SC Biserica Ortodoxă SRL: cum fură Episcopia Huşilor de la propriii popi

Dacă se mai îndoia cineva că Biserica Ortodoxă Română nu-i o bişniţă ordinară, aflaţi că mai-marii bisericii, pe lîngă banii încasaţi de la stat, din cutiile milei şi aşa mai departe, au ajuns să-şi fure propriii popi. Să-i fure, desigur, aproape legal: cu tot soiul de taxe şi obligativităţi. Pe româneşte, dacă vrei să fii popă la oraş, tre’ sa cumperi negreşit de la firme agreate de episcopie. Altfel, rişti să te trimită la ţară.

Desigur, nu e ca şi cînd n-am şti cam cît de lacomi sînt cei din conducerea Bisericii Ortodoxe Române. Vedem numai ce catedrală a mîntuirii banilor se va ridica în plin centrul unei capitale europene. Dar mi se pare de-a dreptul fabulos să ajungi să furi de la oamenii cărora, culmea!, le dai o leafă, aşa mică precum o fi ea. E ca şi cînd un părinte i-ar lua propriului copil bomboanele primite de la vecini.

Ca să înţelegeţi gravitatea situaţiei şi, mai ales, mojicia mai marilor feţe bisericeşti, avem doar un exemplu minor: “sfintele vase”, din argint masiv, ar costa undeva la 7.000 de lei. Dintr-o tablă ordinară, vîndute de Episcopia Huşilor, costă 15.000 de lei. Iar preoţii, dacă vor să mai fie parohi la oraş, trebuie să le cumpere. Altfel, sînt “mutaţi disciplinar” la ţară.

La un calcul sumar, ținând cont că în Episcopia Hușilor există 297 de parohii, suma ce ar trebui încasată este de-a dreptul fabuloasă, undeva la aproximativ 45 de miliarde de lei. Dar foamea de bani a celor din conducerea Episcopiei Hușilor, în frunte cu Presfințitul Corneliu Bârlădeanu, nu se oprește aici. Tot preoții sunt cei care ne-au povestit și alte modalități de a mai strânge bani inventate de șefii lor de la Huși.

“Ne-au obligat să cumpărăm de la ei și să vindem oamenilor din parohii câte cel puțin 100 de kilograme de lumânări, pe care noi am plătit Episcopiei câte 45 de milioane de lei vechi. Cine a îndrăznit să se opună a avut de suferit. Apoi, iarăși ne-au băgat pe gât câte patru kilograme de tămâie și patru cutii de cărbuni de narghilea, cu prețul de 750 de lei. Nu mai știu ce să mai facă să ne ceară bani, sub diverse forme și fel și fel de pretexte. Nu trece o lună fără să nu primim ordin că trebuie să mai dăm niște bani”

Citatul este din Obiectiv de Vaslui, restul articolului se găseşte aici. Citiţi şi, la propriu, vă cruciţi. Episcopia Huşilor se ocupă cu bişniţă. Desigur, pe ei nu-i controlează nici un Fisc, atîta vreme cît toate partidele au nevoie de alegători, iar Biserica este cea care se ocupă de trimis oamenii la vot. În caz că nu vă mai amintiţi, au fost cazuri mediatizate în care preoţii “recomandau” pe cine să voteze muritorii de rînd.

Avem ceea ce merităm. Chit că seamănă cu un film prost, asta e realitatea în care trăim.

Via.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

7 comentarii

 1. Cred că ajungem să nu ne mai mirăm de spaga din Biserica, țin minte că acum câțiva ani un amic ce se făcuse preot nu a avut 200-300 milioane pt o biserică la oraș și a ajuns la una de țară, cu 70-80 de familii. Vorba aia, sărac și cinstit…

  Nu am mai vorbit cu el, sper că a strâns bani de mutare între timp.

 2. asta cu episcopia isi fura popii e ca si cum ai spune ca marii capi ai mafiei isi fura interlopii…

  ti-ar fi mila de ei?

 3. prosti nu sunt aia care pacalesc, prosti sunt aia care pun botul

  adica noi.

  pentru ca, sincer, imi este foarte greu sa cred ca atunci cand iti vei boteza copilul Alex, o vei face la alta biserica decat cea ortodoxa.

  si atunci nu vei face decat sa le bagi in buzunar bani cu care nu esti de acord si sa contribui si tu la “furaciunea “asta de bunavoie.

 4. @haolica

  speak for yourself! 😉

  eu chiar mi-am botezat copilul la alta biserica decat cea ortodoxa (desi si eu, si sotia am fost botezati la biserica ortodoxa)

  eu cand spun ca mi-e sila de biserica ortodoxa nu o fac pentru trafic, eu chiar asa simt si actionez

 5. @Stefan Murgeanu: vezi mail, te rog.

 6. @haolica: sincer sa fiu, eu mi-as boteza copilul la catolici.

 7. ALEX,nu te lasa impresionat de solemnitatea bisericii catolice.vei sari din lac in put.daca vrei sa gasesti adevarul verifica-l numai cu biblia.si-l vei gasi.
  de exemplu:cine va crede si se va boteza va fi mantuit,cine nu va crede si nu se va boteza nu va fi mantuit.deci eu inteleg ce trebuie sa fii cam major ca sa poti crde tu insuti…..