Scurt ghid: “Vreau să trec la Mac, dar configurațiile noi de Windows…”

Am văzut că Ivo are niște nedumeriri, așa că m-am gândit să fac un scurt ghid pentru cei care încă nu sunt convinși. Pe mine mă amuză, cumva, nehotărârea de tipul “îmi doresc de mult să trec pe ecosistemul Apple, dar uite ce configurații beton au apărut pentru Windows”.

Diferența fundamentală dintre Apple și Microsoft e că nimeni altcineva în afară de Apple nu mai produce computere care să ruleze macOS. Prin urmare, discuția despre configurații, despre modelul procesorului, despre cine a făcut care placă grafică etc. sunt complet inutile.

La fel, comparațiile dintre cele două ecosisteme sunt irelevante. Țin de preferințe, de obiceiuri, de acomodare. În esență, ambele fac același lucru, dar există diferențe esențiale de viziune asupra modului în care merită folosit un calculator.

La Apple, nu concurează producătorul X cu producătorul Y, care oferă display mai bun, care oferă procesor mai cu moț sau mai mult RAM în același preț, ci ai, pur și simplu, trei modele de laptop și două modele de desktop integrat (iMac), plus un desktop mini. Asta-i tot.

În funcție de necesități – cât de mare trebuie să fie ecranul sau cât de multă putere de procesare -, alegi ce-ți trebuie:

 • MacBook Air, care mie mi se pare depășit, este modelul cel mai chel dintre toate și pe care nu l-aș recomanda nici dușmanilor. Are toate șansele să dispară, e singurul care n-are display Retina și e singurul pe care îl poți cumpăra din compromis, plus că dacă va fi eliminat din linia de producție, nu vei mai găsi ușor clienți atunci când vei vrea să-l vinzi
 • MacBook – ăla fără nici o altă particulă atașată – e modelul mediu (știu, știu, frecvența procesorului pare mică, dar e de generație mai recentă și e mai puternic decît la Air-uri) și e cel mai indicat pentru portabilitate. Serios, e super-subțire și super-ușor (920 grame)
 • MacBook Pro e cel mai sănătos pentru cine are nevoie de mai multă putere, nu doar de un laptop cu care să se dea pe Facebook
 • iMac-uri – pentru cine are nevoie de display de tip desktop, suficient de puternice și cu durată de viață suficient de mare
 • Mac miniuhm, doar dacă ai nevoie de-un server în casă sau dacă nu vrei să dai banii pe un iMac, că deja ai un monitor, o tastatură și un mouse și ai nevoie doar de unitate

Acum, legat de MacBook Pro, din experiență, durata de viață (aia în care nu simți nevoia să-ți cumperi unul nou că nu mai face față procesorul) e undeva pe la șapte-opt ani.

Diferența dintre un Mac de acum șapte-opt ani și unul din generațiile mai recente este că Apple a optimizat, an de an, sistemul de operare, astfel încât să ruleze și pe niște laptopuri mai slabe, precum Air-urile, și pe Pro-uri.

Asta înseamnă că a crescut și update span-ul, nu știu cum să zic pe românește. În mai multe cuvinte: după patru ani, nu ești obligat să cumperi alt Mac din cauză că n-o să-ți mai ruleze noua versiune de macOS sau o să se blocheze sau o să se târâie, cum se întâmpla până prin 2010.

Exemplu concret: Pro-ul meu e din 2012, cred că împlinește cinci ani prin noiembrie, și rulează fără nici o problemă High Sierra, cea mai recentă versiune de macOS.

Acum, partea dureroasă, că există și una din astea: dacă vrei mai mult de configurația standard, trebuie să scoți bani din buzunar. Apple au prostul talent de a nu te lăsa, ca pe Windows, să schimbi tu componentele după capul tău.

Mai exact, nu prea poți să schimbi tu RAM-ul când ai chef, n-ai nici o șansă de a schimba procesorul, iar până acum vreo doi ani, dacă nu mă înșel, nu puteai să schimbi nici SSD-ul, că folosea nu știu ce tip de conectori pentru care nu se găseau decât SSD-uri prea scumpe pentru a merita investiția. Mai nou, problema SSD-ului s-a rezolvat – cel puțin așa-mi spuneau băieții la care mi-am dus eu Mac-ul în service.

