scîrţul operaţiunii “gramofonul”

Celebra operatiune “Gramofonul”, care a facut vilva in rindul romanilor prin vara, a fost un mare fis, iar asta o stim cu totii. In schimb, de remarcat este altceva: lipsa totala de neprofesionalism a celor care au facut arestarile. Ieri aflam ca, in cazul celor doi arestati in Bucuresti, mascatii habar n-aveau cine-i unul si cine-i celalalt. Pe scurt, la sfirsitul lunii mai, la Iasi incepea spaima in rindul utilizatorilor de net si, mai ales, in rindul studentilor de prin Tudor, locul in care se faceau cele mai mari download-uri de toate soiurile. La inceputul lui iunie, nici Bucurestiul nu scapa mai usor. Doi bucuresteni erau arestati dupa ce mascatii spargeau usile a doua garsoniere, una la Obor, cealalta in Colentina.

Motivatie: De ce operatiunea “Gramofonul”?

Din dorinta uriasa a scumpilor nostri guvernanti, de a integra cit mai repede Romania in Uniunea Europeana, in primavara se voia tot mai abitir inverzirea unor stegulete mai viu colorate, primite de la UE pentru unele domenii la care, chipurile, Romania statea prost. Printre acestea, stim cu totii, se numarau coruptia, agricultura, justitia si, printre altele, pirateria informatica.

Guvernantii romani, vadit grabiti sa rezolve totul cit mai repede, au luat hotaririle necesare: facem doua-trei scandaluri si am rezolvat problemele, scapam de culorile galben si rosu de pe steguletele UE si am sarit direct in Europa. S-a vazut: la capitolul coruptie si mare coruptie, a fost aruncat la inaintare Dinu Patriciu. Ditamai politicianul, mindru membru de baza al unui partidul de guvernamint, PNL, mare patron la Rompetrol. Presa a urlat in gura mare, s-au facut anchete, investigatii, procurorii pe de-o parte, jurnalistii pe de alta, s-a stat cu orele in fata tribunalului asteptindu-l pe Patriciu si tot asa. Rezultate? In ceea ce il priveste pe Patriciu, inca nu au reusit sa il infunde. In ceea ce priveste lupta pentru combaterea coruptiei (ca sa citez din clasicii in viata), am mai scapat de un stegulet colorat, am facut progrese imense.

La capitolul agricultura, hop criza gripei aviare. Bani bagati, bani imprumutati de la Uniunea Europeana, un ministru al Agriculturii care zbura ca un fluture peste tot, numa’-numa’, s-a rezolvat. La capitolul Justitie, Omar Hayssam fuge din tara, capul lui Ilie Botos noi vrem, se schimba sefi de sevicii secrete, auzim de Laura Codruta Kovesi si de alte nume de care nu auzise nimeni pina atunci. Le-am rezolvat, inca un stegulet s-a apropiat tot mai mult de verde. Romania e in extaz.

Asa s-au rezolvat problemele respective. Pregateste o strategie dinainte, arunca ceva in gura presei, presa musca, face scandal, strategia zice ca niste oameni trebuie sacrificati, se sacrifica niste oameni, se rezolva niste probleme de ochii lumii si, din senin, UE ne aplauda, sintem niste eroi, am facut niste progrese enorme. Acelasi lucru s-a intimplat si in cazul pirateriei informatice.

Tu esti Mircea? Nu-mparate, e celalalt!

Nu cunosc detalii legate de cazurile din Iasi, dar cunosc citeva detalii despre cazul cel mai mediatizat, de la Bucuresti. Doi barbati sint arestati pentru piraterie, in garsoniera unuia dintre ei. Intr-o buna dimineata, cind nici macar soarele nu rasarise (cinci fara ceva), o trupa de mascati bate in usa unei garsoniere de la Obor (foto | sursa: Gardianul). Nu primesc nici un raspuns, usa se lipeste de perete dupa ce primeste un picior sanatos. Cei doi barbati din garsoniera, care au stat pina spre dimineata la un sprit, sint luati pe sus. Sint trintiti la pamint, li se spune sa stea pe burta, cu miinile dupa ceafa si li se pune pistolul la cap. Chiori de oboseala, nu mai misca unul.

Mascatii ridica din garsoniera de la Obor doua calculatoare, peste 5.000 de matrite cu jocuri, programe, filme (inclusiv porn) si muzica etc. De retinut, in garsoniera de la Obor se scria pe sase DVD-RW-uri in acelasi timp. Mai departe, se sparge usa unei garsoniere din Colentina. Daca in garsoniera primului s-au gasit materiale compromitatoare, in casa celui de-al doilea este gasit doar un calculator si citeva DVD-uri. Continutul HDD-ului si DVD-urilor? Nimic iesit din comun, in general cam ce se poate gasi in casa oricarui detinator de PC.

La Obor, arestarile se fac dupa modelul comunist: se apuca oamenii, se trintesc de pamint si li se pune pistolul la timpla. Deh, grad sporit de risc. Unul dintre anchetatorii sefi il intreaba pe unul dintre cei doi: Tu esti Cutarescu? Raspunsul vine prompt: Nu, el e. A se avea in vedere ca cei doi au fost filati timp de mai bine de un an de zile, iar la dosar exista poze cu cei doi carind sacose de DVD-uri cu porn la niste sex-shop-uri de pe la Piata Romana.

Bancurile cu politisti sint pe bune

Daca e sa ne luam dupa ce scrie Gardianul, a mai fost verificata inca o garsoniera, din zona Dristor. Nu se spune cui apartine, dar e lesne de inteles ca unei cunostinte comune a celor doi. Cu care, iarasi, exista poze in timp ce iesea din bloc carind o sacosa la tomberon. Iesise sa duca gunoiul, numai ca cei ce s-au ocupat de filaj au avut grija sa creada ca sint DVD-uri piratate. Asta ca sa fie in concordanta cu informatiile foarte clare pe care le-au strins timp de un an in care i-au filat pe cei doi si au reusit sa ii identifice atit de bine, incit, pentru ei, pe primul il chema ca pe al doilea, iar pe al doilea ca pe primul.

Cazul ajunge in presa si jurnalistii au materiale de deschidere: Descindere in forta la pirati! Operatiunea “Gramofonul” loveste Bucurestiul! si asa mai departe. Asta la scurt timp dupa ce unul dintre anchetatori il bate pe umar, parinteste, pe unul dintre cei doi arestati: Lasa, frate, am si eu o caruta de din astea pe-acasa!

Rezultatele “Gramofonului”: un mare scirt de vinil zgiriat

De ce au fost arestati cei doi? Pentru ca si-au pus date de contact pe net. Ce rezultate a dat Operatiunea “Gramofonul”? Unul singur: inverzirea steguletului dat de UE la capitolul piraterie informatica. Alte rezultate? Cel mult o condamnare de doi ani cu suspendare pentru fiecare dintre cei doi, mai ales ca sint la prima abatere, si o amenda penala de vreo 6.000 de euro pentru vinzarea unor produse pentru care nu se platesc drepturi de autor. Cel mult, se mai adauga obligativitatea platii unor despagubiri firmelor producatoare de soft sau filme, pentru pierderile suferite. De fapt, asta e mai grav. Pe de alta parte, a trecut jumatate de an si inca nu se aude nimic. “Gramofonul” e precum justitia romaneasca. Sau invers. Oricum ai da-o, ambele scritiie.

________________________________________________________________
* material bazat pe informatii oferite de surse neoficiale – cei care au o vaga idee despre jurnalism, stiu ce inseamna asta;
* articolul NU poate fi preluat nici macar partial, daramite integral