.

Logica era aceea că prea multe prostii se împiedicau prin ministere și, deh, România trebuia să intre în rând cu lumea civilizată, unde tătucul-stat nu mai era responsabil de toate cele. Dacă făceai performanță și voiai o leafă mai mare, te duceai și negociai la primărie, că era mai aproape, nu mai treceai prin toți sfinții de la minister.

Ce s-a întâmplat în decembrie? Păi, e simplu: tătucu’ Dragnea a dat liber la mărit salariile din administrația publică și toți primarii, consilierii și secretarele și-au cvadruplat lefurile. Sunt deja antologice știrile cu orașe sau comune în care n-au mai avut bani de investiții sau de salarii pentru că și le-au crescut fără să calculeze chestiile de bază.

Trecerea lefurilor din învățământ înapoi la minister e o “corecție” în favoarea oamenilor partidului, adică iresponsabilii care și-au mărit salariile blocând plățile. Nu poți să le tai banii, că după aia nu mai mobilizează partidul, dar nici nu poți să-i lași pe ceilalți bugetari fără lefuri. Așa că bagi mâna și mai adânc în bugetul de stat.

Asemenea incompetență n-am mai văzut de pe vremea lui Ciorbea, dar măcar ăla avea scuza că inflația ajunsese pe la 150% în ’97 și pe la 60% în ’99. În cazul ăstora, e doar prostie pură.

Altfel, citiți textul din link-ul de sus. După mirobolanta decizie a guvernului Dragnea, salariul unei profesoare titulare, cu vreo nouă ani de experiență, a scăzut de la 1.900 la 1.700 lei. Adică o idee mai mult decât minimul pe economie. Serios, câștigi mai mult în call-center. Și lumea se miră că promovabilitatea la Bac e sub 50%. Uite de-aia.