Sfatul meu ar fi următorul: socotește în cât timp vrei să schimbi laptopul și gândește-te dinainte ce upgrade-uri vrei să-i faci înainte de a da banii pe el: mai mult RAM, procesor superior, mai mult spațiu pe disc etc. Valoarea de resell, după trei-patru ani, e undeva la vreo 50-60% din prețul plătit la cumpărare.

La o căutare scurtă pe OLX, un MacBook Pro din aceeași generație ca al meu e scos la vânzare cu 3.500-4.000 lei. La momentul achiziționării, a costat 8.000 lei. Adică, cinci ani mai târziu, între 35-50%, probabil că și în funcție de cât de bine a fost întreținut etc.

În principiu, orice MacBook vine cu un an garanție. Recomandarea mea e ca, până la expirarea garanției, să fie achiziționat și un pachet Apple Care – garanție extinsă – pentru următorii trei ani. După patru ani, dacă ți se strică ceva, nu mai merită să mergi cu el într-un service autorizat, că banii băgați în reparații s-ar ridica, uneori, la valoarea lui de piață, la mâna a doua. Dar în primii patru ani, pentru 300 euro în plus, merită reparat cu piese originale.

Takeaways:

 • comparația pe configurații și tech specs e inutilă între un Mac și restul computerelor pe Windows, la fel cum e stupidă și comparația între Windows și macOS
 • softurile de Mac nu prea depind de hardware, ci de sistemul de operare. Dacă nu faci randări 3D sau video, versiunile de peste patru ani ale aplicațiilor de care ai nevoie acum vor merge aproximativ la fel de bine și pe configurația de MacBook de anul trecut
 • după patru ani, vinde Mac-ul și ia-ți altul, cât încă valoarea lui SH e mare, ca să-ți acoperi jumate (sau mai mult) din prețul unuia nou; în general, valoarea unui Mac nu scade sub 30% din prețul de achiziție decât dacă e o piesă de muzeu. Din punctul ăsta de vedere, e tot o formă de investiție
 • dacă lucrezi pe aplicații specifice în Windows, verifică dacă au și versiuni de Mac sau dacă găsești alternative, altfel rămâi pe Windows
 • Apple îți vinde un ecosistem, nu o listă de specificații. Ăsta e avantajul, nu concurează nimeni cu nimeni, aplicațiile sunt făcute să ruleze pe toate modelele de Mac, sistemul de operare este optimizat în fiecare an și pentru modelele vechi de laptopuri
 • dacă ai vrea să treci pe Mac, dar încă te uiți cu jind la specificațiile tehnice, înseamnă că te interesează cifrele și nu ecosistemul, așa că n-are sens să-ți iei un Mac

Spor!

22 comentarii

 1. Procesorul din MacBook Air e un Core I5, considerabil mai rapid decat cel din MacBook (CoreM). Nu doar din cauza frecventei ci si din cauza arhitecturii.

  In sumar:
  MacBook:
  + ecran (retina)
  + baterie
  + greutate (usor)

  MacBookAir
  + CPU
  + pret (ieftin)

  • @III: Hm, posibil să ai dreptate, n-am stat să fac matematica. M-am ghidat după istoricul Apple, care pune constant procesoare cu frecvență mai mică, dar putere mai mare.

 2. Cei de la “This Week In Tech” cam zic ca Apple a luat-o in barba cu configurațiile HW curente si ca lumea cam trece de la Mac la Windows unde găsește si HW si OS bun. Spunând asta nu neg ce zici mai sus, doar ca se pare ca cei care trec de la Windows la Mac sunt hipsteri tomnateci, care fac abia acum ce era la moda cu 10 ani in urma. :)

 3. Teoria e interesantă cu durata de viață, dar una dintre problemele MacBook-urilor vechi este uzura bateriei. E.g. eu lucrez pe un MBP de 13″ model late 2013 cu retina, i7 @2.8GhZ si 16 GB RAM (care la vremea respectivă erau o mare chestie). Aș putea să trec peste faptul că începe să se simtă faptul că e doar dual-core pentru că nu prea mai scriu mult cod [la muncă]. Dar bateria nu mă mai ține mai mult de 2-3 ore – poate o performanță bună pentru alte laptopuri, dar când era nou ducea și 8-10 ore în regim de VLC. Ori mie-mi trebuie o jivină care să nu leșine înainte de a ateriza avionul…

