Viitorul sistemelor de operare e mobil. Hardware-ul deja a depășit software-ul

The Verge anunță, azi, un tweet al unui reprezentant Microsoft în care spune, pe scurt, că Windows Mobile nu va mai fi dezvoltat în continuare. Practic, anunță oficial decesul sistemului de operare.

Era doar o chestiune de timp până avea să se întâmple, asta grație lui Steve Ballmer, fostul CEO, care râdea de Steve Jobs, în 2007, că a lansat un telefon fără butoane, anunțându-i un faliment care n-a mai venit niciodată. Microsoft a intrat târziu pe piața de terminale mobile, a venit cu un sistem de operare minimal – îmi pare rău, nu pot să-l descriu altfel -, iar rezultatul e cel pe care-l vedem.

În momentul de față, pe piață mai contează doar iOS și Android, însă dacă e să le iei pe ambele la bani mărunți, încă le lipsesc suficiente funcții pentru a le duce la adevăratul potențial al unui terminal mobil.

Să explic: iPhone X bate, în benchmark-uri, performanțele celui mai recent MacBook Pro – lansat anul ăsta. Pe românește, în două-trei săptămâni, o să ținem în buzunar o fabrică. OK, e ușor exagerat să spui asta, dar mi se pare un aspect important raportat la viitorul computingului.

Ideea principală însă e aceea că software-ul de pe terminalele mobile este deja depășit și trebuie să vină momentul în care este adaptat puterii de procesare la purtător.

Un exemplu simplu e următorul: joi, am dus MacBook-ul în service (au crăpat niște treburi prin el – din vina mea, nu din vina lui) și, de atunci, principala mea mașină este un iPhone 7 Plus – o să povestesc mai mult de ce iPhone 7 Plus într-un text viitor.

Am încercat un experiment cretin, anume să văd cât pot să rezist fără un laptop, și concluzia mea e cea de mai sus. Din punctul ăsta de vedere, Samsung au fost – cred că pentru prima oară – vizionari atunci când au lansat Dex, pentru că, în următorii doi-trei ani, noua realitate va fi exact asta: n-o să mai avem nevoie de computere “mari”.

Principala problemă pe care o am cu iOS – sau cu Android, irelevant până la urmă – este că nimeni încă nu a gândit o extindere a sistemului de operare către o utilizare și cu alte tipuri de hardware.

Ca să pot să lucrez decent, am conectat un Magic Keyboard (de la Apple) la iPhone, am băgat Apple TV-ul în priză și fac mirroring la ecranul telefonului pe un monitor AOC de 24 inci. E ca și când aș avea un desktop în casă, dar unul pe care rulez un sistem de operare semiretardat. E ca și când ai lucra în 2017 într-un Windows 95.

iOS-ul nu e optimizat pentru a funcționa corect cu o tastatură de Mac (probabil ăsta e motivul pentru care Apple vinde tastaturi pentru iPad), nu am cum să schimb rezoluția display-ului (adică îmi încap vreo 12 rânduri de text pe ditamai ecranul) și, în general, experiența e nasoală. Dar dacă trecem peste aceste inconveniențe, concluzia este aceea că “se poate”, că s-a ajuns la punctul în care poți folosi telefonul pe post de computer principal. Repet, singura problemă e sistemul de operare.

Cred că e doar o chestiune de timp până când se va face o trecere serioasă către un sistem de operare complet integrat. Din punctul ăsta de vedere, având deja exemplul Samsung Dex, bănuiala mea e că Google va fi primul pe piață – să nu uităm de Chromebooks, care oricum rulează o formă de Android.

Presupun că ne vor îndrepta către niște sisteme de operare responsive, ceea ce nu ar fi deloc rău. Deocamdată, ne mulțumim cu smartphone-uri și tablete pe care nu putem face mare lucru (mă rog, raportat la nevoile fiecăruia – sau, în fine, raportat la nevoile mele), dar urmează și acel moment în care vom scoate la pensie desktop-urile și laptopurile. Iar acel moment va veni cu display-uri cu touch, tastaturi externe și sisteme de operare cu funcții care nu te încurcă și nu te limitează.

Pe scurt, se poate. Doar că mai e un pic de muncă până acolo. iOS și Android mai au mult de tras până se ridice la nivelul Windows și macOS.

4 comentarii

 1. Cred ca problema vine de la felul in care ai gasit solutia si mai putin de la sistemul de operare efectiv pentru ca tu faci conexiune folosindu-te de AppleTV, insa daca ai utiliza un monitor Dell Ultrasharp facut pentru dispozitive Mac, gen Mac Mini atunci cu siguranta ai putea sa configurezi rezolutia altfel. Cat despre tastatura, nu stiu ce sa zic. E posibil ca norma si latimea de banda de pe portul de Bluetooth sa fie problema si nu compatibilitatea.

  • @Mălin: Hm, nu știu ce să zic de Dell Ultrasharp, nu sînt la curent că n-am avut niciodată nevoie de un monitor extern. În plus, la capitolul rezoluție, vorbim de mirroring, așa că, cel mai probabil, n-ar fi nici o diferență. Asta pentru că nu am, efectiv, o setare de rezoluție în iOS.
   Legat de tastatură, nu cred că e o problemă cu lățimea de bandă, nu am nici un lag între apăsarea pe o tastă și apariția caracterului pe display, dimpotrivă, funcționează cam tot ce poate funcționa pe ea, inclusiv shortcuturi de tip cut/copy/paste/select all etc. La ce am probleme, totuși, aia e navigarea. În WordPress, dacă sînt în editor și încerc să selectez un paragraf sau un cuvînt cu shortucturi de tip shift/cmd+left-arrow sau shift/cmd+top-arrow, îmi sare în al doilea, treilea, patrulea etc. ecran, deși selectează și textul. Practic, nu face diferența între cele două acțiuni. Posibil să fie un bug în editorul din WP, că parcă n-am pățit același lucru și pe facebook, but then again, m-aș fi așteptat la ceva mai multă optimizare.
   Eh, astea să fie singurele probleme deocamdată. Pînă una-alta, zilele astea îmi recuperez Mac-ul din service.

 2. @Alex am omis partea cu mirroring. Stiu ca exista un dock pentru iPad care cred ca merge si pe iPhone ce extinde functionalitatea si-ti permite sa legi si monitor, si USB si alte alea. De asta ziceam ca probabil daca folosesti ceva nativ nu ar trebui sa ai astfel de probleme. Presupun totusi pentru ca eu n-am avut niciodata nevoie sa folosesc mobilul pe post de desktop.

 3. amu ai putea sa il traduci in engleza asta si sa le trimiti; e un articol corect.