Site-ul INFP a murit. Mulţumim, Sebastian Ghiţă

Titlul e o parafrază a unui status pe care l-am pus pe Facebook la mişto, aseară, şi chiar dacă pare tras de păr, ceva nu a funcţionat sau nu mai funcţionează, la INFP, cel puţin de câteva zile. Ori a intrat toată lumea în concendiu, ori cel responsabil de curăţenie a scos serverele din priză.

Cert e că alerta.infp.ro e mort în păpuşoi, şi ataşez şi un screenshot făcut acum vreo jumătate de oră. Deşi au trecut 13 ore de la cutremurul de azi-noapte, microsite-ul menit să alerteze lumea că e cutremur încă nu a fost actualizat. Practic, aplicaţia nu mai are nici o legătură cu realitatea şi nu prea mai are nici cine ştie ce logică.

De exemplu, ultima actualizare a fost cutremurul de 4,2 de pe 19 noiembrie. În listă un pic mai jos, apare un cutremur de 3,9 din 30 iunie. Presupunînd că alerta începe de undeva de pe la 3,8 – pentru că nu scrie, practic, nicăieri asta -, e ciudat că în aceeaşi listă nu apare un cutremur de 3,9 de pe 17 decembrie. Comparaţia e făcută cu cealaltă listă a INFP.

După cum observa şi Radu, nici actualizarea automată a conturilor de Twitter şi Facebook nu a funcţionat. Pe Facebook, cel puţin, informaţia a fost postată cu o întârziere de 80 minute,  iar pe Twitter, abia acum patru ore. În plus, publicarea acestui tip de anunţuri nu pare că ţine cont de cine ştie ce limită minimă a magnitudinii. Cât am avut eu răbdare să scrollez, cutremurul cu cea mai mică magnitudine anunţat pe Facebook a fost de 2,5.

Deşi statusul meu a fost pus pe Facebook la mişto, sâmburele de adevăr e şi el acolo, undeva. Nu trebuie să fi fost Ghiţă, e suficient să fi fost altcineva care şi-a bătut joc fie de vreo configurare a unui server, fie de vreo bucată de cod pe undeva.

Cert e că o astfel de aplicaţie este critică pentru orice serviciu de urgenţe, iar asta ar trebui să tragă nişte semnale de alarmă serioase, pentru că, în caz de vreun dezastru, cele 25 secunde sunt foarte importante pentru salvatori.

Dincolo de pompierii care sunt pe tură, mai sunt toţi ceilalţi voluntari care ar avea minimul timp de a-şi trage o pereche de pantaloni pe ei şi de a se pregăti de intervenţie, ca să nu murim ca şobolanii sub dărâmături.

Şi mai ciudat mi se pare că site-ul INFP e în continuare mort, (aparent, era o problemă cu browserul meu, dar restul rămâne valabil deşi nu e vreo realizare specială) e într-un picaj constant la fiecare câteva sute de utilizatori în plus.

E doar un WordPress pus pe un server din Măgurele, cel puţin asta reiese dintr-un trace efectuat mai devreme, un IP (91.212.254.212) sub umbrela RoEduNet, cunoscuţi şi ei drept mari specialişti şi nemaipomenit de profesionişti în materie de administrare a reţelelor (glumesc).

Amuzant e că RoEdu nu mai au nici ei un site funcţional, dar şi mai amuzant e că, dacă dai un whois pe infp.ro, găseşti vreo cinci nameservere diferite, inclusiv stsisp.ro, adică Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, alţi profesionişti arhicunoscuţi, mai ales în materie de scandaluri legate de achiziţiile de echipamente.

Evident, nu dau vina pe Sebastian Ghiţă, dar nu m-aş mira ca undeva, pe traseul banilor, să fie vreun Ghiţă care a făcut şi el o mică afacere cu nişte servere picate. Cert e că-mi vine să mă mut pe la Cluj, pe undeva, sau măcar la casă.

Până una-alta, la INFP există o problemă serioasă şi încă n-a ieşit nimeni cu vreo explicaţie sau justificare pentru intrarea în comă a sistemului de alertă.

PS: Dacă ştiţi cine e autorul fotografiei de deschidere, aş aprecia să-mi spuneţi şi mie, să-l creditez.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. Confirm ca alerta.infp.ro a functionat la cutremurul din 24.09 de peste 5 grade. Acum in mod bizar nu a aparut nimic, am verificat aseara imediat dupa cutremur. In afara de defectiune eu m-am gandit la doua explicatii “logice” ca a durat prea putin sau a avut epicentrul prea departe, pe langa Brasov. Sau teoria conspiratiei… n-a fost cutremur natural. ;)

  2. RoEduNet ai specialisti si chiar oameni buni la ceea ce fac. Având in vedere ca o mâna de oameni menține toată infrastructura RoEdu si pe cea a CFR (care nu are oameni) cred ca serviciile funcționează extrem de bine. Ca nu sunt ei experți in site-uri aia e clar. Oamenii știu rețelistică si servere nu web. Nu mai zic ca fără ei nu ar funcționa o buna parte din infrastructura informatica țării, mai ales pe partea de cercetare. Serviciile web sunt de cacat. Da asta nu e vina RoEdu. Treaba lor e sa mențină partea de infrastructura. Care merge brici. Doar la Sibiu ULBS are multiple linii de 12Gbps pe gratis prin RoEdu. Nu mai zic ca multă treaba e făcută pro-bono de POP-uri (point of presence) RoEDU.

    Am lucrat 12 ani cu RoEdu ca si POP si știu ce oameni au si ce eforturi fac pe bani foarte putini.

    Nu mai bagă chestii gratuite aiurea fără sa ai informații.