De ce fuge lumea la ski în Austria sau Bulgaria

De ce fuge lumea la ski în Austria sau Bulgaria

Schi, ski, tot un drac, nu asta e relevant. Căutam pe Google, zilele astea, niște prețuri legate de închiriere echipament de snowboard prin Poiana Brașov, mă mâncau rău tălpile să dau o tură de-o zi. După care am început să mă uit cu atenție și la celelalte pârtii de pe Valea Prahovei.

Și problema e cam așa: în afară de vreo trei pârtii albastre prin Azuga, Bușteni, Sinia, Predeal, zona aia, scurte și pentru copii începători, doar în Poiana Brașov există o pârtie albastră mai lungă. În rest, Valea Prahovei e moartea pasiunii. Te duci la munte ca să bei vin fiert la Cota 2000 și să te-ntorci la dormit într-o pensiune din Sinaia.

Contraexemplu este Bansko, în Bulgaria, unde harta cu pârtii arată cam așa (imaginea la rezoluție mare, aici):

Dacă nu te dă bugetul afară din casă, prețurile pentru cazare încep de pe la 160 lei, adică fix ca la Sinaia. La o socoteală mai amplă, dacă vrei să te duci trei nopți la Sinaia, te costă vreo 400 lei per zi (socotind și mesele, considerăm două persoane, ca să fie calculul generalist).

Dacă vrei să te dai cu placa sau cu schiurile, mai scoți încă 110 lei pe zi pentru skipass. Deci mai adaugi vreo 600 lei la două persoane. Faci o socoteală și-ți iese vreo 2.000 lei pentru trei zile – fără transport și considerând că nu tre’ să închiriezi echipament, deși la noi nu-i scump, vreo 60 lei pe zi (placa, boots/schiuri, bețe, clăpari + cască și ochelari).

Și mai e o problemă: dacă nu te duci cu trenul, faci o săptămână pe drum dus-întors, că DN1 nu e vreo autostradă.

Mă uitam aici, pe hartă, la ce opțiuni ar mai fi. S-au deschis, acu’ vreo doi ani, pârtiile de pe Transalpina. Faci vreo șapte ore cu mașina până acolo, adică fix cât ai face până la bulgari. Dacă vrei să ieși peste weekend, să te dai pe pârtie, te costă cât nu face și-ți rupi și planetarele pe șoselele patriei.

Prin urmare, ce sens are să te complici cu Valea Prahovei când ieși mai avantajos dacă pleci din țară?

În primăvară, am fost în Les Deux Alpes, în Franța, cu soră-mea. Cheltuielile au arătat cam așa: vreo 300 euro cazare plus skipass pentru o săptămână, 100 euro zbor București – Bruxelles – Grenoble (că se presupune că-ți iei singur bilete, din timp), 50 euro autocarul Grenoble – Les Deux Alpes (dus-întors), 60 euro închiriere echipament pentru șase zile, aproximativ 15-20 euro cheltuiți zilnic pe mâncare. Tragem linie: vreo 610 euro pentru o persoană.

OK, la două persoane, ajunge la vreo 1.200 euro, dar dacă compari cu Sinaia, de exemplu, unde ajungi la 900 euro (4.000 lei) pentru șase zile, de ce-ai rămâne în România?

Bonus, există tot soiul de agenții specializate pe astfel de pachete. Eu și sor-mea am fost prin clujenii de la Snow-Fest.ro, dar am văzut că mai e o astfel de agenție și-n București, prin Dristor, parcă, o idee mai scumpă. Bonus, dacă te orientezi din timp, iei pachetul la preț de early-bird (cazul meu) și scutești vreo 150 euro de persoană.

Desigur, calculul e grosso-modo, bineînțeles că unele prețuri scad pentru perioade mai lungi (de exemplu, în cazul skipass-ului sau în cazul închirierii de echipamente), dar dacă e să facem o comparație simplă, ce-ai alege: Poiana Brașov sau cei 150 km de pârtii din Innsbruck?

În plus, mă uitam la niște videouri pe YouTube, eram curios cum arată pârtia Drumul Roșu din Poiana Brașov, și făceam o comparație cu ce-am văzut la francezi. La Brașov, pârtiile albastre sunt marcate după ureche, riști să ajungi pe o roșie sau o neagră dacă nu cunoști traseul sau dacă nu ești cu cineva care-l cunoaște. La francezi, pe lângă indicatoare, erau plase colorate (albastre pentru pârtii albastre, roșii pentru roșii etc.) în cazul în care ajungeai la o bifurcație.

Nu prea am fost curios de pârtiile de la bulgari, dar nu poți să nu te gândești că niște investiții pe timp de vară ar putea să schimbe complet peisajul. Doar că… cine să le facă?

