Foto: Ethan Miller/Getty Images

Frica de socialism

Nu pot să nu remarc – în general, pe Twitter – lipsa de cultură politică din presa americană, care produce idei tâmpite preluate, ulterior, și de restul, de la cea britanică și până în România.

Și mă uit la un singur aspect: etichetele de socialist, respectiv marxist, puse lui Bernie Sanders. În realitate, Sanders e doar un om de stânga, nici măcar nu e socialist până la capăt, dar cu câteva idei pe care unii le văd radicale.

La asta se adaugă faptul că e mai vocal, dar mai ales baza lui de susținători, care urlă mai tare decât sirenele ISU în București. Însă dacă stai să-i iei ideile la puricat, sunt departe de a fi radicale, sunt mai degrabă de bun-simț.

Am urmărit interviul lui Joe Rogan cu Sanders, prin decembrie, și, dacă stai strâmb și judeci drept, Sanders are dreptate. E inuman ca o țară bogată ca America, unde taxele nu-s chiar atât de mici (media e pe la 30% pentru angajat, impozitul pe profit e 21% etc.) să n-ai o asigurare medicală de bază.

De fapt, asigurarea medicală, împrumuturile pentru educație și o mai strictă reglementare a burselor și a lobby-ului companiilor sunt ideile de bază ale lui Sanders. OK, și o taxare mai mare a bogaților, dar impactul, acolo, e discutabil. Și, într-o mare măsură, nu sunt chiar atât de deplasate, câtă vreme guvernul și-ar permite un astfel de hei-rup.

Sanders a fost etichetat drept socialist, apoi a început această propagandă a fricii, cu Trump ca primă trompetă, din cauza lipsei de viziune a clasei politice. Clasa politică americanâ nu se uită la nevoile oamenilor, la realitatea din teren, salariile nu sunt ajustate raportat la inflație, costul creditelor, studiilor și al locuințelor a explodat, iar generațiile tinere nu-și permit ce-și permiteau părinții lor etc.

Cam același lucru se întâmplă peste tot, inclusiv în UK, însă aici ridicolul e de cealaltă parte a baricadei, la echipa lui Corbyn. Ăștia chiar sunt comuniști, motiv pentru care publicul le-a retezat-o brusc la sfârșitul anului trecut. “Bă, o fi rău, da’ nu e chiar atât de rău încât să vă tolerăm toate tâmpeniile“.

Sanders e printre puținii care chiar s-au uitat la problemele americanilor, Elizabeth Warren și Andrew Yang fiind ceilalți doi. Problema republicanilor însă e că sunt Gică Contra când vine vorba de orice ar putea să pună în pericol profiturile companiilor.

Logica lor spune că, dacă tai taxele, rămân mai mulți bani pentru populație și mai mulți bani de investit pentru companii. La nivel de matematică pe impozitul personal, așa e, dar la nivel real, companiile nu se folosesc de surplus pentru a majora salarii, ci pentru a-l îngrămădi în conturi. Or, asta nu poate decât să îl enerveze pe omul de rând, mai ales cel care nu-și poate permite o casă și trebuie să se bată cu chirii și prețuri în creștere.

La asta se adaugă impactul serviciilor online și distrugerea businessurilor locale plus consolidarea monopolurilor și omorârea competiției. Până și Zuckerberg a spus că, dacă ar fi s-o ia acum de la zero, n-ar mai începe în Silicon Valley.

Iar Silicon Valley e cel mai vizibil simptom: dacă ai o idee bună, ori ești constrâns să o vinzi unui gigant, ori te scoate de pe piață alocând o echipă să îți copieze ideea (vezi facebook care-a copiat Snapchat în Instagram sau Microsoft care a copiat Slack cu Teams – și vine din urmă și Google, la spartul târgului).

