Vestea bună după scandalul cu limitarea performanței pe iPhone: se ieftinesc bateriile!

Jumate de planetă s-a enervat că “Nu se poate așa ceva, Apple limitează performanța pe iPhone-urile vechi ca să îți cumperi unul nou” după ce niște băieți au pornit niște aplicații de benchmarking pe o serie de terminale mai vechi.

Concluzia, venită chiar de la Apple, a fost că da, iOS limitează performanțele ca să nu-ți moară bateria dacă telefonul e suprasolicitat, nu și în restul timpului. Iar aplicațiile de benchmarking fix asta fac, suprasolicitează procesorul ca să vadă până unde duce (asta e explicația grosolană).

Eh, trecând peste prostia asta – că majoritatea utilizatorilor oricum se dau pe facebook și whatsapp, nu stau să joace pe ger sau pe caniculă niște jocuri care încing terminalul ca să sesizeze că iOS limitează performanța ca să nu moară telefonul -, vestea bună vine din comunicatul de azi:

Apple is reducing the price of an out-of-warranty iPhone battery replacement by $50 — from $79 to $29 — for anyone with an iPhone 6 or later whose battery needs to be replaced, starting in late January and available worldwide through December 2018.

Mai exact, o baterie nu va mai costa cât un telefon cu Android, ci va avea un preț comparabil cu cel de la service-ul din colțul străzii. O baterie de iPhone 6 Plus costă, la băieți, vreo 120 lei, iar acum va costa vreo 150 lei la iStyle, Noumax, Cordon etc., service autorizat.

Asta-ți garantează că vor lipi carcasa aproape cum era lipită ea în fabrică, iar dacă ai un iPhone 7 sau 7 Plus, care e – în teorie – rezistent la apă, ar trebui să fie rezistent și în continuare, că service-urile autorizate trebuie să respecte standardele impuse de Apple.

Încă vreo două scandaluri din astea și poate nu va mai costa 2.000 lei să schimbi o tastatură, un trackpad sau o baterie de MacBook.

PS: Teoretic, așa ar trebui să decurgă reparațiile într-un service autorizat Apple, că le vin audituri de companie de vreo două ori pe an, de-i verifică inclusiv la tăvițele în care țin componentele, să nu aibă praf pe ele. Practic, eu nu garantez că lucrurile nu se mai fac și românește.

5 comentarii

 1. Din comunicatul Apple:

  All rechargeable batteries are consumable components […]

  M-aș aștepta ca consumabilele să se găsească de cumpărat pe piață (ca și cartușele sau hârtia de imprimantă) și să poată fi înlocuite de utilizator.

 2. Solutia data de Apple, la fel ca la faza cu problema touch este in continuare o mizerie. De ce?

  Pai sa vedem ce s-a intamplat la faza cu cipul de touch:

  https://www.youtube.com/watch?v=zhJW140kLCY

  https://www.youtube.com/watch?v=-iX7TyEjJ2E

  Apple s-au zgarcit la 2 centri per telefon pe linia de asamblare si telefaonele lor se defectau in prostie. Dupa luni intregi in care au negat cat se poate de vehement problema, vin cu solutia: “Dati-ne 150$ sa vi-l reparam”.

  Poate ca s-ar parea OK, dar aceasta solutie are 2 probleme majore:
  1. Pui clientul sa plateasca un defect cauzat de catre tine, ca producator.
  2. Faci “undercut” la serviceurile independente care au descoperit problema de la bun inceput si care au suferit cenzuri repetate pe forumul oficial de suport Apple.

  De ce e solutia cu bateriile aproape identica, you may ask? :
  1. Pui clientul sa plateasca un defect cauzat de o programare defectuoasa a producatorului.
  2. Faci “undercut” la servicerurile independente.

  Practic, sunt 2 degete mijlocii aratate la clienti si depanatori. How is this OK ?!

