Știrea care n-a profețit nimic

Mi se pare fantastic cum lumea rostogolește orice tâmpenie. Aș putea face un exercițiu de imaginație, să-mi închipui care ar fi motivele (unii sunt speriați, alții se cred informații, unii au impresia că așa devin mai interesanți), dar mi se pare inutil.

Întâi a început să circule link-ul către YouTube despre cum Andreea Esca a profețit pandemia, apoi a început să circule un text din Gîndul – care, în ultima vreme, a devenit o trompetă putinistă, ai zice că Adrian Sîrbu nu mai are cu cine să facă business în afară de ruși.

N-o să dau link-ul, dar las un screenshot, că e relevant pentru cât de specialiști în online sunt oamenii de-acolo.

Revenind: nimeni n-a profețit nimic. Se vorbește de pandemii de cel puțin 15 ani încoace. Am mai spus-o, acum am găsit și link-ul către thread-ul (originalul e aici) în care am văzut prima data informația, UK are strategia de pandemie din 2005, iar motivul a fost epidemia de SARS din 2003.

După SARS, o groază de instituții s-au apucat să discute fix de eventualitatea unei explozii virale. Bill Gates a avut un TED Talk în 2015 fix pe tema asta, spunând că lumea nu e pregătită pentru o pandemie.

A fost un profet? Da’ de unde? Pur și simplu, s-a nimerit ca, prin fundația lui, să investească în cercetare de vaccinuri și să deruleze o amplă campanie de vaccinare antimalarie în Africa. S-a uitat pe cifre și i-a dat cu ecran albastru.

Nimeni n-a profețit nimic. Se discută de pandemii și de strategii antipandemii de zeci de ani deja. Nu e nimic ieșit din comun, aproape anual am văzut știri pe tema asta (na, am scris doi ani pe Sănătate, în tinerețe, mi-a intrat în obișnuință să citesc articole din zona asta).

Ne-a luat virusul prin surprindere? Dar, vai! Păi, da, nu e nici un vai. Ne-a luat prin surprindere din cauză că era un dușman pur teoretic. Fix ca iarna, în România. Toți știm când o să vină, da’ afară e soare, ne pregătim când începe să bată vântul. Și a doua zi viscolește. E doar natura umană.

Altfel, anii ’29-31 ai secolului trecut au rămas cunoscuți drept Marea Depresie, anii ’20-21 ai secolului ăsta or să rămână în istorie drept Marea Carantină.

9 comentarii

 1. Asta trebuia sa mai citesc, Andreea Esca – profet. Este inevitabil atunci cand te joci cu focul sa nu te arzi. Pai de cand omul mananca lilieci, caine, pisici, etc. ? Eu nu zic ca nu sunt comestibile, dar, sa fim seriosi. La cata lume este in China nu mamira faptul ca o sa ajunga sa mananca caramida.

 2. Sârbu nu mai are Gândul, acum e la tipul ăla care are Can-Can, Budeanu, fostul soț al Danei Budeanu. Altfel, merită o discuție separată, site-urile firmei controlate de Budeanu sunt cam toate așa, clickbaitereală la maxim.

 3. Cum adică “s-a nimerit sa investească în cercetare de vaccinuri”? Pe lângă speech-ul TED, omul a spus clar și în alte interviuri că e convins că în timpul vieții lui va izbucni o pandemie și că ar trebui luate unele măsuri de pregătire. Dacă măsurile sugerate de el ar fi fost implementate, nu alta ar fi fost realitatea zilei de azi?

 4. Nu-i panică, man.
  Chestia e că nu știm cât o să dureze căcatu ăsta cu pandemia și cine o să rămână-n picioare. Atât.
  Conspirații și titluri alarmiste-s peste tot. În goana după afișări și bani, toți bagă care mai de care.
  Îs abonat oleacă la chestiile credibile legate de pandemii and shit și nimeni nu poate oferi un orizont și niște
  date concrete, legate de cum va evolua rahatul.
  Una peste alta, să trăim bine, să nu ne întrerupem lanțul de distribuție de alcool de contrabandă-n România.
  Și căcatu ăla de legionar, pe care lumea-l venerează și-l pupă-n scrot, Arsenie Boca Giuniors, a profețit, lătrat c-o să fie shit mare cândva, în țara asta aleasă de Dumnezeu, să nimic.
  Românii, popor ales, făurit să facă le merde praf.
  Mă uit peste gard, că ai dracu engleji, tre lăsați oleacă să se răcească cu Brexitu și dac-o fi nevoie, că p-aci pute treaba, să viu p-acolo o perioadă la muncă, după bani, cu roboții mei industriali.

 5. Pe asta îl știi? E noua “dovada”. https://streamable.com/q8qw7

 6. Doua fix-uri cand ai chef.

  Daca bag in night mode site-ul si dau pe meniu, ma orbeste teribil. https://i.imgur.com/6TCDEBK.png , iar la comentarii abia vezi ce ai scris la nume https://i.imgur.com/e5pLtvd.png