SCANDALOS! Non-ştire ŞOCANTĂ. A refuzat MITA

thinkMi se pare absolut jenant să ajungi să faci o ştire din faptul că un poliţist de frontieră a refuzat 100 de lei şpagă ca să lase un cuplu, atenţie!, să treacă graniţa cu un minor fără acte. Ştirea e pe evz.ro. Ar fi fost o ştire dacă n-ar fi fost copilul celor doi – chestie care nu se precizează – sau dacă şpaga era de la vreo mie de euro în sus.

Zău, s-a întors lumea pe dos dacă am ajuns să facem ştiri sau să considerăm senzaţional faptul că o persoană a refuzat 100 de lei. Dacă a refuzat şpaga, omul ăla a făcut-o nu din vreun prinţip moral, ci din cauză că cei doi l-au luat la mişto cu suma aia.

În altă ordine de idei, ştire e atunci cînd poliţistul e arestat pentru luare de şpagă, nu pentru refuzul de a o lua. În orice ţară civilizată, normalitatea înseamnă fix asta: că nu se ia şpagă. În orice ţară alta decît România, unde normalitatea pare să însemne fix invers: e ştire doar cînd nu se ia şpagă.

Iar mentalitatea asta e întreţinută exact prin genul ăsta de ştiri, care împămîntenesc ideea că e firesc să iei şpagă. Ba chiar e de-a dreptul scandalos că un poliţist de frontieră a refuzat 100 de lei. Cum mama naibii să nu ţi se facă greaţă?

2 comentarii

  1. Exact aşa m i se pare şi mie. Poliţistul a considerat prea mică şpaga pentru a închide ochii la trecerea peste frontieră a unui minor. Deci, ştirea era că nişte români au crezut că o sută de lei e şpagă. iar Poliţistul a considerat că nu.

  2. Cred ca nu luat o suta de lei spaga pentru ca nu a vrut sa se faca de râs fata de colegi. Referitor la stire, daca i se poate spune asa, cei care sunt penibili in situatia asta sunt cei care au dat stirea nu cei care au difuzat o si ma refer aici la departamentul de relatii cu presa din cadrul institutiei din care facea parte personajul, care incearca sa mai echilibreze balanta dintre stirile in care se arata ca politistii au luat spaga si cei care au refuzat