Soroş! Soroş peste tot!

Săptămâna trecută, în drum spre Biz SMS Camp, parlamentam aiurea cu Crivăţ, el la volan, eu pe bancheta din spate. Şi zice Andrei, la un moment dat, că e fascinant cât de bine funcţionează propaganda asta în care Soroş e vinovat de tot şi toate.

Şi cam ăsta-i adevărul, nişte băieţi inteligenţi s-au decis să găsească un ţap ispăşitor şi au scris o strategie de comunicare politică demnă de un premiu la Cannes Lions.

Până mai ieri, era practic imposibil să foloseşti o singură campanie politică în mai multe ţări şi să funcţioneze. Iată însă că asta cu Soroş a mers în România, în Ungaria, prin Polonia, ba chiar şi în Statele Unite, la care se adaugă şi vreo două ţări de prin America de Sud.

Or mai fi vreo două şi pe-aici, prin Europa, vreo Serbie sau vreo Cehie, dar palmaresul campaniei demonizării unei singure persoane este de-a dreptul impresionant.

Cumva, ăsta e rezultatul democratizării informaţiei, accesului nestingherit la surse de informaţii dubioase, al lipsei de educaţie şi, per total, al ignoranţei. Cred că Lenin sau Stalin nici în visele lor cele mai umede nu şi-ar fi imaginat o asemenea acoperire mediatică, iar Facebook face posibil acest tip de propagandă.

Nu există o campanie electorală mai productivă şi mai eficientă decât mantra Soroş şi nu m-aş mira dacă, în vreo jumătate de an sau un an, vom afla că moşul (are 86 ani) este, de fapt, nemuritor, la fel ca Iliescu. Pentru că altfel nu-mi explic de ce ai vrea să preiei controlul întregii planete la vârsta asta, aşa cum zice Roger Stone, un lobbist dubios, aterizat săptămâna trecută şi prin România şi interzis pe CNN şi MSNBC, în campania de anul trecut din State, pentru remarce rasiste şi sexiste:

Vrea totalitarism mondial. Vrea să ia libertatea oamenilor. Cred că e un infractor internaţional. Cred că este implicat in SUA, Europa, România, Ungaria.

În altă ordine de idei, la fel a apărut şi conceptul de Satana, trebuia să existe un personaj negativ de care lumea să se ferească şi pe care să dea vina pentru toate relele în loc să-şi asume propriile greşeli. Oldest trick in the book.

PS: Da, ştiu, în ungureşte se citeşte Şoroş, în engleză e Soros, dar eu prefer varianta populară Soroş, sună mai kinky.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

6 comentarii

 1. o ce lume minunata! a brave new world! nu stiu cand citisem recenzia unei carti caruia-a nu m-am obosit sa-i retin numele. personajul principal este un francez din ‘industria de publicitate’ care il admira sincer pe hitler fiindca a dus cea mai beton campanie de influentare a electoratului. citind asta mi-am dat seama ca acea carte este despre un imbecil care crede ca oricei gunoi ce-i iese pe gura va fi luat drept aur curat. si de aceea cartea aia nu m-a interesat. acum vad ca imbecilu din literatura are corespondenti in realitate, oameni ‘adanc ancorati in meandrele publicitatii’ care stiu sa aprecieze dezinteresat o mare vidanja in descarcarea gunoiului.
  in democratie libertatea cuvantului e obligatorie, si multi certati cu logica isi sustin cearta cu voce tare. poate asa li se pare ca vor avea si ei dreptate. poate ca stiu ca pe pamant sunt multi fraieri si mint deliberat si cat mai mult. discutabil. de asta, pentru ca o democratie sa fie prospera, e necesar ca membrii ei sa aiba ceva putere de reflectie.
  in 1984 personajul aflat la ‘reeducare’ intreaba plin de gija si iubire daca fratele cel mare nu e mort demult. cu ‘blandete’ i se explica ca insasi gandirea despre conducator este crima-ganditul.
  acum traim timpuri in care ni se explica cum mosu de 86 de ani vrea sa inrobeasca lumea! oare cand ni se va impune un minister al ‘adevarului’?
  in alta ordine de idei, daca as fi seful pe romania al fundatiilor sale as pune maneaua ‘dusmanii-mi poarta pica ca n-are valoarea mea’. asta e nivelul cultural si intelectual ar detractorilor lui Soros, si s-ar ofusca si mai mult la ceva ce vorbeste pe limba lor decat orice discutie carteziana.

 2. @Silviu: surprinzător pentru mulţi cînd află – că ei habar n-au -, Soroş nu mai finanţează OSF-urile de ani de zile. Dar na, propaganda merge, adevărul e opţional.

 3. https://www.asiasentinel.com/politics/george-soros-becomes-malaysias-bogeyman-again/

  Și la alții nu doar in Europa de est. Cumva, tot țări respectiv conducători cu probleme.

 4. ai vrut sa scrii ONG

 5. am citit rezumatul la imparatul mustelor. printre altele 2 copii se lupta pentru pozitia de lider al copiilor naufragiati pe o insula. un copil mic vede un parasutist mort prins in copaci si balanganit de vant. speriat da alarma in grupul de copii, inflorind ca e un monstru pe insula. liderul actual comenteaza ca au cercetat deja insula si nu exista asa ceva. dar challengerul la pozitia de lider promite ca el va apara toti copii de monstri. eh, asa e si cu dragnea, are nevoie de un monstru convenabil, unu senilizat de 86 de ani, retras din tepele pe care le-a dat. ca si in carte, unde multi copii schimba liderul, asa si in realitate se poate banui ca multi vor ramane captivi fricii de necunoscut. pe care un lider va sti sa o imprastie.

 6. @Silviu: OSF-uri, de fapt, de la Open Society Foundation. În orice caz, nici pe celelalte ONG-uri, care nu erau ale lui, nu le-a mai finanţat.