De ce discuţia despre staţia RATB “Colectiv” e stupidă

S-au trezit, mai nou, toţi moraliştii să ne explice cum decizia RATB de a schimba numele a două staţii, din “Mărăşeşti” în “Colectiv”, este o jignire adusă poporului român etc. Că românii trebuie să-şi amintească de luptele de la Mărăşeşti. Că 60 morţi nu se compară cu 30.000 morţi.

doliu-colectiv

Ba bine că e un argument tâmp. Şi chit că aş putea să pariez că nimeni de la RATB nu s-a gândit exact ce înseamnă “Colectiv” ca simbol, ci s-a luat o decizie strict ca omagiu, “Colectiv” nu este despre eroism, ci este despre incompetenţă, nepăsare, ignoranţă şi corupţie. Şi, cel puţin pentru următorii cinci-zece ani, numele “Colectiv” va fi un simbol mult mai puternic decât un nume de staţie alocat în funcţie de intersecţia în care opreşte autobuzul.

Vrem sau nu, cu câteva excepţii – şi alea, puţine -, numele staţiilor RATB sunt date de străzile cu care se intersectează traseele autobuzelor, troleelor şi tramvaielor. Staţia “Mărăşeşti” nu se numeşte “Mărăşeşti” pentru că e un omagiu adus bătăliei de la 1917. Dac-ar fi fost, staţia s-ar fi numit “Pe aicea nu se trece.” Se numeşte aşa pentru că pe acolo trece Bulevardul Mărăşeşti. Care, apropo, nu-şi schimbă numele. Şi nici pasajul n-o să se numească “Pasajul Colectiv.”

Nu uită nimeni de Mărăşeşti-Mărăşti-Oituz, dar sunt mai multe şanse ca lumea să uite de incendiul din Colectiv. Şi e nevoie ca oamenii să nu uite. Să-şi amintească de rezultatul incompetenţei, ignoranţei şi corupţiei. Fără nici o lipsă de respect faţă de eroii din Primul Război Mondial.

3 comentarii

  1. Îmi pare rău, însă decizia RATB, discuția și materialul sunt STUPIDE!

  2. da, corect asta cu intersectiile. poate exista oameni care isi imagineaza ca cineva a stat sa coaca numele statiilor RATB :))

  3. Staţia care se numea “Pasaj Mărăşeşti” nu era la Pasajul Mărăşeşti, ci la jumătate de km distanţă. Astfel încât denumirea ei e irelevantă şi pentru pasaj, şi pentru bătălia de la Mărăşeşti.