Sinuciderea multiculturalismului cu bomba de gât

Dimineaţă, se discuta despre securitatea pe aeroporturi, că nu există verificare pentru a intra la check-in. Şi mă gîndeam că şi dacă ar pune încă o serie de porţi, ar face-o degeaba. Riscul ca un terorist să se arunce în aer în mijlocul cozilor de la intrarea pe aeroport e similar, morţi vor fi oricum. Am stat la o astfel de coadă la Strasbourg, la intrarea în Parlamentul European, către corturile de verificare: la o coadă de o sută de metri, dacă ajungi în mijloc şi bubuie, mor cel puţin 10 oameni.

Însă apare altă problemă, dacă ne gândim că au fost explozii şi la metrou. Ce faci cu oamenii care merg zilnic cu trenurile subterane? Le interzici să intre cu rucsac în spate sau cu poşete?

atac-bruxelles

E drept şi că nu m-ar mira. De exemplu, pe 15 decembrie, când am fost la Strasbourg, am vrut să intru în FNAC. De reţinut că am fost acolo după o lună şi două zile de la Bataclan. La intrarea în clădire, erau vreo patru băieţi în negru, cu armă la şold şi lanternă în mână, căutând pe toată lumea, bărbaţi sau femei, în genţi, inclusiv cele mai mici poşete, iar cei cu haine mai mari erau traşi pe dreapta pentru un control scurt.

Nu m-aş mira să urmeze aşa ceva prin staţiile de metrou de prin marile oraşe europene, începând chiar cu Bruxelles. Însă asta nu limitează riscurile. E greu de crezut că un terorist nu s-ar putea detona într-un autobuz, între peste o sută de oameni (într-un autobuz al RATB încap în jur de 120 oameni, într-un troleu cu burduf, precum cele din Bruxelles, probabil spre 200-250).

În plus, dacă ne uităm un pic în urmă, chiar la Paris – Bataclan, e clar că mare lucru nu ai ce face în momentul în care un terorist se hotărăşte să mitralieze lumea dintr-un restaurant. Să nu uităm că în sala de aşteptare din aeroportul Zaventem, unde s-a aruncat în aer un islamist, s-au auzit focuri de armă înainte de explozie, iar poliţia a găsit un Kalashnikov.

Ce vedem astăzi este rezultatul unor politici proaste de integrare a imigranţilor. În acelaşi timp, este şi începutul sfîrşitului pentru ideea de multiculturalism. Cel mai probabil, vom vedea noi măsuri împotriva imigranţilor şi refugiaţilor, iar aici apare un alt pericol după acordul UE cu Turcia, acela că Turcia se va umple de băieţi curajoşi – şi deja am văzut chiar recent nişte atentate -, adică fix ce ne mai lipsea, încă un stat musulman în care se adună terorişti islamişti.

Lipsa unor politici coerente de integrare, permiterea enclavizării, aşa cum s-a întâmplat în Bruxelles cu cartierul Molenbeek, sunt doar câteva dintre cauzele acestei radicalizări. Primesc constant comunicate de presă de la Parlamentul European şi de la partidele din PE în care se laudă cu discuţiile avute pe marginea acestor probleme, pe teme de migraţie, de refugiaţi, dar toate astea rămân la stadiul de discuţii.

Soră-mea locuieşte în Belgia de cinci ani, iar în ultimii trei, chiar în Bruxelles. Nu e primul atentat pe care-l prinde acolo, nu e ceva ieşit din comun să vezi soldaţi pe străzi cu nişte arme lungi cât o zi de post. Frăţeşte, m-am trezit să-i spun să stea, zilele astea, mai mult în casă. Mi-a zis să stau liniştit. “Nu e prima dată. Te obişnuieşti.” Te obişnuieşti… Reacţiile românilor care locuiesc în Bruxelles, contactaţi de televiziunile noastre, au fost la fel de calme, spre deosebire de cele din Paris, care au scos la iveală mult mai mult şoc şi mult mai multă panică.

