Singura soluţie: în stradă!

De bine ce-am ajuns acasă din Piaţa Victoriei, aflu că băieţii din galeria lui Dinamo – ăia pe care i-a angajat şi Gabriel Oprea cu UNPR-ul lui şi cei care au realizat coregrafia de la lansarea lui Ponta la prezidenţiale, în 2014, de pe Arena Naţională – au început să facă scandal.

Pesediştii fac exact ce ştiu: încearcă să discrediteze orice, mai ales protestele paşnice. Să nu mire pe nimeni, huliganii ăştia n-au treabă cu protestele. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie ieşit din nou şi din nou în stradă.

Cum traduci ordonanţele borfaşilor pe limba tuturor

Şi o să explic şi de ce: România e resemnată. Oamenii sunt resemnaţi, iar propaganda antenistă a funcţionat perfect, şi nu doar la “clienţii” fideli, ci mai ales la ceilalţi, care nu se informează în mod constant.

Abia ce-ajung, mă opresc la chioşc să-mi iau bere. Vânzătoarea se uita la ceva film, habar n-avea de proteste. O pun la curent, “300.000 în toată ţara”, ea că nu-nţelege de ce iese lumea în stradă. Şi îi explic – pentru că asta e cea mai simplistă explicaţie pentru ordonanţele borfaşilor:

 • să zicem că vi se face foame şi vă duceţi la un împinge-tava
 • plătiţi pentru un piept de pui, un piure, pâine, ceai, suc, bere, în fine
 • luaţi tava şi mergeţi cu bonul în faţă, să vi se pună-n farfurie
 • “Ne pare rău, nu putem să vă servim”, vi se răspunde
 • întrebaţi de ce, vi se răspunde la fel: “Nu se poate”
 • faceţi scandal, dar cei din spatele tejghelei dau din umeri. Nu se poate
 • cereţi banii înapoi. “Nu se poate”
 • şi nu-i primiţi, ba mai sunteţi şi daţi afară din cârciumă.

Cum adică nu-mi dau? Nici mâncare, nici bani?” Nu, îi răspund. Femeia e uşor şocată şi nu înţelege de ce. Iar eu îi spun: “plătiţi taxe, iar ei tocmai şi-au dat liber să îşi împartă banii fără să facă puşcărie dacă sunt prinşi.

Cum a funcţionat propaganda

Treaba e cam aşa: propaganda antenistă a funcţionat la un nivel de percepţie macro, dincolo de a ataca o persoană anume. Răspunsul standard, când le explici oamenilor că vor fi furaţi, este: “Da’ Iohannis? El n-a furat de are şase case? El din ce şi le-a luat? Ăla nu e furt?

Degeaba-i explici că presupusul furt al lui Iohannis, raportat la valoarea la care a cumpărat toate casele, se ridică la cât?, o sută de mii de euro? Omul nu pricepe. Îi compari cu furtul lui Voiculescu: 90 milioane euro.

Şansele sunt ca omul de rând să nu ştie cât a furat Voiculescu, mai ales dacă se uită la Antena 3 sau dacă, în general, nu e atent la ştiri.

Prima reacţie: şoc. Pentru că nu înţelege valoarea a 90 milioane euro.

A doua reacţie: “Da’ Băsescu? Da’ nu-ştiu-care? Toată lumea a furat în ţara asta. Toţi fură!

Resemnare până la capăt. Nu contează că, acum, când lumea iese în stradă, ai ocazia să-i opreşti din furat. Nici gând. Contează că toată lumea a furat. Ceea ce nu e deloc fals, dimpotrivă, e complet adevărat. Ţara a fost jefuită constant din ’89 şi până acum.

Dincolo de resemnare, oamenii sunt furioşi. Sunt furioşi că trăiesc din minimul pe economie, din cauză că preţurile cresc, din cauză că totul se scumpeşte, iar furia vine la pachet cu resemnarea şi se traduce în răzbunare: “Să vă ia dracu’ pe toţi, ţara asta n-are nici o şansă, suferiţi cu toţii, că eu m-am săturat!

Vreţi – nu vreţi, singura soluţie rămâne strada

Ieşirea a 300.000 români în stradă, în seara asta, arată că “bula” se sparge şi dă pe-afară. Şi e bine că-i aşa, arată că românii şi-au scos capul din, uhm, nisip şi s-au săturat de mizerie.

Dacă tocmai ăştia 300.000 – deşi sunt convins că se mai găsesc cel puţin pe-atâta – nu iau atitudine, nimeni nu o va face.

Exerciţiul din seara asta e unul deosebit de interesant pentru Dragnea şi compania lui de borfaşi. Pesediştii nu fac altceva decât să testeze scenarii. Cât de departe poate merge populaţia? Cât de mulţi pot ieşi în stradă? Cum reacţionează? Cum reacţionează la agitatori? Câţi mai rămân în zilele următoare?

Restul românilor sunt resemnaţi, ei nu vor ieşi, pentru ei, totul se rezumă la “toţi fură“, iar furtul a devenit o normalitate în România. Nu l-aţi auzit pe Codrin Ştefănescu? “Românii vor o ţară normală.