  MPPro-urile noi vin cu TouchBar-ul ăla idiot și trebuie să te cari cu ditai adaptorul după tine, în vreme ce piticania asta veche are 1 HDMI, 1 USB și 2 bucăți de Thunderbolt. Apple a luat niște decizii de design complet cretine în ultimii 2 ani (și lucrez cu mult hardware de la ei, deci cunosc problema din proprie experiență). Din păcate…

  În ziua de azi [ca software developer] nu m-aș mai arunca la un MacBook decât dacă știu că voi avea de dezvoltat ceva pentru iOS – hackintoshes sunt un iad, nu pierdeți vremea. Poți găsi ușor mașini Windows mai dotate, arătoase, la fel de rezistente, și cu autonomie mare. Dar la un nivel de calitate similar și prețul va fi similar, 10% diferență tops.

  Sigur, dacă vorbim și de gaming atunci Apple nici măcar nu intră în ecuație.

  Pentru browsing/reading/social/messaging nu aș folosi un laptop – tableta e cel mai bun compromis. Acolo Apple nu prea are competiție, inclusiv la prețuri similare.

  • @Adrian: Asta cu bateria nu e un motiv, toate laptopurile au problemele astea. Apple îți zice din start că îți garantează o mie de cicluri de încărcare – adică în jur de trei ani pînă crapă definitiv. Pe mine m-a lăsat bateria după trei ani – în sensul că a picat de la trei ore jumate, patru, la jumate de oră. Dar după trei-patru ani, nici n-are sens să-ți mai bați capul să-l duci în service, te duci direct la un service de cartier în care ai încredere și o schimbi cu 400 lei și te mai ține doi ani.
   La partea cu porturile, de acord, dar aici sînt două direcții de bifat: 1. tu, pe de o parte, poți să te orientezi către modelul de anul trecut, care are aceleași porturi pe care deja le ai, 2. Apple, pe de altă parte, dă tonul, în general, pe cam tot ce înseamnă tendințe, inclusiv trecerea de la porturile vechi, gen USB obișnuit, HDMI, Thunderbolt, către USB-C. N-a trecut un an, că telefoanele pe Android au migrat pe încărcare prin USB-C, încep să apară laptopuri cu USB-C, monitoare cu USB-C etc. Cred că e un risc asumat de ei. Gîndește-te că, pe partea de grafică and shit, unde e publicul Apple profi, industria se învîrte după ei, de la audio la monitoare și restul. Nu cred că migrează spre Windows, nu cînd deja există softuri de Mac răsfolosite. E enervant, dar acolo de viitorul pe termen scurt-mediu, pînă apare un protocol mai bun.
   Legat de development, da, poate tu nu te-ai mai arunca la un Mac, dar restul, care sînt deja obișnuiți, vor mai aștepta o generație, două – apropo de durata de viață – și vor rămîne în ecosistem. În rest, da, de acord, mai ales la capitolul gaming, acolo n-are sens să treci pe Mac decît dacă ai un disc de 1 Tb pe care rulezi Parallels.

 4. Articolul tau raspunde la multe dileme, dar si comentariul lui Adrian le spune pe nume.

 5. Meh. Adrian le zice bine.

  Acum nu m-as mai arunca la un Mac nici sa ma tai. Si nu, un Mac din 2012 nu se mai misca in 2017. Stiu, pentru ca am. Mi-ar fi mai usor sa fac chestii pe telefon decat pe Mac-ul din 2012. Inteleg ca-ti plac, dar exagerezi.

 6. Bun articol și buna disecție, în termeni simpli pe înțelesul oricui. Ai dreptate cu optimizarea, am un rMBP 15″ mid 2014, care tocmai a trecut prin al treilea mare update de OS(nu dot version, ceva incremental, ci săritură ca lumea) din viata lui și încă toarce ca o felina fericita haha – tot buteaza în vreo 11 sec la desktop.
  Nu știu ce sa zic despre Mac-urile noi cu Touch ar și USB C, au și bune și rele, poate e greu de înțeles treaba cu USB C pentru unele persoane(asta mai mult în replica lui Adrian), și Air-urile par cam cu un picior în groapa, corect!

