Samsung cu Windows Phone 8: telefonul premium sortit eşecului

Samsung Ativ S - Windows Phone 8Am văzut, mai devreme, la Dan Dragomir, că Samsung a lansat Ativ S, un soi de Galaxy S-ţîşpe cu Windows Phone 8. Adică primul lor terminal cu sistemul de operare al Microsoft (cu 8, adică). Dan laudă mai ales finisajele. Telefonul este deja din categoria premium, iar preţul ar trebui să fie undeva pe la 600 de euro. Dan speră că, totuşi, va fi 450. Doar că, din punctul meu de vedere, Samsung a lansat Ativ S doar ca model de portofoliu, să arate că poate sau, dimpotrivă, să arate că Windows Phone 8 nu vinde.

Problema WP8 e că cere resurse care nu-i permit unui producător nişte costuri de fabricaţie foarte mici, precum în cazul Android. Prin urmare, terminalele sînt mai scumpe şi, dacă preţurile de raft nu sînt subvenţionate de operator, adopţia e mică. Dacă ai avea un dumbphone şi ai vrea să treci la un smartphone, ce-ai alege: un WP8 scump sau un Android ieftin, să te obişnuieşti cu el?

WP8 este un sistem de operare excelent însă nimeni nu i-a căutat un public-ţintă. Microsoft nu şi-a pus problema să meargă către targetul posesorilor de Blackberry, deşi are o suită Office, iar RIM e pe moarte, ci s-a adresat tuturor. Apple ţine cu dinţii de preţ, deci se poziţionează din start drept premium, iar acolo e loc doar pentru puţine terminale Android (vîrful gamei Galaxy S şi HTC One X; şi cam aia e,) iar zona de telefoane ieftine e deja posedată sălbatic de către Samsung, care vinde, prin intermediul operatorilor, telefoane cu Android la 100-200 de lei, la abonamente pe doi ani.

Tind să cred că Samsung a lansat Ativ S mai degrabă ca să se poată scuza că nu le vinde şi că, de fapt, grosul banilor vine din Android. Ceea ce e logic, avînd în vedere preţurile de doi lei şi tehnologia ieftină pe care o foloseşte pentru versiunile vechi ale sistemului de operare produs de Google.

Deci, despre ce vorbim?

PS: Poza e luată (watermark-ul l-am scos involuntar, cînd am făcut crop) de la Dan.

6 comentarii

 1. Nu e primul telefon Samsung cu Windows Phone. Au mai avut 2 modele, Omnia 7 si Omnia W.

  In al doilea rand, nu am inteles paragraful asta: “Problema WP8 e că cere resurse care nu-i permit unui producător nişte costuri de fabricaţie foarte mici, precum în cazul Android”. Really? Cauta pe toate blogurile serioase de tehnologie si o sa vezi ca dimpotriva, Windows Phone e renumit pentru faptul ca nu cere hardware puternic ca sa functioneze bine.

  Windows Phone 7.x ruleaza fin pe telefoane cu 256 MB RAM si procesor de 800 Mhz (vezi Nokia Lumia 610). Windows Phone 8 la fel, merge fara probleme pe device-uri cu 512 MB RAM. HTC 8S, care a ajuns si la noi, nu are un pret mare pentru ce ofera si pentru calitatea materialelor/constructiei, iar Nokia Lumia 620 a inceput sa se vanda la un pret de 250 de euro la liber.

  In general telefoanele cheap cu Android nu ruleaza ultima versiune a SO-ului, pentru ca nu pot. In aceeasi zona o sa fie telefoanele cu Windows Phone 7.8, care au preturi decente. Un Lumia 610 il gasesti la 700-800 lei.

  • @Bogdan Mihai: mă refeream la WP8, nu la 7.x. Legat de preţ, crezi că Samsung poate scoate un WP8 la max. 200 de euro la liber, care să ajungă la 50-70 de euro la abonament? M-aş îndoi.

 2. Eu zic că e primul care “are potențial” să facă și vânzări. Recunosc, e interpretabil, dar renumele Galaxy S și platforma nouă, care e mai ok decât WP7, ar putea da rezultate și în vânzări :-)

 3. N-as zice nu. Vezi paragraful 3 http://goo.gl/PILOU

 4. “Tind să cred că Samsung a lansat Ativ S mai degrabă ca să se poată scuza că nu le vinde şi că, de fapt, grosul banilor vine din Android.”

  Gresit! Interesul Samsungului e sa mai creeze o piata pe care sa o domine cu bestialitate. Eventual sa fure niste clienti de la Android si de la iOS. Lui Sammy nu-i convine ca nu are o pozitie de negociere cu Google. I-ar placea ca WP si Android sa fie concurente cat mai egale ca sa poata sa mearga la Google si la MS si sa zica ca alalalt cere mai putini bani pe OS.

 5. In mijlocul CES 2013, o gramada de produse noi, si noi ne conctram pe unu?! (in + si negativ).

  http://www.youtube.com/user/engadget
  http://www.youtube.com/user/CNETTV