Săracii chioşcari, ce rău o duc…

Până acum vreo jumătate de an, la mine-n faţa blocului, era un chioşc amărât şi vai de mama lui. Un nonstop de cartier, în buricul unei intersecţii circulate, în care patronul stătea şi el în spatele tejghelei, în ture de câte 12 ore, cu singura lui angajată.

Omul era mai tot timpul în nişte ţoale ponosite, cârpite şi peticite, marfa ba era, ba nu prea era, preţurile cu vreo 40% peste Mega Image, ca să nu mai spun de angajată, fără dinţi în gură, îmbrăcată cu hainele pe care şi le-a cumpărat în comunism şi plătită cu minimul pe economie.

dupa-garduri

La marea razie a ANAF-ului, de anul trecut, când băieţii făceau exces de zel şi închideau cârciumi pentru trei lei în plus în gestiune, omul meu – un nene pe la vreo 55-60 ani – a devenit creativ. Prin urmare, pentru vreo şase luni, chioşcul a fost deschis doar pe turele de noapte, căci, aşa cum bine a intuit, Antifrauda nu lucrează în trei schimburi.

Acum vreo jumătate de an, chioşcul s-a închis, iar de vreo trei luni, a fost preluat de altcineva, care i-a adus îmbunătăţiri, l-a făcut un pic mai spaţios, ba a mai diversificat şi oferta, ba mai oferă şi bon fiscal. A păstrat, în schimb, preţurile, dar nu asta e ideea.

Azi, întorcându-mă de la şcoală, îl văd pe săracul chioşcar, cel în haine ponosite, îmbrăcat foarte smart casual, cu o mutră de fost securist şmecher, ba coborând şi dintr-un Kia Sportage de ultimă generaţie. Să nu-şi imagineze cineva că a vândut chioşcul, nu-nu, doar l-a închiriat. Însă individul mai are vreo două spaţii similare prin Bucureşti pe unde evazionează de rupe, la fel cum făcea şi aici.

Când mai auziţi expresia “săracii chioşcari”, amintiţi-vă de exemplul ăsta.

8 comentarii

 1. Alex Cautis, un ziarist, a pactizat cu cel mai mizerabil partid din politica romaneasca. Cand mai auziti expresia “ziaristi cinstiti”, amintiti-va de exemplul asta.

  Cam asta e senzatia mea (asa, instinctiv si la cald) dupa citirea acestui articol. Fara suparare, Alex… :)

  • @Claudiu Minea: Căutiş n-a fost niciodată un ziarist cinstit, toată breasla ştie asta. A fost un oportunist aciuat pe unde s-a putut şi căruia cei de la Caţavencu i-au dat prea multe şanse.

 2. @Alex: corect, toata breasla stie. Dar asta reprezinta o ultra-minoritate. Restul lumii nu sesizeaza astfel de nuante.

  Atentie, nu pretind ca am dreptate. Deseori insa, vorbe aruncate devin “adevarul” lumii… Cum la fel de posibil este sa fie doar impresia mea.

 3. Un blogger din Bacau (mana in mana cu functionarii corupti din primarie) a luat nu stiu cate sute de mii de euro ca sa faca nimic (sanchi monitoriza presa). Cand mai auziti expresia “bloggeri cinstiti”, amintiti-va de exemplul asta…
  Alex, a generaliza este o mare greseala. Si exact asta faci tu aici…

  • @GR: bloggerul ăla era de fapt un fost şef de ziar care, întîmplător, îşi făcuse şi blog :)
   Altfel, de acord cu tine, a generaliza este o greşeală, în general, dar, uneori, generalizarea este, în fapt, o statistică.

 4. Ceva nu se leaga in povestea asta. Pe de-o parte spui ca omul a muncit pana acum ceva timp cate 12 ore pe zi, pentru afacera lui. Acum cand are succes in afaceri esti cumva invidios pe el?
  In alta ordine de idei sunt tot mai putini chioscari care supravietuiesc concurentei “comertului modern” (adica evaziune in stil mare, offshore) si lobbyului acestora (apropo, si MI/Profi/Kaufland/ etc platesc tot cu minimul pe economie).

 5. Au comentat restul cu varf si indesat! Ati luat tot caimacul fratilor. Intrebarea este, daca stiai de ce nu ai facut la fel sau de ce nu l-ai reclamat?

 6. Am scris si eu cateva articole pe subiectul asta, mai ales tinand cont de faptul ca in urma cu foarte multi ani am interactionat direct cu multi dintre ei datorita locului de munca. Portretul generalizat al buticarilor nu e departe de ceea ce spui si nu s-a schimbat aproape deloc in 27 de ani.