Sfînta Parascheva cere bani

Mi-a sărit în ochi o ştire: pentru Sfînta Parascheva 2014, primarele Iaşiului, Gheorghe Nichita, dublează bugetul de anul ăsta. Aruncă din scurt cu 622.000 euro, ca şi cînd banii ăia n-ar folosi la nimic altceva în oraş, doar pentru că poate. Şi pentru că nici o sărbătoare religioasă nu poate duce lipsă de concerte, de Sf. Parascheva, în Iaşi, vor avea loc cinci concerte anul ăsta, nu ca-n sărăcia de 2013, cînd a avut loc doar unul.

sf-parascheva-iasi

Nu rîdeţi, chiar asta face Nichita. Motivul suplimentării bugetului ar fi, deşi o zice subtil, că s-ar putea să vină Victor Ponta pe-acolo. Lăsînd la o parte ridicolul situaţiei – de ce-ai dubla bugetul pentru o sărbătoare religioasă doar pentru că vine Ponta, întrebarea este de ce primăria din Iaşi alocă bani pentru o sărbătoare care n-are nici o altă legătură cu oraşul în afară de faptul că, întîmplător, există nişte moaşte în Iaşi.

Acum doi ani, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri se mutase într-un cort (între timp, au rezolvat, acum se pregătesc să spargă din nou, pentru alt şantier – o parcare subterană fix în faţa lui). Clădirea Filarmonicii din Iaşi era – şi cred că este, în continuare – tot în reparaţii, la fel ca în 2003. Străzile, la vreo şase ani după ce nu am mai ajuns pe-acolo, arătau din ce în ce mai rău. Şi vorbim de centrul Iaşiului, nu de Alexandru sau de Păcurari, unde, treacă-meargă, zici că-i aproape periferie.

Nichita, în schimb, preferă să arunce cu bani într-o sărbătoare religioasă. Pentru că, nu-i aşa?, 622.000 euro ar sta prost în asfalt şi-n repararea unor clădiri emblematice pentru oraş. Cît de incompetent să fii ca, în decurs de 11 ani, să nu fii în stare să repari un amărît de corp de Filarmonică? E drept, sînt subiectiv, staţia de tramvai de la Filarmonică mi-e cel mai drag loc din Iaşi (nu contează de ce), dar e valabil pentru orice alt colţ de oraş.

Măcar de-ai zice că merită, că oamenii ăia cheltuiesc bani în oraş, că turismul e pe val în perioada asta, dar nu e aşa. Anul trecut, 220.000 de oameni au ajuns la moaşte, dar aş putea paria că nici măcar unul n-a stat la hotel. Sînt sute de oameni care dorm cîte două-trei nopţi în curtea Mitropoliei, să fie primii care pupă o raclă, şi alte zeci de mii care vin exact în ziua aceea să se-nghesuie din acelaşi motiv.

În altă ordine de idei, Iaşiul va candida, în 2021, la titlul de capitală culturală europeană. Da, pentru că încă ar mai fi vreo şase ani în care Nichita ar putea să mai fie primar, urmînd să înghesuie în 2020 nişte asfaltări şi să dea nişte contracte de refăcut nişte clădiri, precum Filarmonica, probabil cui trebuie.

Să nu vă miraţi dacă, în curînd, o să treacă DNA-ul şi pe la el pe-acasă.

8 comentarii

 1. Campania electorala a Bisericii Ortodoxe Romane continua.

  S-au achitat serviciile in avans :
  http://www.hotnews.ro/stiri-administratie_locala-18013156-asociatia-secular-umanista-din-romania-critica-decizia-guvernului-aloca-6-milioane-lei-din-fondul-rezerva-pentru-biserici.htm

  Si serviciul a fost activat instant :
  http://lloopp.wordpress.com/2014/08/31/nu-l-votati-pe-johannis-ca-nu-e-ortodox-si-o-sa-inchida-bisericile/

  Acum aceasta mica atentie cu Sfanta Parascheva presupun ca este un bonus de recunoastere a eficientei si calitatii serviciului oferit. Sau un act aditional prin care se extinde serviciul.

