Servere dedicate ieftine

servere-dedicatePe vremuri, cînd eram tînăr şi băteam sălile de net, era la modă să înveţi un minimum de Linux. Cu mare lucru n-am rămas, ştiu mai multe comenzi de MS-DOS. Doar că, deh, idolii de atunci erau Kevin Mitnick şi compania. Singurele mele legături cu Linuxul, la vremea aia, au ţinut de instalarea de psyBNC-uri (pentru cine-şi mai aminteşte.)

Vremurile s-au schimbat, lumea a evoluat, root-area serverelor altora nu mai e la modă. Nu cînd hostingul s-a ieftinit considerabil. De exemplu, un server dedicat costă de la 89 de euro lunar cu tot ce trebuie şi activare în 20 de minute. Ce înseamnă activare? Tot. De la instalarea fizică a serverului în rack-ul (“dulapul”) din datacenter, până la instalare de Linux sau Windows.

Se adaugă migrare gratuită a datelor şi redundanţă (conexiune la internet şi energie suplimentare, astfel încât, dacă ENEL lucrează prin zonă şi un Dorel taie un cablu electric cu hârleţul – caz ipotectic, asta nu se întâmplă, – serverul va fi conectat în continuare), peering direct cu carrieri internaţionali şi conectivitate 10G (“ţeavă” de 10 Gbps.)

Evident, în funcţie de nevoi, poţi să-ţi alegi tipul de sistem de operare (după preferinţe, de la RedHat, la FreeBSD şi CentOS sau Windows) antivirus şi capacitate de stocare după nevoie. Şi, uite-aşa, apar soluţiile personalizate, inclusiv cu routere, switch-uri, firewall-uri, load balancers (aici deja intrăm în discuţii serioase, tre’ să ai un site de nivelul celor mari de ştiri ca să ajungi în situaţia asta) şi tot tacîmul.

Oferta de mai sus, de la Romtelecom Business Solutions, include server Enterprise HP, cu posibiitatea de a alege servere rackabile 1U, 2U, 3U etc. Recomand un apel la 0800.810.000 (gratuit) pentru a sta de vorbă cu un specialist. Plus asistenţa tehnică de rigoare.

La cît de simplu e acum, deja încep să mă simt bătrîn…

6 comentarii

 1. vezi ca in poza ai un bladecenter IBM. Daca vrei o poza cu un HP de 1, 2 sau 3U, cauta dupa un DL360 Gen8, DL380 sau DL580. Gen8.

 2. profi, ce sa zic

 3. De curiozitate m-am uitat si eu pe site-ul Romtelecom. Suna frumos, insa nu e foarte spectaculos. Serverul asta HP DL 120 G7 la 89 euro + TVA pe luna nu e mare smecherie. Poti opta pentru un VPS mult mai rapid si mai ieftin (nu platesti ce nu ai nevoie).
  Sau, mai bine poti opta pentru un hosting in alta tara, cu un Amazon CloudFront – ieftin, rapid si cel mai mare atuu – nu faci business cu romanii.

  Ca idee generala, ai dreptate. Serviciile de hosting s-au ieftinit si se ieftinesc datorita maririi capacitatii de stocare, dar si a vitezei traficului.

  PS: nu as avea incredere intr-o companie careia nici website-ul nu le merge bine – foarte incet si cu 404 links in meniu!!

 4. Amazon (aws) ofera gratis VPS-urile pe care astia le ofera pe bani.
  Servere dedicate la romtelecom – pas.

  • @unu: da, dar cît plăteşti pe lîngă la amazon? Asta una la mînă. A doua: ai servere localizate în România, timpul de încărcare creşte, Google-ul ia în considerare asta. Nu te grăbi să zici pas, ia în considerare toţi factorii.