Statul, ciuca ţepelor. Exemplul de azi: veritel.ro

veritel

Cînd vrei să spargi banii, păi te apuci să-i spargi. Mai ales dacă eşti statul român. Cum ANCOM, deşi este autoritate în comunicaţii, ar trebui să aibă nişte angajaţi măcar cu o vagă bănuială despre tehnologiile actuale, poate că ar fi trebuit să existe măcar un ameţit care să ştie ce-i ăla cloud.

Prin urmare, ANCOM aruncă cu 240.000 de euro pe un comparator de preţuri la abonamente de servicii de comunicaţii (telefonie, internet şi pachete de servicii). Înţeleg munca din spate, mai ales cu bazele de date, cu preţuri de la toţi operatorii, de reţea de cartier pînă la mari operatori. Înţeleg şi munca de programare (mai puţin pe cea de design, care e inexistent).

Dar nu pricep de ce ar trebui, pentru un amărît de comparator, să cumperi servere, cînd există atît de multe servicii de hosting din România, care-ţi închiriază la preţuri mizerabil de mici. Cît putea să coste site-ul? 40.000 de euro, cu indulgenţă? La ce s-au băgat 200.000 în hardware, în condiţiile în care, cu 200.000 de euro, cumperi hosting pînă-n anul 2200 şi-ţi ajung banii şi pentru suplimentare, în caz de trafic în creştere? Nu de alta, dar sînt convins că veritel.ro n-o să atingă nici măcar 3.000 de unici pe zi.

Comunicatul de presă, aici.

PS: În fotografie, standul de la IMWorld.

19 comentarii

 1. Macar daca ar merge. Ieri am incercat sa-l folosesc si eu:
  http://halunelu.wordpress.com/2013/10/09/inca-o-idee-buna-implementata-prost-veritel-ro/
  Si ma mai intreb: de unde au scos ei cifra de 3500000 (trei milioane jumate) de oferte?

 2. Luați la rangă hotnewsblog că șede înțepenit pe articolele de alaltăieri.

 3. sa-ti zic eu, ca-s de-a casei, care-a fost meniul cincinalului:
  – cerere de finantare depusa in anul 2009
  – primele ping-ponguri de documente ANCOM – MCSI incepute in 2010, toamna
  – contractul semnat in martie 2011
  – IUNIE 2011 – CERERE LA MINISTER PENTRU ACCEPTARE VIRTUALIZARE SISTEME; REVENIRE CU ADRESE PANA IN SEPTEMBRIE 2011
  – contestatie de la CS VISION pe CS implementare(vezi articole Vasilache) pana la CNSC si tribunal (or whatever) – vreo 3 luni
  – timp ramas pentru implementare: august – decembrie 2012;
  Noroc ca s-au miscat rapid UTI, ca altfel MSI-ul actual ne lasau si fara proiect, si cu banii luati!

 4. si dadeam cu subsemnatii ca de ce n-am folosit fondurile pe care le-am cerut in 2009;)

 5. o fi avand angajati care stiu ce e ala cloud, dar la o achizitie de 200.000 e altul comisionul decat la un contract de hosting de 2000.

 6. Nu este chiar asa simplu cu virtualizarea. Deoarece se plateste abonament. una este sa cumperi din proiect, din banii altuia, serverele si alta sa platesti lunar din banii institutului abonamentul.

  iar la fiecare schimbare de sef se pune problema ca aia de inainte au furat si noul sef stie mai bine la cine trebuie apelat. si asa ajugi cu “virtualizarea” la firma de apartament a unei rude din orasul noului sef.

 7. Pentru ca…resursele institutiilor de stat nu prea au ce cauta gazduite pe shared hosting sau la cine stie ce SRL-uri unde ar putea avea acces altii la ele. E vorba de securitate. Ma rog, in cazul asta nu cred ca e vorba de cine stie ce informatii confidentiale gazduite acolo dar cam asta e principiul. Ma rog ca de aici rezulta diverse smecherii (am lucrat la stat, am vazut ce inseamna sa cumperi servere proaste la pret de naveta spatiala).
  Dar problema nu e corect pusa sub forma “de ce in-house si nu hosting de 5$”.

  • @dorel: de acord cu “resursele instituţiilor de stat”, dar în cazul ăsta, ce resurse? Că sînt informaţii publice băgate într-o bază de date. Chiar e nevoie, pentru asta, de servere de 200.000 de euro? Nu puteau, la fel de bine, să “parcheze” domeniul pe serverele ANCOM?

 8. Frumos, acesta este un bun exemplu de cum sa arunci banii pe fereastra.

 9. @Alex Mihăileanu: probabil si-au imaginat ca serviciul o sa fie un imens success si ca sa nu fie sufocat de atatia vizitatori l-au dimensionat in consecinta :)

 10. P.S. De ce nu maresti fontul de la comentarii la fel cum este si in articol? e prea mic sincer 12px fal 15px.
  #comments ol.commentlist p {
  font-size: 12px;
  margin: 0px 0px 15px;
  line-height: 17px;
  text-align: left;
  }

 11. banii nu sunt aruncati pe fereastra niciodata de la stat. ei sunt sifonati :D

 12. Da, probabil nu te duce capul ca acel cod sursa ar putea fi sifonat de diverse companii de hosting, si ca un server dedicat HP NOU si OK ar costa intre 7 si 12.000 euro echipat aproape complet. Adica 2-3 servere pt web, 2 pentru baza de date, unul pentru cache, switchuri, server pentru backup. Si din start ai 6-7 servere, adica cel putin peste 50.000 euro. Mai adaugi aici curentul, banda pentru 3 ani sa zicem si obtii destul de lejer suma. Daca nu stii, nu te baga sa critici ok ?

  • @Petru: probabil că nici pe tine nu te duce mintea că nici un hosting serios nu dă doi lei pe codul sursă al altora, cîtă vreme nu din asta fac ei bani. Ai cumva impresia că Amazon sau Rackspace fură codul sursă al Microsoft sau Apple, care închiriază de la ei servere?

 13. Un hosting serios nu da doi bani pe codul sursa, dar daca e si spart ai pus-o. A da, si din nou o dai pe alaturi, cred ca habar nu ai cat ar costa o “instanta” de AWS, asa-i ? Costul pe AWS este de peste 2.3 ori mai scump decat daca ai utiliza aceleasi resurse pe servere dedicate inchiriate si de aproape 3.5 ori mai scump decat daca ai coloca serverele respective. Repet, nu stii, nu te baga. Statul roman nu are banii companiilor enumerate de tine.

  • @Petru: bine că le ştii tu mai bine. Atunci, ia zi-mi, de ce nu găzduiesc site-ul pe serverul ancom.ro? Oricum nu vor avea trafic mai mare de 3.000 de unici zilnic, în cel mai fericit caz? Hai, zi-mi acum despre cît de bine se justifică 200.000 de euro aruncaţi pe geam.

 14. Cainii latra caravana trece.Ma gandesc sa depun o plangeere, neavand un blog unde sa ma mir . Cum ar veni sa aflu mai exact pe ce s-au dus banii mei. Oare unde sa depun plangere, contestatie, jalba?

  Exista o autoritate unde pot sa intreb:ia zi nene pe ce ati dat 240.000 de euro? Va rog sa ma indrumati catre ea. Ca sa nu ne mai miram noi intre noi insine degeaba.