Standard & Poor’s e un pericol pentru economia globală

Nu glumesc. Urlă presa despre noua găselniţă a celor de la Standard & Poor’s: Germania riscă să piardă ratingul AAA, cel puţin aşa a anunţat agenţia. Mai pe româneşte, Standard & Poor’s, aceeaşi agenţie de rating care se scuza, recent, că a retrogradat Franţa din greşeală, anunţă, acum, că Germania riscă să fie retrogradată. În condiţiile în care Franţa este mult sub nemţi.

Mai grav este că anunţul agenţiei de rating a avut un efect atît de puternic, încît bursele asiatice au închis pe roşu. Ce mă miră pe mine este cum de Standard & Poor’s încă mai este băgată în seamă, cum de nu şi-a pierdut toţi clienţii şi cum de nu se află deja în procedură de faliment. Ce fac oamenii de la S&P, prin tîmpeniile pe care le publică de la o vreme, este o cruntă speculaţie a economiei. Trist este că efectele jocurilor lor se simt fie prin deprecierea unor monede, fie prin pierderi serioase de bani. Exemplu concret: pe lîngă pierderile de pe bursele asiatice, a scăzut preţul aurului.

Nu zice nimeni că Germania va mai fi pentru foarte multă vreme într-o situaţie economică ideală, dar pe mine, unul, mă deranjează jocurile agenţiilor de rating. Fie vorbim de prostie crasă, fie vorbim de nişte interese. Dacă e s-o dăm în conspiraţionism, aş zice că e o mişcare menită să întărească dolarul – ceea ce s-a şi întîmplat, moneda americană s-a apreciat în raport cu euro. Însă tind să cred, mai degrabă, că e o problemă de lipsă de atitudine. După duma pe care tocmai a dat-o Standard & Poor’s, a nu-ştiu-cîta pe anul ăsta, cîţiva purtători de cuvînt din nişte guverne ar trebui să facă un pic de scandal.

Nu poţi să te joci cu economia mondială şi să nu existe consecinţe. Dacă doar “s-ar putea” a dus bursele pe roşu, să ne gîndim ce pierderi ar putea produce o retrogradare pe bune. Din punctul meu de vedere, nişte state UE ar trebui să facă ceva. Standard & Poor’s e un pericol serios pentru economia mondială.

12 comentarii

 1. Speculaţiile (că nu mai sunt simple operaţiuni) au devenit atât de complexe, încât nu mai pot fi înţelese de nimeni. Factorul emoţional guvernează mase întregi de speculatori – aici se aplică deja teoria roiului, nu teoriile economice. S&P a dat-o major de gard şi în 2007-2008 şi asta n-a interesat pe nimeni. Roiul, cârdul n-au iniţiative, au doar reacţii.

 2. domnu’ subiectiv, greşeala recunoscută este pe jumătate iertată. sau cum spune la sfînta scriptură, cînd te pălmuieşte s&p pe fosta ddr, întoarce şi rfg-ul celălalt.

 3. @moira: tu iti dai seama ca S&P vrea sa faca downgrade Germaniei din cauza datoriilor celorlalti? Tu zici, practic, ca tarile cu datorii n-ar trebui sa fie retrogradate, ci tarile care au imprumutat bani. Ceea ce e o timpenie, ca tara care a imprumutat sta in continuare suficient de bine, economic vorbind, ca sa nu se duca dracului. Or, ce zice S&P este “sa-i facem pe toti egali, sa aducem comunismul la loc”.

  Contraexemplu e China, care e principalul creditor al SUA, dar acolo n-au tupeu sa propuna downgrade. Ceva pute, ce dracului e asa de greu de inteles?
  In alta ordine de idei, problema e la legislatia europeana, care nu e uniformizata, ca in cazul SUA. Si acolo e de lucrat.

 4. domnu’ subiectiv. cît au mers lucrurile bine, românul, francezul, grecul, bulgarul şi ungurul cumpărau merţane de la neamţ. schema era simplă. luau credit, făceau datorii, da’ aveau merţan, neamţul avea bani.
  acuma românul, francezul, grecul, bulgarul și ungurul nu prea pot să mai ia credit, deci nici neamțul nu mai poate vinde merțane.

  e ca și cînd ion a trăit ani de zile belfer vînzînd roșii și castraveți la oraș, dar cînd orașul a sărăcit, ion a fost nevoit să se orienteze către autoconsum. să scadă producția, cum ar veni.

 5. domnu’ subiectiv, realitatea e că autoconsum e oleacă turkye. și kurdye. cam un milion. ainț milion, ainț milion și ceva. da’ și deutsche, să nu fim rasiști. frau anghela știe că are vreo 80% datorie publică din pib, ceea ce e cam măricel. cu programe soțiale scumpe, cu evazionen fiscal și economie neagră, tacîmul obișnuit.
  pînă să îngaime s&p ceva, deutscheland a încercat să facă vîndă niște obligaționen și a avut plăcuta iubărașung să afle că dobînda pe care voiau cămătarii era cam măricică, vreo 7%. 7 și ceva. cam asta încerc eu să explicățaitung.

  • @nedormitul: va să spună, cum ar zice americanul, we’re fucked, nu? Nasolăn, aş zice, dacă-i aşa. Am o vagă bănuială că Boc n-a făcut rău ce dracu’ a făcut el acolo (mă rog, nu complet rău, că eu tot cred că a fost pe jumate idiot). Avînd în vedere că sîntem obişnuiţi cu sărăcia, s-ar putea să stăm mai bine ca alţii. De unde mă gîndeam că-i de plecat de-aici, s-ar putea să fie invers, adică de stat. Hm…
   Oare cum o fi cu criza în Australia? :P

 6. păi, domnu’ subiectiv, dacă faci daunșiftung nu mai trebuie să pleci nicăria.

 7. mai pe românește, sîntem în kakawă toți. inclusiv noi, cu tot ce-a făcut bun boc împins de la spate de tartorul ăl’lalt și n-a fost în stare să facă pînă la capăt.
  că și noi exportăm, mai ales pă partea dă industrie, în europa. care industrie a fost fix cea care ne-a săltat pe plusul ăla mic și neajutorat.
  sfatul meu: dacă te duci undeva, du-te să stai pînă la adînci bătrîneți și o veșnicie după, nu împins de o amărîtă de criză. crizele în economie îs ca la muieri, vin și trec, nu trebuie luate întotdeauna în seamă. dacă te simți bine aici și-ți place și ai din ce trăi, adică ești mulțumit, n-are rost să faci deranj taman pînă în australia.

 8. Si in timpul asta piata derivatelor creste exponential, ca o bula scapata de sub control. Sau controlata irational.