Ca să rezum, frica de socialism e tâmpită pentru că socialismul poate fi combătut simplu, uitându-te la realitatea din teren și oferind și omului de rând o ciosvârtă. Nu poți să-l ignori la infinit și apoi să-i ceri votul. Altfel, nu faci decât să întreții și să crești disprețul față de clasa politică și să îi radicalizezi pe oameni.

Iar omul căruia îi chiorăie mațele o să se radicalizeze – și o să se simtă jignit când o să-l etichetezi drept socialist – și numa’ de-al naibii va vota împotriva ta și pentru primul populist care-i iese-n cale. În fond, și bolșevicii au fost doar o minoritate vocală până când au preluat controlul cu forța.

Socialismul nu e o amenințare reală în America sau UK. Oamenii nu vor să le fie luate libertățile sau să plătească taxe mai mari însă vor o oarecare formă de echitate și stabilitate, iar măsurile probusiness nu sunt întotdeauna în avantajul celor mulți și trebuie făcute cu cap și ochii la firul ierbii. Dacă nu ești atent la oamenii de rând, nu faci decât să-i radicalizezi.

Am mai zis-o și eu, în trecut, într-un soi de analiză pentru VICE, au mai spus-o și alții, războiul ideologic stânga-dreapta e “so last century“. Am ajuns în punctul în care cuvântul miliard a fost trivializat, nu mai înseamnă nimic în zona de business, e mărunțiș, atât de frecvent îl auzi. Economia… duduie, dar nivelul de trai e scăzut. Politica secolului ăsta va trebui să fie ori de centru, ori picăm în extremismele secolului trecut.

5 comentarii

 1. ciudat e ca relativ acelasi lucru il simt si eu in Germania: madam Merkel ii numeste ‘fascisti’ pe cei din AfD si presa cauta disperata sa demonstreze acest lucru. intre timp primeste donatii de campanie electorala de la BMW care lucreaza prin firme de intermediari. (ah, are anunturi, doar stagiari; e o poveste cam lunga). Madam Merkel promite in reclama radio din campania electorala locuri de munca sigure, in timp ce prin firme de intermediari poti zbura extrem de rapid (asa cum scria in analiza unui american ce am citit-o la tine pe site).

 2. Dar Sanders e etichetat ca socialist pt că e socialist… Sunt f multe filmulețe pe YouTube in care el vb despre socialism și politici socialiste.

 3. Sanders se autodefineste ca socialist democratic si a avut ceva pozitii mai radicale si mai demne de eticheta in tinerete. La asta se adauga miscarea spre dreapta a politicii din US. Combinatie celor doua (plus o doza de senzationalism si incultura pe ici pe colo) duce la referintele constante la Sanders ca fiind socialist (ceea ce pentru multi votanti din State chiar e) pe cand la noi e doar un social democrat inteligent si aparent ne-corupt.

 4. Era pe reddit acum cateva saptamani parca pe /latestage sau pe /politicalhumour un graph unde arata cu adevarat pozitionarea fiecaruia candidat, cat de centru-stanga sau de dreapta este, pacat ca nu il mai gasesc.

  Bernie e light. Pentru ce militeaza Bernie in US, in Europa este deja o parte functionala a societatii pe care o luam ca si cum fara ea nu ar exista … societatea, aspect pe care din pacate nu il constientizam sau cel putin o mare parte nu o fac si aici nu ma refer la Romania, noi inca suntem repetenti la consumul de pasta de dinti, ma refer in general la restul Europei sau chiar EU.

  De la welfare state pana la taxe proportionale cu castigul, egalitate, bunastare comuna si grija fata de cei mai vulnerabili indivizi.

  De aia avem socuri daca ajungem peste ocean aflam cu stupoare ca US este un business, unde daca ajungi sa nu mai poti sa produci, te va arunca ca pe o masea stricata si te tratata ca pe un infractor, unde sitemul welfare in ultimii 30 de ani a fost din ce in ce mai nenorocit din cauza coruptiei, care se intampla pe fata, legal ca parte a unei societatii functionale.

  Una amuzanta .

