De ce e statul un administrator mai eficient decât privaţii

Zilele trecute, Tudose şi cu Dragnea au debitat o groază de tâmpenii. Una dintre ele, marca Tudose, este că statul e un administrator mai eficient decât privaţii, respectiv că randamentul Pilonului I de pensii este mai mare decât cel al Pilonului II.

Ca să înţelegeţi cât de eficient e statul ca administrator, trebuie spus că administratorii privaţi au avut un randament mediu de aproape 10% pe an de la înfiinţarea Pilonului II (simplificat masiv, “randament” este un soi de dobândă care se întoarce din investiţii).

Adică, la 6,2 miliarde euro cotizaţi de oameni, fondurile private au mai produs încă 1,5 miliarde euro. Comparativ, “fondul de pensii” ăla administrat de statul maximum de eficient e într-o gaură de vreo patru miliarde euro. Aşa arată eficienţa, da?

Încă o comparaţie: statul administrator este atât de eficient, încât a băgat, practic, în faliment atât TAROM, cât şi CFR (cu toate companiile la pachet), aproape toate companiile miniere şi, în general, pe ce pune mâna statul, se duce de râpă.

Pentru că, nu-i aşa?, eficienţa vine mai ales din sinecuri, precum acest domn de 28 ani care a fost numit şef peste Nuclearelectrica, fost angajat în zona de comunicare, excepţional cunoscător al domeniului energiei şi, bineînţeles, la vârsta dumisale, un manager cu o vastă experienţă.

Revenind, ştiţi de ce e statul un administrator atât de eficient? Pentru că nu are probleme de cash-flow precum un privat. Vai, dar cum?, o să-mi scoată ochii cineva, păi nu vezi că n-are bani de autostrăzi şi de pensii? Cum n-are probleme de cash-flow?

Simplu, fraţilor: statul are de unde lua bani şi îi ia cu forţa când vrea şi de cât are nevoie. De la mine, de la voi, de la toată lumea. Nu mai sunt bani? Creştem TVA. Nu-s destui? Creştem contribuţiile la pensii şi la Sănătate. Tot n-ajung? Băgăm supraacciză şi creştem redevenţele. Tot e gaură? Naţionalizează Pilonul II.

E atât de simplu. Ne-o arată, zilnic, Tudose şi cu Dragnea. Statul, spre deosebire de privaţii care depind de clienţi şi preţuri, nu depinde de nimeni. Nu are termene de plată de 90 zile, trimite ANAF-ul pe capul tău când are chef, îţi pune popriri când doreşte, dă cu tine de pământ cum vrea. Statul, practic, dispune de banii tăi şi face ce vrea cu ei.

Ah, că n-avem autostrăzi, că pensiile sunt mizere şi nu-s bani de ele, că tot mai multe companii de stat intră în faliment, că dă contracte unor personaje alde Ghiţă, c-o fi, c-o păţi, ei bine, nu asta e definiţia eficienţei statului? Nu aşa a enunţat-o Tudose?

Cum? Statul nu e un administrator mai eficient decât privatul? Ptiu, drace, cine-ar fi crezut…

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.

2 comentarii

  1. Normal ca este eficient deoarece este monitorizat si supravegheat de niste buni si intreprinzatori gospodari. :)

  2. In orisice tara din lume, cotizantii au cea mai mare incredere in sistemul de Stat cand e vb. de pensii. De ce?
    Simplu, sunt 100 de exemple unde sistemele private au furat pur si simplu banii cotizantilor, declarand falimente de rasunet, pensionarii fiind platiti apoi tot de Stat!
    Da-mi un exemplu de tara democratica unde nu se platesc pensii de la Stat la timp, apoi o sa vin eu cu privatii care-au jefuit fondurile de pensie!
    Hai, te bagi?