 2. sa nu uitam din povestile urbane:

  copiat idea pietrii cubice in centrul orasului, ca suntem in europa (da aplicat taraneste si tiganeste);

  de taiat teii din centru, cumparat niste salcimi pitici cu 1244 lei bucata in locul lor (total 175 477 lei cu tot cu montaj) http://adevarul.ro/locale/iasi/afacerea-spatele-unui-masacru-ecologic-salcam-japonez-plantat-iasi-locul-teilor-costat-1244-lei-1_533048e20d133766a82fe158/index.html

  realizat un pasaj linga BCU (dupa ce au sapat si turant betoane la 12 noaptea testau sa vada daca incap doua masini una linga alta, daca nu puneau semafor, ca la atitea idicatii pretioase ale pimarului, proiectul nu mai era respectat nici pentru un metru);
  http://www.foxcrawl.ro/2014/07/26/tunel-fundatie-iasi-test-autobuze-pasaj-pacurari/

  hacuit o parte din gradina expozitiei tot pentru niste betoane si parcari (linga frumoasa gradina a copoului – noroc ca asta apartine de univ cuza);
  http://www.jurnalvirtual.ro/2014/05/07/va-fi-transformat-parcul-expozitiei-intr-un-tapsan-numai-bun-pentru-un-tun-imobiliar-300-de-copaci-au-fost-marcati-pentru-taiere/

  hacuit zona din spatele palatului culturii cu o hidosenie semi-chinazarie ce conform primarului rivalizeaza cu versailles (si totul pentru un privat, cunostinta mai veche de a domnului primar, acelasi cu parcul expozitiei).
  http://www.curentul.info/2011/index.php/2011061759773/Actualitate/Complexul-Palas-ingroapa-la-propriu-Palatul-Culturii-din-Iasi.html

  electorade cit incape: http://www.jurnalvirtual.ro/2014/10/07/tichete-sociale-impartite-la-33-000-de-oameni-de-primaria-pesedistului-nichita-taman-pe-inceput-de-campanie-pnl-un-spectacol-grotesc/

 3. Tot de prin 2003 e și Palatul Culturii, cea mai impozantă și mai importantă clădire din Iași, în renovare. Între timp, cu sprijinul lui Nichita, s-a construit un complex de clădiri – clădiri de birouri, hotel și ditai mall-ul.

  Din păcate, ce-i important pentru oraș este neglijat. Pavarea trotuarelor este cea mai importantă realizare a lui. Pavare care s-a făcut în bătaie de joc. Am stat un an în Păcurari, în octombrie au pavat și în martie era nevoie de reparări capitale. Se surpase pur si șimplu pavajul.

  Aș bea de bucurie dacă l-aș vedea pe Nichita după gratii, nu doar în vizită la DNA. Asta și pentru că a tăiat teii de pe Ștefan. Poate cea mai mare prostie făcută de un cretin.

 4. Sfanta Parascheva? De fapt, vorbim de Agia Paraschievi (cu accent pe ultimul i!), adica de Sfanta Vineri pentru shei shie cunosc numai limba moldovieneasca bai baieti bai. Nikita esti un idiot bai, mai bini mai bia si iel o vodka si mai viola trei-patru babi bai sa li arati lor she barbat Mari si Sfant ie iel. Opa! Asta parca iera altu’ de prin Moldova bai…Minunata tara bai. Pacat ca nu ie polygon nuclear…

 5. candva citeam pe Kamikaze ceva aproximativ ca “Singurul pe care il face BOR si il face excelent este sa exorcizeze ochiul dracului din buzunarul tau transferandu-l in custodia BOR in scopul sfintirii lui.” Proclam acesta fraza drept axioma.