  Dar sa știi ca sunt construite ca un tanc și sunt foarte populare printre studenți, oamenii care vro un mac ușor ieftin și cu baterie cat o zi lunga de post, și în special pentru switchers (sunt pentru portabile ce e Mini-ul pentru desktop-urile lor. :) ) Și nu e problema ca vor fi scoase curând, chiar dacă, tocmai au primit un upgrade la procesor și și dacă ar fi vorba de o “pensionare”, Apple tot oferă support și service pentru încă 5 ani de la data când încetează sa le vândă. ;)

  Însă un lucru ți-aș semnala sa modifici, ca erata, poate ți-a scăpat si/sau nu știi exact: Apple Care nu îți oferă 3 ani de garanție, îți oferă alți 2, deci îți extinde garanția la 3 ani în total, și 3 ani de suport telefonic de asemenea.
  Nu cunosc bine situația în Ro, nu locuiesc acasa de cativa ani, dar clar e folositor, ca avem service provideri autorizați, și ei ar trebui sa onoreze asa ceva. În tarile mai calde(sau reci, după caz, hi hi, cele vestice, cel puțin în ceea ce privește UE – nu știu mai departe) nu știu ce rost are/cat de mult te mai ajuta dacă stai sa te gândești ca poți sa profiți de EU Consumer Law Rights și chestii de genul pentru maxim 6 ani de la data cumpărării pentru defecte de fabricație. :)

  Ce ar fi frumos însă să începem sa vedem și pe partea asta a oceanului, ar fi un AppleCare+ pentru Mac uri ca în US mai nou, care îți oferă și acoperire pentru accidente (lichide, ecrane crăpate, etc) pentru un excess fee (supliment de plata?!).

 7. @III: Aș muta bateria la MacBook Air, asta mai ales pentru din cauza display-ului care nu e retina. Dpar că, odată ce ai stat pe retina n-o să-ți vină să te întorci la non retina. În rest, Air-ul, dacă ți-e de ajuns 13” și nu faci chestii grafice complexe, e un laptop fantastic.

  @Adrian: nu sunt de acord cu tine că Apple a făcut alegeri aiurea. De fapt ei nu și-au schimbat ideologia, ci doar au pus în practică chestii în funcție de tehnica actuală. Faptul că sunt atenți la detalii precum consumul de curent al RAM au dat standardul la nivel de baterie, că doar nu altă tehnologie pentru baterii. Touch bar-ul e ok, adică adaugă funcționalitate – dacă îmi e permisă expresia – și nu mi se pare că ar aduce vreun inconvenient. A, că nu revoluționează laptopul aia da, nici nu văd ce ar putea face asta la un laptop. Cât despre porturi, tot timpul au încercat să scoată cablurile din schemă pentru că un laptop e ceva portabil. Da, știu, multă lume vrea să lege inclusiv frigiderul la el, dar nu așa vede Apple problema. Și în decursul timpului au tot scos din porturi și vor mai scoate – vezi MacBook. Dacă nu ai prea multe periferice n-o să ai nici o problemă pentru că nu ai de ce să iei cu tine adaptor pentru hdmi – ăla îl ai unde ai monitorul/TV-ul, iar cabluri pentru HDD extern este, stick-uri usb sunt, poate doar un card reader. E drept că astea te vor costa niște bani în plus. Apropo de baterie, câte cicluri de încărcare ai?

  @Alex: după o mie de cicluri bateria nu mai are aceeași capacitate, nu înseamnă că trebuie înlocuită. A, folosit un MB Pro aproape 3 ani și n-am atins 1000 de cicluri, deci nu știu încă cum se comportă bateria pe termen lung, dar în mod normal n-ar trebui să fie atât de grav pe cât zici tu și Adrian. Parallels merge foarte bine, dar nu e practic pentru aplicații care mănâncă multe resurse. Mai degrabă rulezi jocurile prin boot camp.

 8. Un articol asemănător pentru smartphone? Dețin un HTC M8 care dă în retragere. Mă gândeam să trec la un iPhone SE. Vreau un ecran mai mic, să nu-mi rupă buzunarul, aplicațiile pe care le folosesc pe Android le-am găsit și pe Apple store. Merită acel telefon, merită trecerea de la android la iOS?

  • @Dan: N-am fost atent dacă Apple a făcut vreun refresh la SE, anul ăsta, așa că ți-aș recomanda mai degrabă un 6s sau un 7, ecranul e ce trebuie. Eu mă joc cu un 7 Plus acum și, după două săptămîni, încă simt că aș duce laptopul la ureche cînd vorbesc la telefon. În același timp, am și 5s-ul lîngă mine și, comparativ, mi se pare minuscul. Eu, unul, aștept X-ul, cred că are dimensiunile perfecte și pentru palmă, și pentru display (e doar o idee mai măricel decît un 7).