  Lobby-ul nu este naspa, chiar este foarte bun. Ce este de cacat sunt donatiile lobby-ului politic, care surprinzator este foarte bine documentat cu nume, cifre si date, care pe la noi prin Europa este considerat coruptie (cough, cough EU Parliament), pentru ca indirect duce la o avantajare viitoare, pe fata a business-urilor si culmea ca toate sunt inregistratate.

  Da, ok nu poti sa faci ce vrei tu cu bani aia ca politician din donatii … dar mai raman speech-urile pe bani prin interpusi. Au luat lobby-ul politic si l-au transformat in coruptie legala prin Citizen United. Exemplu clar sunt super PAC-urile. Tu ca un candidat politic, ai limita la o donatie inviduala conform legii, dar nu ai limita la un grup care strange bani in beneficiul candidaturii tale sub forma unui Super Pac. Bah pai alea sunt obligatii viitoare, fata de un business … pe fata, care din 2009 sunt drepturi constitutionale … sub dreptul la libera exprimare. Mooor.

  US este un business, nu o tara.

  Mi-as dori ca Sanders sa castige, desi stiu ca nu are nici o sansa in fata lui Trump, cu Republicanii convertiti la Trumpism si a aplaudacilor MAGA, si sincer as mai vrea inca 4 ani de Trump, ca sa sufere pana la sange toti care pun botul la ce scoate pe gura. Nu e bai cu un prostanac inofensiv, ca nu de Trump trebuie sa ne fie frica, ci de urmatorul Trump care daca va fi un fel de Boris Pfeffel, educat, bine scolit in ale manipularii cu parului lui voit destelenit, US o sa suga si o sa dea de pamant cu Constitutia lor una doua, mai ales dupa cum a aratat Trump ca poate sa rupa orice normal al trecutului si sa intinda ca de cingo fara nici o repercursiune si o duarea mare in … fata de asteptarile de la un PTOSU, exemplu clar fiind speech-ul lui Trump post impeachment acquittal, “this impeachment was all bullshit“.

  La fel si cu Brexit. Bojo pacaliciul a iesit si a zis ca nu o sa slabeasca standardele de productie dupa 2021, mi-a iesit ceaiul pe nas cand l-am auzit pe lbc. Mi-am setat reminder sa am tot timpul 4 pungi de popcorn in casa, pentru cand va fi zidul plangerii pe daily mail si sun … b b bu but our sovereignty !

  Politica EU pentru urmatorii 8 ani va fi destabilizarea indirecta a manufacturiii in UK, care oricum moare incet, prin pomparea de bani prin nordul africii gen Maroc pe fenta ca baga bani sa stopeze migratia dar ce va face defapt va fi sa ridice standardele si sa ii puna in competie directa tarile din afara EU pentru piata din EEA cu UK-ul. Ce faci, mergi in UK si dai 50k unui inginer engleza sau 15k unui inginer marocan, iar fara fabrici nordul Angliei ce face ? Si prin pomparea de bani in Zurich, Frankfurt si Paris ca in 5-6 ani sa preia stafeta de la Londra … ca passporting-ul o sa fie cartea EU-ului de jucat, nu poate azi inlocui Londra, dar in 2-3 ani .. poate, poate.

  UK o sa fie stransa de bilutze de Trump fara nici o durere, traiasca Pax-americana, hai deschide piata producatorilor de lactate si carnuri sau zero deal, sa vedem cum o sa concureze englezul cu preturile malaxorului nord american, ca cine cumpara din Morrisons, nu o sa ii pese de preturi si saraci, dar cine vaneaza pretul cel mai mic, o sa rupa in 2 usile la NHS …

  Timpul le va arata pe toate si iar am scris un wall text

 5. O analiza de bun simt a ceea ce este si ce vrea sa faca Bernie Sanders. Daca ai publica un astfel de articol in presa din Romania, ai fi fost imediat catalogat “marxist”, “neocomunist”, “sexomarxist” sau alte asemenea.