În plus, și legislația e tâmpită. Dacă de la stat n-ai pretenții, măcar concesionează juma’ de munte unui privat. N-ai să vezi. Iar chestia asta e frustrantă, mai ales că ai câteva luni pe an, de pe la sfârșitul lui noiembrie și până prin martie, când poți să vinzi niște experiențe.

OK, nu poți să imporți un ghețar, că n-ai înălțimile din Alpi, dar poți să faci o afacere serioasă cu experiențe și de iarnă, și de vară, de la tururi montane la parcuri de aventuri. Doar că… iată statul român. Implicit, statul pe loc.

Nu e vorba că n-am ști, noi românii, să facem turism, ci că există o cronică durere în dos. Băi, nene, dacă nu ești în stare să faci niște pârtii, măcar termină dracului autostrada aia sau fă o linie de tren, să poți ajunge pe Transalpina în trei ore, nu după o săptămână. Da’ de unde?

Nu doar că n-ai condiții măcar ca la bulgari, dar n-ai nici măcar șosele ca să scutești timpul petrecut pe drum. Și cred că asta mă frustrează cel mai tare pe mine, că nu poți să fugi o zi sau două din oraș, că stai tot timpul pe șosele.

PS: Imaginile sunt din Franța, din Les Deux Alpes, făcute cu mobilul, din “ou”.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

8 comentarii

  1. Hai serios!!!Faci 7 ore pana la Transalpina Ski Resort?….de unde vii din Franta de unde ai fost cu surioara?…din Bucuresti in 4 ore jumate esti acolo…las-o balta.

  2. Adăugați la secțiunea “la alții se poate” stațiunea de ski Bukovel din Ucraina, frecventata de romanii din nordul țării . Peste 60 km de pârtie, 16 telescaune, cazare începând cu 70 lei/noapte.

  3. Eu prin 2008 plecam de revelion cu o gașcă în Austria și nu pusesem schiurile în picioare. Am zis să învăț și m-am dus o zi la Predeal parcă la baza pârtiei, să prind de la monitorii care erau pe acolo. Apoi în Austria am schiat 5 zile pe niște albastre (și acum țin minte numerele pârtiilor, 55 și 58, le învățasem să nu nimeresc pe alea grele că se tot intersectau) de credeam că sunt zeu. Dar în anii următori în RO am tot căutat o pârtie ușoară să mă pot ține, găsisem pe la Rânca dar era scurtă și aglomerată, pe Valea Prahovei nimic, ori prea strâmte și aglomerate pentru un începător ori prea abrupte. Acum caut pentru copii dar la aceeași concluzie am ajuns, prea puține pentru începători, măcar echipamentele au mai avansat și la noi (țin minte că în 2008 în Austria folosisem schiuri carve și la noi nu prea găseam decât drepte de închiriat când era aglomerat, un alt minus pentru începători atunci).

  4. Pana la Transalpina faci vreo 3h30-4h. Pana la Bansko 6h. Drum curat fără gropi, șleauri, șanțuri. 55leva skipass-ul/zi și ai acces la ~70 km de pârtii. Mi-am propus ca sezonul asta sa fac drumul asta de vreo 4-5 ori adică fix de câte ori m-aș fi dus in țara pe undeva.

  5. Răspunsul e unul singur: pentru ca partii.

    Scris de la baza pârtiei din Bansko unde maine va fi rupere pe pârtiile albastre, pline de romani, dar rămân cele roșii și cea neagra numita Alberto Toma, pe care se tine în februarie etapa de schi :) La mulți ani!

  6. Sa incercati si Ischgl-Austria-Tirol, altitudine 2812 m, unde un Silvretta skipass este valid la 73 lifturi in skiarena a 5 localitati si 2 tari,( se trece pe skiuri) Ischgl+Samnaum( Elvetia) se trece pe skiuri +Galtur + Kappl + See si care costa 52 E/zi sau scade pretul pentru pachete pe mai multe zile. Ca si cazare se gasesc apartamente ptr. 4 pers. cu 120 E/noapte.

  7. De cate ori pe sezon iti poti permite

  8. De cate ori pe an iti poti permite o saptamana la ski, undeva afara? Ma refer atat ca timp dar si financiar…un skipass in sezon este cca 250 eur/6 zile/adult in majoritatea statiunilor din Alpi… Scenariul tau cu 300 euro cazare si skipass este un caz extrem) Ce draq faci in rest, adica intr-o zi de joi sau sambata cand ai chef sa te dai??…Te duci undeva aproape…adica Sinaia, Poiana, Azuga….pt ca nu exista alternativa, cel putin pt cei din Bucuresti.