Sportivele noastre, maestre emerite. Bună gluma asta, nu?

Acum vreo două luni, în timp ce treceam strada printr-un loc nepermis, am văzut un Ford Ka albastru, inscripţionat cu cercurile olimpice, flacăra eternă şi numele unei canotoare. Liliana Gafencu, triplă campioană olimpică la Atlanta, Sydney şi Atena. A luat aur, a ridicat România pe culmile gloriei, ştiţi povestea, nu v-o mai spun eu. Acum vreo trei luni, în Rusia, o puştoaică, nu mai ţin minte din ce sport, dar cred că era ceva de genul şah, a fost ridicată la rang de maestru emerit al sportului.

Nişte ani mai tîrziu, maeştrii emeriţi ai sportului românesc au devenit nişte amărîţi de antrenori, nişte bugetari plătiţi prost, dar de la care se aşteaptă mega performanţe. Pentru prestaţiile lor la campionatele mondiale, pentru tonele de medalii aduse, au primit o maşină, la momentul respectiv, acelaşi model pe care l-au primit şi alţi sportivi, şi cîteva zeci de milioane de lei vechi, care nu le-ar fi ajuns, atunci, nici de-un apartament. Unii, mai norocoşi, au prins cîte-un contract de publicitate. Alţii, mai puţin norocoşi, vor rămîne într-un crunt anonimat.

Cine şi-ar mai aduce aminte, acum, de Liliana Gafencu, dacă numele ei n-ar fi fost lipit pe o maşină? Şi cine şi-ar mai aduce aminte pentru ce a primit maşina Liliana Gafencu? Sincer, eu am confundat-o cu o gimnastă. Din cauza maşinii. Şi Andreea Răducan, la una dintre olimpiade, tot un Ford Ka a primit, tot albastru, şi inscipţionat cu acelaşi model. Doar numele şi numărul de înmatriculare diferă. Ce-au cîştigat în afară de o maşină, nişte mărunţi şi nişte medalii?

Cu ce recunoştinţă se aleg oamenii ăştia după cîţiva ani de la retragerea din activitatea competiţională? Cu nici măcar un rînd întreg de text pe Wikipedia?

3 comentarii

  1. Nu stiu cine isi aduce aminte de ei, dar mie titlurile astea pompoase imi aduc aminte de comunism, se faceau emeriti si actorii…
    Stiu insa ca acum 4 ani, am incercat sa cumpar un ford ka de la un astfel de sportiv, iar pretul cerut, tinand cont ca avea peste 100k si vopseaua destul de afectata, era enorm.

  2. Nu se aleg cu nimic. Nici macar cu aplauze…

  3. Fostii campioni sau medaliați olimpici, mondiali și europeni primesc o rentă viageră. Nu se îmbogățesc, dar nu sunt nici prost plătiți și nici nu-și bate nimeni joc de ei. În medie, unul dintre cei 505 medaliați la Olimpiade, mondiale sau europene primește o rentă viageră lunară de 3.270 de lei. Evident, asta e media, fiind unii care primesc mai puțin. Cam 7 primesc renta maximă, de 8.000 de lei lunar. Liliana Gafencu, de exemplu, are o rentă viageră de 4.950 de lei lunar.
    Așadar, sportivii care au făcut ceva pentru România chiar nu sunt tratați cu curul. Primesc acești bani chiar dacă au și alte venituri. Partea cu contractele publicitare este, peste tot în lume, un bonus, care ține de vandabilitatea sportului practicat. Aici, dincolo de faptul că au văzut-o câteva minute, când stătea pe podium, aproape niciun român (nici chiar Cabral), n-o să fie în stare să-ți spună nici ce sport a practicat Liliana Gafencu și nici cum arată, fără să dea o intensă căutare pe goagăl. Ce ai putea vinde folosindu-te de această “notorietate”?