 9. Cycle Count: 326
  Condition: Normal

  Ba da, e nașpa cu bateria, crede-mă. L-am scos acum 45 de minute din alimentare și e deja la 73% în condițiile în care doar am scris pe Evernote. Nu rulează nimic pe el, ventilatorul tace, procesorul e rece, deci suntem în maxim de eficiență.

  Touch-barul e un gimmick, funcționalitate egală cu a unui video cu pisici la care te uiți 30 de secunde după care încetează să mai fie amuzant, e doar inutil.

  Dacă folosești laptopul în scop profesional (MacBook *Pro*, da? Pro!) nu ai cum să “scoți cablurile din schemă”. Developerul fără monitoare multiple e ciunt, iar restul găștii are mereu de prezentat câte un powerpoint, un spreadsheet, un prototip de design, ceva fin. HDMI și Thunderbolt găsești peste tot la proiectoare, USB-C not so much (și la cât costă un proiector, nu se inghesuie nimeni să le schimbe pentru că suntem noi hipsteri). Îi văd pe toți early adopters cum cară ditai adaptorul de mufe după ei, până acum am făcut mișto dar se pare că-mi vine și mie sorocul. Totuși avem treabă de făcut, nu suntem o galerie de artă să ne preocupe doar eliminarea cablurilor.

  Also, boot camp = efort inutil/gunoi. Dacă gamingul pe Windows e important și nu ai nevoie absolută de stack-ul software al Apple, lasă Mac-ul și ia-ți un laptop cu placă video serioasă.

  You’ll thank me later.

  • @Adrian: stai, tu despre ce Macbook zici acum? Ăla de l-ai pomenit mai devreme, gen. 2013, sau cel cu Touch bar? Că la ăla gen. 2013 nu știu de ce te miri că, după patru ani, că bateria mai ține doar două-trei ore :)

 10. @Adrian: e clar că ai o problemă cu acumatorul – cum ziceam, am folosit cam 2 ani jumate unul, deci nu știu cum se comportă în timp. Da, știu, toți sunt PRO pe forumuri, restul care ne descurcăm cu ele stăm pe facebook și youtube. Depinde cât de des ai nevoie de adaptoare – eu unul folosesc destul de rar, dar asta nu înseamnă nici că ar trebui să avem toți mac sau toți windows – pe munca unora se pliaza mai bine unul dintre ele. Eu oricum am cabluri, căști și adaptoare la mine, așa că o chestie sau 2 în plus nu mă deranjează prea tare.
  De touch bar poți spune ce vrei că na, pentru unii e util, pentru alții nu. Eu folosesc chestii în MS Office (de exemplu oțiuni de paste, culori, bold etc.) care îți apar direct și opțiuni de print screen (am diagrame pe care le iau mai ușor așa). Nu m-aș înghesui la unul doar pentru că are touch bar, dar la 15” nu se poate fără.

 11. O alta chestie demna de mentionat la “takeaways” zic eu:
  Raportat la fiecare dispozitiv, notebook, AiO, tableta, mobil etc. e musai sa mentionam faptul ca foarte multa lume considera ca produsele Apple sunt scumpe pentru ca au marul ala pe ele, cand in ziua de azi exista echivalente de notebook, AiO, tablete, mobile la aceiasi bani sau poate chiar mai scumpe decat produsul Apple si care au hardware mai ieftin de cele mai multe ori.

 12. Macbook Pro (mid. 2012) 13 inch
  – folosire intensa zi de zi, bateria mai tine ~ 3 ore. Suficient zic
  – schimbat HDD cu SSD, plus upgrade de RAM, de la 4GB la 8 GB
  – macOS High Sierra ruleaza fara probleme, la fel Photoshop, Coda 2, Illustrator si chiar nici de Final Cut Pro X nu ma plang

  Singura problema pe care o vad la device-urile Apple, sunt costurile. Intentionez un upgrade care o sa ma coste in jur de 12.000 lei, insa nici pentru suma asta nu as reveni la Windows (sistem pe care am lucrat intensiv mai bine de 15 ani). La partea de productivitate si fiabilitate, Apple le da clasa.
  Cu toate astea, nu as recomanda Mac decat cuiva care isi castiga banii cu el si care nu are treaba cu jocurile.
  Iar cat despre faptul ca sunt multi care trec de la Mac la Windows…nu pot sa spun ca in statisticile unir site-uri pe care le detin, in ultimii ani a crescut considerabil numarul utilizatorilor de OS X / macOS.

