Sfaturi practice pentru toţi bărbaţii

men-styleDacă am văzut ceva în ultimele luni, atunci am remarcat că românii, în general, nu prea ştiu să se îmbrace. Poate sună exagerat, dar dacă te uiţi pe stradă, vezi mulţi bărbaţi prost îmbrăcaţi. Asta nu înseamnă că nu e la fel şi în cazul femeilor, dar aia e altă discuţie. Uneori însă, chiar dacă ratezi să asortezi ceva, mai contează şi cum arată ce ai pe tine. Deci, cîteva lucruri pe care ar trebui să le ştie fiecare bărbat care se respectă cîtuşi de puţin:

 • toate hainele se spală pe dos – uneori, maşina de spălat mai face scandal, detergentul e întins pe blugi cînd îi pui la uscat. Să fie dungile albe pe dos, nu pe faţă.
 • pantalonii se calcă pe dos. Eviţi, astfel, să îi arzi (sau să le laşi vreo dungă neagră din cauză că talpa fierului nu e curată sau prinde vreun fir de praf.) Eviţi, în acelaşi timp, să te trezeşti cu pantalonii patinaţi (oricît de curaţi ar fi, dacă “lucesc,” e ca şi cum ar fi jegoşi; călcatul are un rol important aici, căldura mai şi arde, nu doar întinde cutele.)
 • cămăşile se calcă pe dos din acelaşi motiv, mai ales gulerul şi manşetele (pentru cazul în care ţi-e lene să le desfaci toţi nasturii şi ţi-e mai comod să le calci pe faţă.)
 • dacă porţi o cămaşă pe sub un pulover, chiar dacă nu se vede (teoretic) că e şifonată, tot trebuie să dai măcar o dată cu fierul peste. Obligatoriu, gulerul şi manşetele trebuie să fie impecabile. Chiar dacă pare că nu se vede, cutele îşi vor face loc pe sub pulover. Mai ales în zona pieptului. Nu exagera dacă n-ai timp sau chef, dar trebuie trecut măcar o singură dată peste cu fierul.
 • ca să-ţi fie mai uşor la călcat, scutură bine rufele înainte de a întinde. Iar cînd le întinzi, asigură-te că sînt drepte; în cazul cămăşilor, cu nasturii încheiaţi: se întind mai bine în două, chiar dacă se usucă ceva mai greu, şi ocupă mai puţin spaţiu. Asta, evident, dacă nu vrei să le usuci pe umeraşe.
 • dacă locuieşti singur, nu întinde rufele pe calorifer, vei avea mult mai mult de muncă la călcat; una e să iei o cămaşă sau un tricou deja uscate drept şi să dai o singură dată cu fierul, alta e să te plictiseşti călcînd. O culme costă 25 de lei în Carrefour sau Cora.
 • Eu, în general, nu îmi calc blugii. Am grijă, la întins, să nu fie mototoliţi; trec palmele apăsat peste ei. La trei minute după ce-i îmbraci, îşi capătă singuri forma care trebuie.
 • Dacă ai pantaloni (de exemplu) de care ţi-e frică să nu se coloreze de la alte rufe, du-i la curăţătorie. Sau bagă-i singuri în maşina de spălat, cu mai puţin detergent.
 • Vanish e sfînt!
 • nu uita rufele în maşina de spălat. Nu mai mult de o zi, cel puţin. Vor căpăta, de la umezeală, un miros de putred pe care nu-l mai scoţi cu nici un balsam. Sau vor putrezi, pur şi simplu.
 • Spală rufele pe culori sau ai grijă ca maşina de spălat să aibă opţiune de “culori delicate” şi bagă-le la o temperatură mai mică (30 de grade?) dacă eşti foarte grăbit. Asumă-ţi culorile pe care le-ar putea căpăta.
 • Citeşte eticheta înainte de a băga haina la spălat. Nu ştii niciodată ce informaţii preţioase poţi găsi pe acolo.

Şi eterna poveste: nu asorta negru cu maro. Mai erau cîteva, dar le-am uitat.

5 comentarii

 1. Pe unele etichete scrie că trebuie să-i dai haina mamei sau iubitei, că știu ele ce trebuie făcut :P

 2. As adauga si eu cate ceva, desi nu sunt expert.

  Barbatii romani exagereaza vara cu papucii, pantalonii scurti si tricouri fara maneci. da, asa a tara bananiera. Cum ar fi ca aiai de la UE sa apara acolo in papuci ? sa daca va duceti la primar in audienta sa-l gasiti in pantaloni scurti.

  toti barbatii au aur la gat in ro, mai uitati-va si voi la marii afaceristi ai lumii, ar putea sa umble fie placati cu aur, dar nu-l vezi decat la seicii care nu au gustul echilibrat.

  prea multi oameni cu pantofi de 50 cm, uitati-va si voi la aia de la UE, ce au in picioare, oare daca au avut bani sa faca universitati la oxford si Harward nu au bani de niste pantofi mai mari, sau tarcati cu alb ca ai lui Al Capone ?

  costume arginii, sau sclipicioase sunt de prost gust.

  prea multe spci pe cap la romani , exagerat de multe.

  nu se vorbeste tare la telefon cand esti in public, tehnologia a avensat mult daca vb. incet, telefonul automat urca volumul ca sa fii auzit.

 3. Bun articol.

  Ref. pantalonii / cămăşile se calcă pe dos – cand le intorci pe fata, se mototolesc putin; prefer sa le calc pe fata (cu grija).

  Ref. uscatul pe culme: in blocurile noi, nu prea se mai practica uscatul pe culme (e cam greu de prins, intrucat peretele de la balcon este din polistiren tencuit si nu rezista). Se folosesc suporturi de rufe, iar cele ieftine sunt de evitat (instabile si se dezmembreaza usor).

  Ref. miros de putred: se simte si la prosoapele compromise. Poti sa le speli oricat, la prima folosire incepe sa mute nasul.

  • @Wideshot: la cămăşi, şi eu le calc pe faţă, dar pantalonii prefer să să mototolească un pic decît să-i patinez. Prefer să-i port mai mult :)
   Legat de uscatul rufelor, la suport mă refeream, nu la culme pe fereastră :) Tot aşa se cheamă, pînă la urmă. Iar cu mirosul de putred, da, şi cu prosoapele e la fel.

 4. @marco Mai du-te ma de aici cu UE al tau .. Aia? nici nu le pasa de noi. Si ce ? Ce daca aratam a tara bananiera, ti-e frica cumva ca ne asemanam cu cei din Africa ? O natie frumoasa de altfel . Ti-e frica ca semanam cu Sheik-cii tot din Africa de Nord ? Cum ai vrea vara sa umble toti oamenii de rand in costume ca sa ti se para tie civilizat ? in ”haine nemtesti sau frantuzesti ” ? Parca esti Chirita din povestea lu Caragiale . Ce mai sufera baba la frumusete ! Vara mori de cald in haine lungi orice material usor ar fi mai ales la ce veri avem . Ai senzatia ca toata lumea e oficiala ca aia de zici tu de la UE primari ? Ala probabil acolo se imbraca asa dar nu cred ca pana la magazin sau prin zona la el acasa la curte sta in costum si camasa cu cravata .