salariul lui ctp

Cristian Tudor Popescu nu cistiga de la Vintu 10.400€ pe luna. Cistiga mai putin. Si nu cistiga zece mii de euro din publicitate si nici 400 de euro ca salariu. CTP zice ca are salariu de profesor/inginer de la Vintu… probabil de inginer, dar nu de profesor. Ia dublu cit un profesor de la Vintu, daca salariul unui profesor ar fi de 300€ pe luna. Nu e, dar am folosit asta ca termen de comparatie.

In alta ordine de idei, eu nu cred in sursele lui Zoso. Eu am aflat altceva si nu se pupa deloc cu ce a zis Zoso. Asa ca uite care e, de fapt, salariul lui Cristian Tudor Popescu pe emisiunea Cap si Pajura: de obicei, 2400 de euro pe luna. In unele luni, daca are bafta, ia 3.000 de euro. Cum asa? Simplu: onorariul lui Cristian Tudor Popescu la Realitatea TV este de 600 de euro pe emisiune. Cit despre comision din publicitatea emisiunii… Ei bine, si aici e delicat. Daca te iei dupa ratecard, Cap si Pajura produce in jur de 28-30 de mii de euro pe luna. Prin urmare, ar fi aberant din partea conducerii trustului Realitatea sa ii dea lui Cristian Tudor Popescu o treime din incasari. Nu de alta, dar ar mai fi cineva interesat sa ia tot atit. Ghici cine? Emil Hurezeanu, corealizatorul emisiunii. Adica nah! mi se pare normal sa incaseze egal, ca doar nu degeaba e acolo. Cum niciunul dintre cei doi nu ia bani din reclame… In fine, ideea e ca Hurezeanu, s-ar parea, incaseaza mai putin decit CTP. Si nu, nu stiu cit.
In alta ordine de idei, fiecare cu sursele lui…

7 comentarii

 1. Un profesor castiga peste un miliard pe an ( vezi http://www.unibuc.ro/ro/decl_a2005_cu ). CTP a avut de la inceput 2 salarii :) dar dupa un anumit prag, banii nu mai sunt importanti.

 2. Da, e bine spus _un_ profesor pentru ca vorbim de _rectorul_ Universitatii. Un profesor universitar ia intre 20.000-30.000 RON/an, net. Un profesor de primar si mediu, tinde spre jumatate din aceasta suma… Sa nu generalizam salariile dupa cat castiga directorul unei institutii – toti angajatii Apanova ar trebui sa umble in SLK-uri.

 3. m-a mincat in cur sa comentez la zoso, dar numai tu esti de vina. nu mai fac.

  zoso: “la ziare sau la agenţiile de presă salariul de început este de 6 milioane lei”
  la care ziare, taticu’? la ala care incepe cu ‘a’, unde un reporter special are 27 de milioane net? sau la ala care incepe cu ‘j’, la care salariul de inceput al unui reporter simplu e in jur de 20?
  mai stiu un pierde-vara care ia 30 de la antena 1, da’ pe ala nu l-am verificat, deci sa zicem ca nu se pune. un dezertor de marime medie de la libertatea, unde lua 25, ia acum la patriciu 32. exemple.
  (apropo: surse mai clare decit contractele nu-s :))

 4. v-ule: trust me when i say: la cotidianul, in iarna, un new entry era platit cu 5-6 milioane. la o agentie de presa cam galbioara de felul ei, pentru inceput se ia sase. iti mai convine sa te angajezi?
  watch this: am experienta, stiu meserie pentru ca mi-a placut, vin din provincie, vreau sa ma angajez la A sau la J. ma angajeaza aia? si pe ce salariu? cel mult, doar daca am pile unde trebuie. heh… ain’t that simple as it seems.

 5. “la cotidianul, in iarna” – adica aproape cu un an in urma, nu?
  trust me: the papers don’t lie.
  e foarte simplu: cind spui “la ziare sau in agentiile de presa salariul este de…” si avansezi o cifra, trebuie sa-ti asumi responsabilitatea unei generalizari despre care de fapt nu stii daca e adevarata. si, iaca pozna, nu-i!
  (citatul e din zoso, da’ vad ca-l sustii)

 6. Salariul de debut in presa scrisa este 150 euro si urca spre 200 daca ai talent. Media pentru seniori este undeva intre 250 – 300 euro. Cei care au 500 se pot numi fericiti si sunt oameni de baza in redactii.

  Este adevarat ca in unele trusturi au mai crescut salariile in ultimul an dar sunt departe de sumele alea astronomice de mai sus.

 7. Depinde acum si de diferitele publicatii mai mici care se chinuie sa iasa la suprafata prin mijloace proprii si care investesc foarte multi bani in redactorii lor ca sa aiba calitate in scriiturile acestora.
  Cand am lucrat in presa, publisherul meu zicea ca e dispus sa ofere peste 2000 de euro redactorilor sai daca isi fac treaba. Ma rog, mie nu a apucat sa imi ofere atat de mult pentru ca m-am tirat destul de repede, dar m-am apropiat de jumatatea sumei :D.
  Deci, se poate.
  Si nu vad de ce nu ar fi jurnalistii bine platiti. Este chiar o conditie sine qua non. Un caz destul de edificator este BZA. Ma rog, acolo era un caz de provincie, dar independenta financiara este absolut necesara, in ciuda tentativelor PR-ilor cu cadourile de la conferintele de presa.