  Dincolo de glume cinice sau nu, orice organizatie are nevoie de o baza materiala: cladiri (=biserici, parohii) materiale explicative (=biblii) personal (=preoti) si multe altele. si bazele materiale sunt cumparate si intretinute cu bani, iar personalul vrea si el renumeratie. Logica mai simpla decat cea a lui Rica Venturiano. Problema apare atunci cand acea organizatie sustine ca numai prin reneagarea (eventual totala) a laturii materiale a existentei se poate atinge latura spirituala a existentei. La conflictul “renegam ideologic materialismul DAR il practicam fervent” raspunsul este ipocrizia. Asa sa ii ajute Dumnezeu. jiji berbecali poate fi un exemplu stralucit.

 6. o completare – se poarta sa mai reproiectezi dupa ce ai inceput constructia si sa mai faci si inca doua trei licitatii pe acelasi proiect. cred ca oprescu poatre sa ia lectii linistit de la primarul iasului.

  http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/pasajul-octav-bancila-din-ce-in-ce-mai-a-valorosa-rampele-de-acces-reproiectate–77378.html

  “Primăria urmează să majoreze valoarea lucrărilor contractate iniţial. În plus faţă de suma iniţială ar fi aproximativ 9 milioane de lei, va­loare care a reieşit după reproiectarea lucrărilor.”

 7. Bugetul a fost mult mai mare decat suma scrisa de tine acolo, suma a fost record pentru organizarea acestui eveniment in acest an. Fiind iesean si fiind implicat intr-o oarecare masura in astfel de activitati sincer sa fiu anul asta a fost buna treaba, desi au fost mai putini turisti, noi iesenii am respirat mai bine in perioada asta a sarbatorii.

  Bine acum, multi ar putea spune decat sa se investeasca atatia bani mai bine s-ar fi finalizat anumite chestii din oras, si tin sa va contrazic pentru ca evenimentul asta este cel mai mare eveniment al orasului si aduce CELE MAI MARI INCASARI la bugetul local. Orice critici s-ar aduce, ca au fost mul;ti preoti, ca pelerinii is prosti, ca oficialitatile nu stiu ce si nu stiu cum, acest eveniment aduce cel mai mare profit din timpul anului si era evident sa se investeasca o suma atat de mare avand in vedere ca e an electoral, daca e ceva evident asta nu inseamna ca e normal si corect.

  Si povestile urbane ce se aud inca nu-s adevarate, nu sunt tunuri imobiliare, nu sunt defrisari a teilor, multe sunt scandaluri politice care vin sa denigreze imaginea unor institutii.

  Nu tin cu ei dar parca si mancatoria asta te cam scarbeste si te face sa iti fie greata de orice s-ar putea realiza sau tot ce s-ar vrea realiza. Imi aduc aminte cu 3 ani in urma acolo unde e complexul Palas http://www.iasi4u.ro/2012-imagini-in-premiera-cu-palas-mall-cu-o-zi-inainte-de-deschidere/ Multi au au protestat, nu le convenea ca se construieste mall, si acolo era un strand plin de tigani, in timpul verii dormeau boschetarii acolo si multi isi duceau cateii sa se pise si sa se cace si acum arata maxim, este un proiect unic in europa de est, iar toti haterii ce protestau tot aici isi petrec timpul liber.

  Omul este si va fi nemultumit toata viata si va muri incet incet vazand ca altii au posibilitatea de a face bani iar ei se vor sufoca in ura asta fata de altii.

  Si povestea poate fi mai lunga dar nu stiu cat sens are sa intram in mai multe detalii..

 8. Aaaa.. si inca ceva, toti cei care le duc dorul teilor de pe bd. stefan cel mare, sa stiti ca sunteti niste hateri, fara teii aia arata de milioane de ori mai bine si asta nu o spun doar eu ci toti turistii ce provin din tari civilizate ce sunt extrem de surprinsi si entuziasmati de cum arata pietonalul din centrul vechi al iasului.