Ştie cineva cum se închide “teledifuziunea” RATB?

"Teledifuziunea" RATB. Soluţia ideală pentru a scăpa de călători
"Teledifuziunea" RATB. Soluţia ideală pentru a scăpa de călători

Mami, doamna învăţătoare ne-a spus că e naşpa, încălzire globală, poluare, ştii tu…“, cam aşa sună un soi de promo pe autobuzele RATB. “Prin urmare, ar trebui ca lumea să nu mai folosească autoturismele personale, că va fi din ce în ce mai rău“, sună continuarea. Mă rog, citatul e aproximativ. Cert e că, din  nou, RATB a început să folosească televizoarele de autobuz (le ştiţi, alea pe care ni se afişa poziţia maşinii prin GPS) pentru a reintroduce programul motivaţional-educaţional prin care îşi auto-promovează serviciile.

Timp de un sfert de oră, cît am mers astăzi cu un autobuz, am simţit că o iau razna. Ritmul de reluare a clipului idiot prin care sînt invitat să-mi las maşina acasă şi să circul cu RATB-ul este o dată la 90 de secunde, suficient cît să mă convingă să-mi doresc să plec cu maşina mea, doar-doar voi scăpa de asemenea obscenitate. Între redifuzări, alte spoturi audio cu informaţii despre beneficiile pe care le aduc societăţii dacă plătesc bilet şi alte poveşti prin care este pupată în fund conducerea regiei.

De multe ori, circul cu RATB-ul tocmai pentru a evita să-mi fac nervi pe seama traficului. Merg trei staţii, mă urc în metrou, ajung unde trebuie, am rezolvat problema. Nu mă enervez, nu mă stresez, nu înjur, ba mai aud şi muzică. În fond, există şi şoferi inteligenţi, care ascultă şi altceva în afară de Zu. Astăzi, însă, am crezut că înnebunesc. Pentru prima oară în viaţă, am preferat să aud debitaţiile lui Buzdugan corelate cu cele ale lui Morar.

M-am întrebat ce am în rucsac şi cum pot să folosesc pentru a sparge porcăria aia. Mi-a fost milă, totuşi, să-mi fac praf Canon-ul sau laptopul pe un televizor obosit. M-am gîndit că n-ar fi o mare problemă dacă mă tai dînd cu pumnul, cel puţin fac un bine omenirii. După care mi-am dat seama că nu din televizor ies zgomotele, ci din difuzoare şi nu ştiu dacă spargerea ecranului îmi garantează încetarea sinistroşeniei.

Într-un final, mi-am dat seama care e soluţia, în lipsa oricărei urme de milă pe care o afişează şoferii, nişte sadici care permît atît de nonşalant porcăriei să se audă. De mîine, îmi iau hands-free-ul telefonului şi ascult radio. În urechile mele se va auzi muzică, în timpanele mele vor răsuna voci de oameni inteligenţi. Doamne, ce uşurare!

5 comentarii

 1. Buna ziua,

  Probabil ca cei de la RATB nu au auzit de sloganul “ambalajul face diferenta”. Ideea de autoreclama nu este neaparat rea dar modul in care este “impachetata” face “diferenta”. Probabil ca la lectiile alea de marketing au sarit peste lectia care spune ceva despre intervalul decent in care se poate redifuza acelasi mesaj, sau despre schimbarea mesajului sau ..etc. Daca stau sa ma gandesc mai bine cred ca au fost doar la o lectie, aia cu “fa-ti reclama si atat” :).
  Oricum nu dispera, :) pentru ca de la lectiile astea au lipsit mai multi, inclusiv televiziunile (atata autoreclama la posturile Tv pentru niste emisiuni imbecile si filme rasuflate ca te ia groaza) inclusiv politicienii (aceleasi slogane rasuflate si promisiuni sforaitoare).
  Cred ca este o chestie generala: lipsa de inteligenta, seceta de idei !!

 2. adica nu dispera ca nu sunt singurii cretini? mie mi se pare asta, din contra, un motiv de a dispera.

  cum adica şoferii, nişte sadici ? dc li se cere sa lase banda aia sa se deruleze ce-ai vrea sa faca? sa spuna nu domne eu am principii eu nu permit asa ceva sa poluam fonic bietii calatori si mai ales ca am fost la un curs de marketing si asa ceva nu se face

  normal ca solutia este sa stai cu castile in urechi
  ma uimesc oamenii care nu fac asta tot timpul

 3. Am auzit si eu acel clip penibil, si altele mai putin penibile, dar deranjante pentru ca tre sa le auzi mereu si mereu. Impresia mea (subiectiva:P) e ca se incearca o spalare de creiere. Rebelul din mine nu tolereaza asta… :)

  LCD-urile de la metrou intra in aceeasi categorie. Trebuie sa boldesc ochii la tot felul de informatii stupide si fara legatura cu calatoria mea cu metroul. In plus, dupa parerea mea, prin faptul ca sunt puse peste tot, strica aspectul statiilor de metrou.

 4. fara sa stiu despre asta, n-am mai fost demult cu autobuzul, mai am putin si ma duc si la wc cu masina :P, vorbeam acum cateva zile cu nevasta-mea, la un semafor, vazand intr-un autobuz un ecran de asta (nu stiam la ce foloseste, credeam ca sunt afisate niste harti pe el), despre cum ar fi niste campanii inteligente derulate in RATB, cu un asistent langa sofer care sa-ti faca revista presei, sa iti dea diverse informatii utile, pe care sa il poti intreba anumite chestiuni, sa aiba un laptop cu net la el, etc.

  si ei iata ce fac: copii, nu mai bateti cuie in geam. cu stilul asta imediat o sa las masina si o sa sar in autobuz