Comunismul n-a murit, l-a transformat Ziarul Financiar în aberaţii

Asta e o chestiune pe care eu nu pot s-o pricep: cum să fii ziar de business şi să sprijini, aşa cum le-a numit Cristi Pantazi, nişte măsuri economice neocomuniste?

Se presupune că, totuşi, scriind la un ziar financiar, ar trebui să ai nişte minime cunoştinţe despre cum merge piaţa, despre micro şi macroeconomie, despre cum şi, mai ales, cât se fură în România prin contracte cu statul şi aşa mai departe.

Cu toate astea, la ZF, sunt susţinute taxa de solidaritate (what the fuck does that mean anyway?) şi impozitul pe cifra de afaceri. Se aruncă scuza că, vai!, multinaţionalele fac profituri ridicol de mici pentru a fi impozitate, iar ţara n-are bani pentru popor.

Scuza eternă este că, vai!, se face evaziune fiscală şi de aia nu sunt bani la buget. Uite, la Sănătate, nu ne-ajung banii! Asta în condiţiile în care mai bine de jumătate din bugetul Sănătăţii e căpuşat prin achiziţii de la firmele prietene, la preţuri de nu ştiu câte ori mai mari.

Eu, unul, citesc şi mă iau cu mâinile de cap. Ai avea impresia că, fiind un ziar economic, la ZF chiar există clare noţiunile de evaziune fiscală, ba oamenii mai urmăresc şi ştirile despre cum DNA îi mai saltă pe câte unii, iar ANAF intră peste ei.

Dar nu, problema ZF este că există multinaţionale care fac profituri prea mici în România.

Ce uită să spună ZF e că multinaţionalele sunt alea care angajează o grămadă de oameni şi care plătesc cele mai multe contribuţii la stat. Iată, o ştire de la ei de pe site, care zice că cel mai mare angajator din România este Kaufland, o multinaţională.

Ce mai uită să spună cei de la ZF e că o companie, cu cât e mai mare, cu atât are mai multe cheltuieli. Să pui impozit pe cifra de afaceri (practic, pe venit) e perfect stupid, mai ales acolo unde marjele de profit sunt mici.

Dar na, nu e ca şi când ZF ar fi un ziar de business, nu mai e de ceva vreme.

Ce mă îngrijorează cel mai mult e că au dat drumul, pe site, la tot felul de articole stupide, scrise prost şi lipsite de orice argumentaţie logică, pe motiv că “încurajăm orice opinie.”

De exemplu, textul lui Dragoş Dragoteanu, care ridică-n slăvi intervenţia statului în economie, căci iată, fără programul Prima Casă, ar fi căzut toată piaţa imobiliară, inclusiv compania lui, Euroest, una dintre cele mai mari agenţii imobiliare din Bucureşti. Adevărata motivaţie a lui Dragoteanu pentru a scrie textul e aceea că, în cazul lui, orice intervenţie a statului în imobiliare îi avantajează lui businessul. Să fim serioşi, nu moare el de grija asistaţilor social.

Al doilea text, unul de-a dreptul imbecil, scris cu picioarele de un individ frate cu analfabetismul, pe care nu l-ar fi publicat nici măcar site-urile de propagandă rusească – măcar editorii lor au atâta inteligenţă încât să nu accepte autori certaţi cu limba română – susţinea, până să fie editat, că cine nu-i de acord cu impozitul pe venit, e obligatoriu un evazionist.

Iată ce-am scos din cache-ul Google:

Chiar vă invit să citiţi întregul text, e plin de fracturi logice şi lipsă crasă de informaţii de bază despre cum funcţionează economia, ce-i aia insolvenţă şi la ce-i utilă ştampila. Da, ştampila, marea salvatoare a economiei. Am râs.

Va să zică, problema nu e că Fiscul n-are destui oameni să ia la puricat toate contabilităţile şi nici că legislaţia e atât de prost gândită, încât cineva care trage un tun de câteva milioane de euro primeşte doi ani de puşcărie, ci… ştampila.

Iarăşi, ce uită să spună ZF este că există deja o formă de impozit pe venit, aplicabilă IMM-urilor, pe o perioadă limitată. Unde nu vrea nimeni de la ZF să extrapoleze e că un impozit pe cifra de afaceri este perfect pentru businessurile lui Sebastian Ghiţă, unde se lucrează direct cu statul, cu marje mari de profit, care scapă neimpozitat.

