Ce urmează pentru Simona Halep

Sincer, nu ştiu. Însă ştiu ce sper să se întîmple pentru Simona Halep. Eu, unul, cred că, în maximum un an, va cîştiga primul ei turneu de Grand Slam. Cel mai probabil, la următoarea înfruntare directă, o va bate pe Maria Sharapova. Eu, unul, cred că poate.

simona-halep-roland-garros

Nu sînt vreun specialist în tenis, nu joc tenis, nici nu urmăresc suficient de des acest sport. De fapt, de ce să spun prostii? Sînt un sedentar, iar singurul sport pe care-l practic e scrisul la tastatură. Deci, veţi spune, cine mai eşti şi tu, să-ţi dai cu părerea?

Eu, unul, am crezut sincer că Simona Halep va cîştiga finala. Şi cred că putea. Desigur, există tonele de discuţii despre jocul infect, pe alocuri, al Sharapovei. Că a tras de timp. Că stă cu spatele. Că una, că cealaltă. În acelaşi timp, există emoţii puternice.

Dacă specialiştii în tenis se uită la tehnică şi la joc, eu mă uit mai mult la oameni. În primul set, chiar în primul game, chiar la primul punct, Sharapova a dat în fileu. De două ori, consecutiv. Prima servă a Simonei Halep a fost un as. Da, o fi fost noroc, ar spune unii. Eu cred că a fost concentrare şi foarte multă stăpînire.

Am văzut-o pe Sharapova, de mai multe ori, în primul set, uşor nedumerită. Ba chiar uşor pierdută şi nu cred c-aş exagera dac-aş spune că mi s-a părut, în cîteva momente, panicată. Nu cred că se aştepta să aibă în faţă o jucătoare puternică, ba dimpotrivă.

Apoi, am observat-o pe Simona Halep de-a lungul meciului şi cred că, în cele trei ore şi două minute, a fost stăpînă pe ea, calmă şi foarte concentrată. Ceea ce nu-i lucru uşor în condiţiile în care joci prima finală de Grand Slam, başca împotriva Sharapovei. Am văzut-o nervoasă (în sensul bun, de “fi-r-ai a dracului, las’ că-ţi arăt eu!“) în mai multe game-uri în care a recuperat în faţa Sharapovei. Mai ales în al doilea şi al treilea set. Am văzut-o şi amuzată de vreo două ori, aproape bucurîndu-se ca un copil că a cîştigat punctul sau game-ul, rîzînd sau scoţînd limba în glumă.

Apoi, m-am uitat un pic la istoricul meciurilor ei directe cu Sharapova şi la rezultate. În 2012, a fost 6-3, 6-4 pentru Sharapova. În acelaşi an, a urmat un nou meci, încheiat cu 7-5, 7-5 pentru Sharapova. Al treilea meci a fost cîştigat tot de Sharapova, cu 1-6, 6-2, 6-3. În finala de la Roland Garros, a fost 6-5, 6-7, 6-4. Uitaţi-vă la cifre. Mai întîi, o victorie mai uşoară a Sharapovei, apoi una mai grea, apoi primul meci în care Simona a cîştigat un set, apoi o victorie foarte dificilă pentru Sharapova.

Finala de la Roland Garros a fost decisă de o minge trimisă în out. Dacă ar fi ajuns în teren, poate că Simona ar fi putut recupera. Poate ar fi cîştigat game-ul şi s-ar mai fi jucat cel puţin încă unul.

Eu, unul, nu sînt trist că a pierdut finala. Dimpotrivă, mă bucur pentru performanţa ei. Şi mă bucur, mai ales, pentru că e printre puţinii sportivi români care gîndesc altfel. Care se concentrează, care ignoră tot ce se întîmplă în jurul lor, care muncesc pe rupte şi care iubesc ceea ce fac. Şi, cel mai important, că este o sportivă cu un psihic puternic.

Dacă poate învăţa ceva din meciul cu Sharapova, e că meciul nu se joacă pe teren, ci în mintea ta. Dacă ai suficientă rezistenţă psihică, poţi întoarce oricînd rezultatul. A demonstrat-o rusoaica, pe care am văzut-o “picată” de mai multe ori, ridicîndu-se apoi. Simona Halep e din acelaşi material.

Nu ştiu dacă risc ceva spunînd asta, dacă voi fi înjurat sau dacă greşesc, dar cred că Simona Halep e cel mai bun jucător de tenis născut în România şi, probabil, cel mai bun sportiv român al momentului. Sînt convins că va depăşi performanţele multor jucătoare de tenis celebre. Indiferent dacă va cîştiga sau dacă va pierde altă finală, nimeni n-are dreptul să fie dezamăgit de ea.

5 comentarii

 1. Si eu cred ca poate castiga la anul, si poate si Sharapova o stie. A felicitat-o pe Simona si a zis ca a fost un meci foarte dificil impotriva ei: http://www.tennisearth.com/news/tennisNews/Maria-Sharpova–Halep-is-a-very-physical-opponent-203289.htm

 2. Pentru Simona urmeaza Wimbledon. Pentru romanii urmeza o noua repriza/portie de mandrie!

 3. Halep are 22 de ani, deci cea mai mare parte a carierei in fatsa. Si are enorm de mult loc de progres. Trebuie sa-si imbunatateasca primul serviciu, trebuie sa-si imbunatateasca jocul agresiv, schimbarile de directii. La inaltimea ei ii va fi greu sa faca fata de pe fundul terenului. Dar toate astea cer timp. Timp pe care-l are.
  La 22 de ani, sa ajungi pe locul 3 WTA (chiar daca e un loc nitel mincinos), sa joci finala de RG de la egal la egal cu Sarapova, e extraordinar.

 4. Dincolo de sport Simona are ceva special, o anumita placere de a te bucura de viata. Toate sporturile televizate (Formula 1, fotbal, etc.) pun accent pe competitia dintre participanti, presiune psihica din care majoritatea sportivilor si fanilor se refugiaza in invidie si (uneori mai extrem) in ura in caz de esec sau in mandrie in caz de succes. (cred ca filmul ‘Rush’ tocmai asta vrea sa ofere). Simona iubeste viata ‘cu bunele si cu relele ei’ si ramane mai tot timpul o fire optimista. De aceea va avea stapanirea de sine necesara in tenis. Si ne va impartasi prin joc felul ei de a fi. Si daca vrem sa fim alaturi de ea nu o facem prin a fi mandri de ea. (o mandrie ce implica competivitatea). Tot ce vom avea de facut e sa o admiram. Fara comparatii cu alti sportivi.
  Cum spune Bogdan Simona e la rasaritul carierei. Iar Sarapova realizeaza ca itr-o buna zi ii va veni asfintitul. Poate speriata de el s-a aparat la limita fairplayiului. Treaba ei, viata ei, Simona ramane optimista in continuare. Nu pentru ca e buna, nu pentru ca are viitorul in fata, nu pentru ca va fi mult mai buna ca multe jucatoare, ci e optimista din sine insasi.
  Alex, ai voie sa gresesti si in acest caz poti sa iesi din casa :).

 5. Jocul făcut de tenismena noastră a fost excpţional..În viitor precis o va învinge.Ştie ea cum să se pregătească pentru următoarea partidă de tenis la care eu sunt convins că va învinge..

  PS. Să nu uite şi partea socială să ajute un copil talentat la tenis să evoluieze şi care nu are 200.000 de EU pentru pregătire.