Se închide Forbes România. Cum ne afectează asta?

Forbes România se închide. Presa scrisă se cam duce naibii, începînd cu cea din trustul lui Dinu Patriciu. Din păcate, nu se duce partea aia de presă scrisă care nu ne place. În curînd, printul va fi definit de tabloide. Şi pe bună dreptate. Sînt singurele care oferă ceea ce vrea publicul şi, dincolo de asta, şi materiale utilitare.

Despre Forbes, nu pot să zic decît că îmi pare rău. În ultimele luni, au reuşit să producă o serie de materiale foarte bune şi era o revistă ce putea, în sfîrşit, să crească. Ce-i drept, cu o mare întîrziere, în condiţiile în care a apărut pe piaţă în 2009 şi mai mult s-a zbătut, poate şi din cauză că, timp de doi ani, a fost prost gestionată, atît editorial, cît şi grafic. Totuşi, e Forbes şi ai nişte pretenţii, trebuie să respecţi nişte standarde. Şi, din păcate, pe Patriciu nu l-a durut nici măcar în vîrful unui fir de păr căzut în procesul de chelire. Dimpotrivă, Patriciu a fost unul dintre principalii călăi ai presei (ştiu, e discutabil, dar considerăm că aruncatul cu banii şi proasta alegere a managerilor îi aparţin în totalitate.)

Pe mine, personal, mă întristează ideea de moarte a printului. Am intrat în presă în print, am crescut în print şi printul este cel care m-a făcut cineva în online. Acum vreo doi ani, nu m-ar fi deranjat că mai moare o publicaţie ce făcea concurenţă online-ului. Acum, mă deranjează din cauză că online-ul a devenit o cursă nebună după titluri stupide şi cross-media, ambalate frumos cu SEO-spam şi cît mai multă agregare (luaţi exemplu infoportal.rtv.net, o chestie absolut inutilă care produce afişări vîndute de RTV însă declarativ e doar “site afiliat;” şi mai sînt exemple din astea.)

(Paranteză adăugată ulterior: Nu ştiu care sînt motivele închiderii, dar mi-aş permite să speculez că s-ar putea să aibă legătură cu licenţa, acordată unei anumite companii, şi potenţial netransmisibilă conform vreunei clauze. Totuşi, lipsa banilor cred că e un motiv mai plauzibil.)

Un alt motiv de regret este că în print au lucrat întotdeauna corectori, oameni cel puţin semialfabetizaţi care nu permiteau “dăcît-uri,” dezacorduri şi orice alte greşeli de ortografie în texte, precum cele pe care le văd frecvent, de exemplu, pe realitatea.net, care geme de redactori semianalfabeţi.

E trist. N-aş vrea să-mi pun problema asta, dar sînt curios ce publicaţie urmează să mai moară pînă la finele anului.

4 comentarii

  1. De ce sa dam bani pe ziare daca avem posibilitatea sa citim gratis pe internet?

  2. E greu sa faci fata internetului.