Evident, vorbeşte despre normalitatea borfaşilor, despre ţinut o ţară în beznă, îngenuncheată şi fără tragere de inimă. Normalitatea PSD-ului.

N-ai cum să-i convingi pe ceilalţi români resemnaţi, n-ai cum să-i scoţi din convingerile lor, nu poţi să-i convingi să înţeleagă că acum e momentul să scapi ţara de hoţi. Pentru ei, nu mai există salvare, ei nu cred că poţi să mai schimbi ceva.

De aia trebuie să se mişte lumea, de aia trebuie ieşit în stradă. De aia trebuie arătaţi cu degetul până se rezolvă fiecare problemă în parte, începând cu anularea ordonanţelor penalilor.

Şi trebuie ieşit în stradă de fiecare dată când se calcă pe bec şi de fiecare dată în număr tot mai mare. Altfel, România va rămâne sclava unei clase politice mafiotizate, o clasă politică ce preferă să-i plătească pe băieţii din galerii ca să facă scandal şi lumea să se ducă acasă.

Pentru că asta a fost în seara asta, un blat între PSD, galerii şi jandarmerie. Asta vă doriţi? Pentru că, după un astfel de blat, data viitoare, jandarmeria va deveni armata personală a partidului, iar următorii răniţi nu vor mai fi huliganii, ci oamenii paşnici.

În stradă, până pică. Asta dacă vreţi să trăiţi în România.

PS: Tatăl lui Sorin Grindeanu e cercetat într-un dosar de abuz în serviciu. Ca să ştiţi despre ce discutăm şi de ce e în stare să dea foc la ţară ca să treacă ordonanţele borfaşilor. Pentru că şi el e un borfaş provenit dintr-o familie de borfaşi.

8 comentarii

 1. Nu avem incredere ca putem schimba ceva. Acum capatam curaj. Generatia mea a fost calcata de mineri care, pe langa faptul ca ne-au dat istoria peste cap cu cateva decenii, ne-au indus si teama de a protesta. Generatia tanara de acum nu a prea fost la vot. Si au ajuns la concluzia ca era mai usor sa voteze odata, decat sa tot iasa in strada. In tot raul e si un bine. De-acum vor fi mai civici.

 2. De astazi, persoanele care participa la mitinguri neautorizate vor avea mari surprize. Colegii mei spitalizati, isi urla durerea provocata de niste animale imbibate de ura si nedemocratie!
  Toti veti fi legitimati si amendati conform legilor in vigoare. Cei violenti vor fi condusi la sectiile de politie pt. cercetare penala. Armele albe, petarde, cockteiluri molotov duc spre acuzatia de terorism!
  Poti veni insotit de sugar sau caine de companie, vei fi tratat ca si infractor, cu pedeapsa de inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau inchisoare-art. 371 cod penal!
  Miting placut -daca este legal- ca altfel…….

  • @Jandarm: presupun că eşti vreun troll, că dacă ai fi jandarm, ai şti că legea zice că nu-ţi trebuie autorizaţie pentru proteste, ci trebuie doar să notifici autorităţile. Notificarea asta se poate face şi cu un link pe Facebook. Abia aştept să văd cum o mie de jandarmi vor legitima 100.000 oameni.

 3. de multe ori și eu am simțit la fel, se caută punctul sensibil, s-au urcat toți cei 10 elefanți pe pânza de păianjen și acum așteaptă să vadă dacă sau când se va rupe

 4. Hai sa presupunem ca ne vom aduna in strada 1 milion de oameni, in Bucuresti, vreo 500 de mii, practic, sa nu ai loc sa arunci de la Universitate, pana la Victoriei, scenariu, realizabil, PSD, a fost votat de vreo 2 milioane, daca nu ma insel, hai sa se iasa in strada pana se ajunge acolo, ba chiar depasim votul, ce se intampla dupa?

  Cei mai fricosi si care au ceva de pierdut, au plecat sau sunt pe punctul de plecare din PSD. Restul, vor ramane pana la capat. Din pacate, eu sunt unul din aceea resemnati asa ca, impresia mea e ca va fi, ceva de genu, tara protesteaza, OUG-ul, trece, vom ramane, in schimb, cu dorinta de a schimba ceva, ceea ce poate oferi speranta unora, altii vor pleca.

 5. Chiar nu vedeti ca toti sunt la fel? Aceiasi nomenclaturisti si oportunisti! Si vanzatoarea aia are parerea ei care vine din convingere si din ceea ce a vazut si a trait pana acum.

 6. Buna seara,

  As dori sa urmaresc blogul dvs prin newslettere, dar n-am gasit nici o modalitate de a ma inscrie. Exista vreo posibilitate de a primi newsletter ? Va multumesc.

  • @Christian Garabet: lucrez şi la opţiunea asta, dar încă mai am un pic. Vă recomand să urmăriţi blogul pe Facebook şi să activaţi notificările pînă una-alta. Sper, totuşi, ca într-o săptămînă să rezolv problema asta.