Starea standup-ului românesc în 2018

În standup comedy-ul românesc a apărut o modă, mai nou, cu roast-urile. Primul notabil a fost cel al lui Dorian Popa, apoi au început să apară și altele. Noroc că banii din show-urile astea sunt donați.

Vali are dreptate, starea standup-ului românesc e jalnică. Totul se scaldă într-o sinistră zoaie de stereotipuri, iar meseria asta, că pasiune nu-i mai poți spune, se vede că-i făcută pentru bani.

Am văzut roast-ul Calif, toți au făcut aceleași glume repetate la infinit. Unul singur a venit cu altceva, dar până la urmă, tot a făcut aceeași glumă de căcat pe care au făcut-o cu toții înaintea lui: mănânci la Calif și te caci.

Atâta au putut cu toții, pe unul nu l-a dus capul să producă ceva mai bun. Pe unul nu l-a dus capul să ceară glumele de la toți și să zică: bă, dă-o-n căcat (asta că tot le place cuvântul ăsta), hai să mai diversificăm, că văd că toți mâncăm același… meh, kebap (ca să nu repet cuvântul, vorba aia).

După care am văzut roast-ul lui Bendeac. Cea mai bună parte a fost aia a lui Dan Badea, despre care toți făceau mișto că e cel mai bătrân dintre ei. Probabil de aia a avut și glumele cele mai de doamne-ajută, că are mai multă experiență.

În rest, aceleași stereotipuri: Bordea e un moldovean prost asistentă TV curva grupului, Bucălae este un necunoscut (stating the obvious much?), Micutzu e gras (no shit, Sherlock!), Mocanu e sărac lipit (e actor, duh!), Maticiuc e un lăbar cu bani (nici un breaking news aici), Roxana Vancea e centuristă, videochatistă și suge pula, pentru că atâta poate mintea standuperului român, s-o dea în sexisme și misoginisme când comentează ceva despre o femeie.

Și, evident, Bendeac e atât de depresiv că ne deprimă pe toți, e atât de netalentat, că show-ul lui de la Antena 1 e o copie nereușită după Las Fierbinți (perfect adevărat) și neapărat se fute-n cur.

Ăsta din urmă e “raționamentul” meu preferat și abia aștept să apară un standuper gay care să le scoată ochii că toți se laudă că atâția bărbați îi lovesc cu fruntea de burtă și atâta îi înjură pe homosexuali, că singurul motiv pentru care nu au adus în grup și un gay e că le e frică să-și recunoască public orientarea sexuală.

Starea standup-ului românesc poate fi rezumată prin încheierea bancului ăla cu sexul în grup: “Bă, hai să ne mai organizăm și noi, că de trei ore-ncoace, numa’ eu iau muie.” Nimeni nu schimbă pozițiile subiectele, toți se complac în aceeași muie performanță slabă pe care o livrează publicului.