Prin absurd, dacă eşti o companie cu o sută de programatori, plătiţi cu 2.000 euro lunar (4.000 brut; nu mai stau să fac socotelile exacte acum), ai o cheltuială de 4,8 milioane euro anual cu salariile. OK, fie, ai cheltuieli de 10 milioane euro. Prinzi mai multe contracte cu statul, cum făcea Ghiţă, de Teamnet ajunsese la o cifră de afaceri de 70 milioane euro. Care variantă îţi convine?

Ai 16% impozit pe profit şi 5% impozit pe dividende. Preferi să plăteşti 21% din 60 milioane euro, adică 12,6 milioane la stat, sau să plăteşti 5% din 70 milioane, adică 3,5 milioane, şi încă 5% din restul, adică vreo 2,8 milioane? Ah, asta în condiţiile în care scoţi toţi banii şi nu te mai întreabă nimeni de sănătate, îi muţi în ce paradis fiscal vrei tu şi de acolo împarţi şpăgile după bunul plac.

Are cineva impresia că impozitul pe cifra de afaceri va fi tot de 16%? S-ar duce economia de râpă, s-ar căra toate multinaţionalele în mai puţin de jumătate de an. Chiar mai aveaţi careva impresia că e o măsură pentru ţară şi popor?

Ah, stai!, că Teamnet a intrat în insolvenţă, deşi… se lăuda mai an cu cifră de afaceri de 70 milioane euro. Firmă de software, contracte cu statul într-o veselie, ditamai cifra de afaceri şi… datorii atât de mari încât se închid? Sau e doar o coincidenţă că DNA a intrat în ele pentru spălare de bani, adică scoaterea frauduloasă a banilor din companii?

Dar, cum ziceam mai sus, nu e ca şi când ZF ar mai fi ziar de business.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

4 comentarii

 1. Urmeaza sa primesti un mail de la cineva de la ZF care iti va spune sa dai jos articolul si ca esti naspa. Nu glumesc…am patit-o :))

 2. Pentru unii comunismul a fost in Romania un business asa ca ZF e pana la urma o gazeta de “business”.

 3. Impozitul pe cifra de afaceri ii deranjeaza doar pe evazionistii sadea!
  Pe aia care fac profit mld. E in Romania si declara doar 1000E!
  Le plangi tu de mila corporatiilor si multi-hiper-nationalelor?
  Oare de ce? Oare nu stii ca un PFA sau IF au ajuns sa plateasca taxe mai mari decat preferatele tale?
  Iar smecheria cu : au mii de angajati si platesc impozite pe salariu,si CAS, nu se sustine din moment ce platesc acele taxe nu la nivelul normal, 1200-2500 E, cat ar fi un salariu decent, ci la 250E cat e in Romanica!
  Cand prietenii tai vor avea mii de angajati platiti cu peste 1000 E net/lunar, atunci mai vorbim….dude!

 4. Am citit cu interes articolul Dvs. Apoi si pe al d-lui Leucuta. Am 2 comentarii, sau 3.

  1) Am fost un MARE critic al ZF – care ramasese singur si tot mai slab in ultimii ani.
  SI-AU REVENIT, ai ce citi de cateva luni si nu mai au studenti care fac greseli. Le scapa cate o pozitie populista inca, ce-i drept.

  2) Cred si eu ca au gresit in abordare si dl Dragoteanu si dl. Leucuta. Dar asta nu inseamna sa nu le fie gazduite opiniile, care au ceva valid in ele. Dincolo de solutia extrema sustinuta.

  3) LIMBA ROMANA – WTF? Art. dl Leucuta NU are greseli de limba romana. Cand subliniezi un Concept sau CONECEPT cu majuscula sau capital letters, se cheama licenta poetica sa scriitoriceasca si in multe limbi se poarta. Si eu o fac cna dscrieu editoriale. Si multi scriitori o fac. Daca la Juranalism (poate am gresit cu J mare) va invata sa fiti fanatici cu astea pe ortografie dar rezultatul e nivelul la care e mass-media in Romania acum (prostitutie a la Capatos si Maruta peste tot) … atunci … ma p…sh pe J din Romania. By the way, VICE a fost bun acum e de kkt – vezi Jurnalul de Calatorie la Chisinau si alte si alte enormitati. Cam ca la Maruta…

  4) NU sunteti Antrepenror. Clar. Altfel ce scrie dl. Leucuta din Oradea despre cei ce fura cu facturi si firme in insolventa si nu isi platesc furnizorii ar fi avut o ematie din partea Dv.s

  In final, cititi Dvs. doar Profit.ro si Wall-Stret si alte semi-publicatii. Care au avut derapaje majore sau lipsuri majore in toata istoria lor. Eu raman la ZF – de 19 de ani. Si la CdG mai nou.