Ar trebui să ne obişnuim? Agence France Presse a făcut o scurtă cronologie a atentatelor din Europa, dar nu sunt chiar singurele. Lipseşte din listă atacul din mai 2014, de la un muzeu din Bruxelles, cînd un islamist a omorît patru persoane.

O altă observaţie ar fi că atacul de azi, din Bruxelles, urmează acelaşi tipar ca în cazul Parisului, acum cîteva luni. Nu e o singură bombă, nu e o singură explozie, ci sînt mai mulţi indivizi, în mai multe locuri. Există o coordonare. Or, fie şi acest mic detaliu ar trebui să spună destule despre ceea ce va urma, căci atentatele nu se vor opri aici.

Şi întrebarea esenţială rămâne: ce facem, ne obişnuim?

Însă cel mai trist aspect din toată povestea asta, dincolo de teama provocată cetăţenilor – şi nu mă refer doar la cei belgieni, ci la cei europeni, în general, căci nu va mai dura mult până când islamiştii nu vor mai face discriminare între naţii -, este că efectul politicilor proaste – sau lipsa lor – de integrare dă apă la moară extremiştilor şi partidelor extremiste. Să ne aşteptăm, deci, la tot mai mulţi Vadimi şi Funari prin toate colţurile Europei. Şi să nu uităm că lumea călătoreşte oricum. Chiar dacă avem impresia că suntem bine în România, în siguranţă, să ne amintim câţi români lucrează afară şi cât de mulţi călătoresc cel puţin în vacanţe.

Căci Europa a vrut şi cu sufletul în rai şi, iată, cu şi mai multe drepturi pentru minorităţi. Ceea ce, în sine, nu e rău, însă până la punctul în care discriminarea pozitivă atinge un apogeu. O fi deplasată comparaţia, dar politica SUA e mult mai bine închegată: vrei la noi?, trebuie să ne vorbeşti limba şi să ne respecţi legile, iar dacă nu-ţi convine, n-ai decât să pleci înapoi la tine acasă. E drept şi că SUA nu-s chiar raiul pe pământ, dar acolo măcar există nişte reguli clare. Europa i-a mângâiat pe cap şi le-a dat ajutoare…

Nu ştiu încotro ne vom îndrepta şi nici nu-mi propun să-mi pun imaginaţia la încercare prea mult. E posibil să fie un început al dispariţiei ajutoarelor sociale pentru imigranţi prin ţările care, până acum, au fost darnice – şi sunt destui musulmani prin Belgia, de exemplu, care nu muncesc, ci trăiesc din asta -, noi bugete date serviciilor de informaţii, probabil că şi limitarea unor libertăţi, şi mai multă militarizare.

Oricum am da-o, lucrurile se complică simţitor şi nimic nu pare să miroasă a floricele, ba dimpotrivă, începe să pută. Vremea toleranţei pare să apună, iar şovinismul şi xenofobia vor reveni. Întâi, împotriva musulmanilor, apoi, împotriva celorlalţi. Şi soluţii corecte, mai ales corecte politic, nu prea există.

(Sursa foto)

2 comentarii

  1. Masurile dure impotriva refugiatilor si imigrantilor sunt cele mai simple dar nu vor ajuta. Cel putin doi atacatori sunt nascuti in Belgia.

  2. ‘Europa’ vrea sa opreaca reducerea populatiei sale
    http://www.evz.ro/de-ce-e-europa-impotenta-in-fata-terorismului-islamic-cateva-explicatii-analiza-evz.html
    ‘6. Țările europene continuă să creadă că își vor putea rezolva cu ajutorul musulmanilor problemele legate de natalitate scăzută, de deficitul forței de muncă etc. Într-un fel e de înțeles. UE nu poate încuraja imigrația rușilor sau chinezilor, pentru că s-ar supune riscuri geopolitice și geostrategice serioase. Cum ar fi să existe în tările europene comunități numeroase de ruși sau chinezi, care ar spori influența țărilor- mamă pe Bătrânul Continent. Europa ar deveni prizoniera intereselor Chinei și Rusiei. ‘