 13. Salutare,
  Da-mi un sfat, te rog frumos.
  Trebuie sa-mi schimb desktop-ul (Windows), si as vrea sa trec pe Mac.
  Il folosesc pt birou si pentru timpul liber (navigare pe internet, youtube, netflix etc.).
  Recent, am schimbat androidul cu iOS si am achizitionat un apple tv.
  Sunt foarte placut surprins de diferente (de ex., mirroringul pe android era un chin pt mine, acum pe iOS e f simplu).
  Dilema mea este legata de pachetul office, voi avea probleme de compatbilitate cand lucrez cu clientii pe documente? (si care nu au mac).
  Mentionez ca microsoft office platit este pe post de ultima solutie (nu din pricina costurilor, imi permit sa platesc, dar nu am nevoie de ceva complicat. Imi trebuie doar pt word si excel, iar, pana acum, m-am descurcat cu succes cu suita OpenOffice).
  Ah, si ar mai fi si faptul ca vreau sa ma tina pe termen lung (7-8-10 ani).
  Cel din prezent m-a servit cu succes din 2008 (chiar daca am schimbat pana acum placa video, placa de baza si am reparat hardul si monitorul, cate o singura data. Dar costurile au fost suportabile).
  Scuza-ma pt lungimea mesajului, si te rog sa primesti anticipat multumirile mele!

  • @Alin: dacă ai nevoie doar pentru birou și timp liber și nu te interesează jocuri – mă rog, dacă ai nevoie de desktop -, eu îți recomand un Mac mini, versiunea asta, are procesor mai bun și o să te țină mai multă vreme. E foarte OK și ăsta, plus că e cu vreo 800 lei mai ieftin, dar na, presupun că îți dorești ceva care să te ducă o perioadă cît mai lungă de timp. Ideal ar fi să-l iei la pachet cu un Dell UltraSharp, înțeleg că astea ar fi cele mai bune monitoare de pe piață și ar fi păcat, sincer îți zic, să n-ai un display cît mai apropiat de experiența pe care ți-o oferă un Retina de la Apple – din păcate, Apple n-a mai scos monitoare de cîțiva ani buni.

   Legat de aplicații de tip Office, n-o să ai probleme. Eu folosesc Pages și Numbers de vreo doi ani, de cînd am ras Office-ul din cauză că-mi mînca prea mult spațiu. Nu sînt probleme (mari) de incompatibilitate. Ideea e să folosești Export în loc de Save, exporți în format .doc sau .docx, după preferințe. “Incompatibilitățile” sînt mai degrabă la nivel de aranjare a tabelelor mari în Word, mai diferă tipul de formatare pe alocuri. În rest, eu n-am avut absolut nici o problemă. Sau, în fine, poți să-ți iei Office 365, e vreo 4 sau 5 euro lunar, bagi cheltuiala în contabilitate etc. Dar eu, personal, n-am avut probleme de nici un fel în ultimii doi ani.

 14. Multumesc, inca o data, pentru raspuns. Foarte cuprinzator. Eu ma oprisem asupra unui iMac de 21,5”, all-in-one. Mi se pare mai practic asa, nici nu folosesc branduri diferite la monitor, tastatura si mouse. Oricum, sunt tot mai hotarat sa fac pasul asta pe desktop, dupa ce am vazut diferentele uimitoare dintre experienta pe android si cea de pe iOS. Pe laptop nu prea imi place sa lucrez (am un Sony Vaio care inca e ok). Keep up the good work!

  • @Alin: Ah, dacă-ți permite bugetul, go for it, indiferent dacă-l iei pe cel mai ieftin sau pe următorul ca preț. Ambele au display Retina, which is a plus – asta dacă-ți iei generația de anul ăsta. Bașca, vine și cu Magic Keyboard și Magic Mouse – eu am tastatura pe Bluetooth, luată anul trecut, merge brici, bateria ține vreo 30 zile, se încarcă prin cablul de iPhone etc. Thumbs up for the choice.

 15. E posibil sa fac o achizitie in curand. Asa ca, lasa si tu un link catre oferte de iMac, daca crezi ca ajuta. Dar la limita inferioara, din pacate, ca tot vorbeam de buget (mai bine asa, decat deloc).