Spre Vest, spre ţara mamă!

Românii din dreapta Prutului au despre basarabeni două imagini total opuse: una pozitivă, a fratelui de sânge, vitregit de istorie şi care trebuie recuperat la sânul Ţării Mamă, şi una negativă, a membrului de bandă, eventual pervertit de crimă organizată de sorginte rusească. Imaginarul românesc le găzduieşte pe amândouă, de douăzeci de ani. Reveria unionistă stă alături de neîncredere şi chiar respingere. E ceva ciudat în această relaţionare, iar ciudăţenia e în mare parte efectul înstrăinării operate de regimurile de ocupaţie din 1812 şi 1940, dar şi a articolelor/ştirilor negative difuzate cu prioritate de presa de la Bucureşti.

M-am străduit, de-a lungul unei serii de documentare realizate pentru TVR, să surprind o istorie în mişcare a Basarabiei ultimilor 50 de ani, istorie trăită şi povestită de oameni obişnuiţi, care nu au avut funcţii politice şi nu au decis la nivel politic mersul lucrurilor. Interviurile acoperă toate generaţiile, inclusiv pe cea interbelică.

Toposurile se repetă: interbelicul, jandarmul român, agenţii sovietici, foametea, colhozul, limba rusă, alfabetul chirilic, preşedinţii sovietici, călătoriile în URSS, existenţa/inexistenţa României în imaginarul privat, mişcările de stradă de la sfârşitul anilor 80, Marile Adunări Naţionale, alfabetul latin, “ne unim cu România”, accentul, “fraţii de peste Prut”, dar sunt povestite nuanţat, în funcţie de experienţa subiectivă a fiecărui intervievat.

L-aţi plâns pe Stalin?” “L-am plâns, îmi curgeau lacrimile pe obraz, că mă gândeam, cine ne mai dă nouă bomboane, haine, mâncare?” “Nu l-am plâns pe Stalin, dar de Brejnev mi-o părut rău, că ăla o fost om bun, ne-o ieftinit pâinea.” “Ştiaţi ceva despre România?” “La şcoală, harta României era vopsită într-o pată albă, ca să nu ştim ce munţi, ce râuri sunt acolo.” “Eu am fost în 1977 la Bucureşti. Am dormit la cineva şi seara a luat o armonică şi mi-a cântat Katiuşa. Eu veneam de la Chişinău şi uite că dau peste Katiuşa la Bucureşti.” “România însemna pentru noi o mobilă foarte bună.

SPRE VEST, SPRE ŢARA MAMĂ
Un documentar în cinci episoade, de Dumitru Bădiţa

Sâmbătă, 9 martie, ora 15.00, pe TVR 1, episodul 1. Următoarele episoade: 23 şi 30 martie, 6 şi 13 aprilie

Director de imagine: Eugen Demetercă
Montaj: Alin Caravia
Regia muzicală: Tudor Stănescu
Postprocesare sunet: Cristian Rădulescu

5 comentarii

  1. Se poate vedea undeva online?

  2. Domnu’ Mihăileanu, poate doriți să spuneți ”stînga” (”stânga”) în introducere.

    În general, cînd privești o hartă, o privești cu Nordul în sus.

    Pe de o parte. Pe de alta, chiar avem ”români” și ”basarabeni”? Adică basarabenii nu-s români?

    Care vă mulțumesc pentru atenție.