  “Eh, trecând peste prostia asta – că majoritatea utilizatorilor oricum se dau pe facebook și whatsapp, nu stau să joace pe ger sau pe caniculă niște jocuri care încing terminalul ”

  Nu ai nevoie de aplicatii solicitante pentru ca o programare care limiteaza procesorul sa fie simtita. Sa luam de exemplu cazul OnePlus 2:

  “Snapdragon 810’s issues are well documented at this point, but the OnePlus 2 ends up being the worst implementation that I’ve seen, with the Cortex A57 cores never being used at all in circumstances like web browsing or when navigating the UI.”

  https://www.anandtech.com/show/9828/the-oneplus-2-review

  Ei bine, cand limitezi la 50% performanta nucleelor doar pentru ca bateria si-a pierdut din energia totala stocata de la 10WHr la 8-9WHr, ghici ce o sa se intample? Fix chestia de mai sus.

  Asa ca nu, solutia cea mai buna si simpla este sa nu mai faca throttling la telefon. Dar asta ar insemna ca Apple sa cheltuie bani cand ii pune pe programatori sa faca rollback la mizeria de throttling implementata.

  Carevasazica, de ce sa cheltuie ei mii de dolari cand pot jupui fiecare client cu 30 de dolari bucata?

  Si nu, nu exista scuza pentru throttling pentru ca energia totala a bateriei nu mai e aceeasi. Macbookul incepe sa scada la 50% frecventa nucleelor pentru ca bateria de 50WHr scade la 45WHr? Nope! Si daca ar face asta, ar fi scandal mare. O sa gafaie Safariul cand Mac-ul pe baterie o sa poata urca procesorul la doar 1 GHz in loc de 2+ GHz cat ar avea nevoie in mod normal ca sa proceseze rapid un tab, un video cu accelerare hardware etc.

  Asa ca nu, problema si solutia cu care au venit cei de la Apple sunt opusul a ceea ce ar avea nevoie chiar poprii clienti. Dar de ce sa faca ei ceva de bun simt cand isi pot dresa utilizatorii ca “le vor” binele cand de fapt ei doar cauta metode noi sa-i jupoaie?!

  • @Tudor: comparația cu MacBook-ul nu e OK, laptopurile, în general, sînt folosite în priză. Al meu e în priză 97% din timp. Altfel, reiau ce-am scris mai sus, poate n-am scris bine: tăierea performanței se face pe peak de procesare, cînd e riscul mare ca bateria să crășuiască, nu tot timpul. Repet, doar cînd solicitarea procesorului e foarte mare, iar bateria nu mai face față. La fel, comentariul legat de baterie e ușor pe lîngă, n-are legătură partea de soft cu o baterie care are, overall, o durată de viață de un an la capacitate maximă. Știe toată lumea, de ani de zile, că după un an încep să crape bateriile de telefoane, nu e nici o noutate. Legat de partea de soft, teoretic, e un soi de load balancing între procesare și baterie cît să nu-ți crape sistemul. În practică, problema de bază e lipsa de comunicare. Apple puteau – și, probabil, asta or să facă la următorul update – să introducă o bifă la Power Management care să zică așa: “I want my phone to cut processing power if the battery might crash” și aia era. Update-ul respectiv, ăsta cu load balancing-ul, a fost introdus tot din cauza criticilor, că se întîmpla frecvent să moară bateriile mai vechi de un an dacă temperatura de-afară era ori prea mică, ori prea mare.

 3. Nu știu ce telefoane aveți voi, dar un amarat de Android pe care îl blamezi cu atâta patima (credeam ca am trecut peste android vs iphone, se pare ca tu nu) are baterie de 3 ani de zile și încă rezista cu brio o zi. Telefonul e folosit zilnic cu Waze, YouTube, whatsapp, Bluetooth si GPS când conduc, date non stop… Dar e ok sa schimbam baterii după un an doar asa… Cred ca te-a enervat articolul ala care susținea ca Apple a recunoscut ca afacut manevra asta ca să forțeze schimbarea telefonului.

 4. Service-ul autorizat din romania noumax a scazut pretul dar nu la valoarea a 29 euro cum era de asteptat. Pretul lor este de 212 lei ceea ce este de cacat ca intodeauna. Poate reusim si noi sa avem apple store adevarat la un moment dat