Ştirile “care sparge”. Despre “breaking news”-ul de la TV

Furtună în Bucureşti!“. “Furtună violentă!“. BREAKING NEWS! Cam aşa titrau aseară televiziunile de ştiri româneşti. De parcă lumea n-ar fi scos capul pe geam, de parcă n-am fi văzut cu toţii că ditamai copacii, cu diametru de 70 de centimetri, se îndoiau cîte 20-25 de grade, cînd în stînga, cînd în dreapta, cînd în toate părţile. Ca şi cum nu am fi auzit cu toţii stropii mari izbindu-se de geamuri, de parcă ar fi bătut grindina. De parcă n-am fi remarcat că la ora nouă făr-un sfert se întunecase cerul, cînd cu o zi înainte soarele încă mai lumina la nouă şi-un sfert.

Ce se întîmplă cînd n-ai ştiri, cînd afară e furtună şi n-ai nici o informaţie despre consecinţe? Bagi informaţie de background. Doar că background-ul de la Realitatea TV, aseară, arată aşa: Ce ştim acum este că în Bucureşti este o furtună puternică“. Melania Medeleanu ne-a explicat că afară plouă şi că un vînt puternic bîntuie prin Bucureşti. Şi a repetat această informaţie de mare angajament de vreo trei patru ori, dar în forme diferite.

Nici cu Antena 3 nu ne e ruşine. Un corespondent uitat printr-un capăt de Bucureşti, pe unde bătea vîntul mai abitir, povestea despre cît de nasol este să stai în ploaie şi despre cît de tăios este vîntul.  Pentru că nu ştia ce altceva să spună. Înapoi la Realitatea, Melania Medeleanu ia în direct o doamnă care vorbeşte despre condiţiile atmosferice: “Sub norii cumulo-strato-ceva plouă foarte puternic“. Şi noi nu ştiam, mai exact, ce? Cum se cheamă norii? Ne interesează?

Ştirile alea importante, legate de cîţi oameni au ajuns în spital, de cîţi copaci au blocat circulaţia, doborîţi de vînt, legate de cîte ieşiri au avut maşinile pompierilor, au apărut mult mai tîrziu. Altfel, am putut să ne delectăm cu imagini din faţa studiourilor televiziunilor, cînd s-a stabilit că cineva trebuie să transmită în direct, din stradă, fix în momentul în care ploaia taman ce s-a domolit.

OK, au fost picate serviciile de telefonie mobilă. La Vodafone, semnalul pentru convorbiri era cît se poate de mort, însă 3G-ul a funcţionat fără întreruperi. Orange-ul a picat şi el. Romtelecomul a salvat tot ce înseamnă convorbiri din Bucureşti către exteriorul oraşului. A picat curentul în cîteva zone. Au picat jumătate din posturile TV pe reţelele de cablu. Ştiţi unde s-au văzut cîteva ştiricele? Pe Twitter. Am primit un reply cu situaţia din satele de pe lîngă Brăila. Pe astea cînd le-or fi difuzat televiziunile?

7 comentarii

 1. Alex: Romania nu inseamna doar Bucuresti. Poate la Oradea era cald si bine. Pina la urma posturile mentionate au acoperire nationala.
  Mai dubios mi s-a parut Proteveul care a dat o stire despre trei avioane care au aterizat la Constanta in loc de Bucuresti din cauza vremii. Insa, desi pasagera care intrase in direct era linistita si declara situatia de la fata locului mai bine ca orice reporter, stirista blonda a incercat sa faca ceva senzational din subiect. Tot batea spre frica, neliniste etc, fara succes. Cam cum a facut tanti aia isterizata la Realitatea ( cutremurul). Fata noastra povestea despre bisnitarii care vindeau apa plata la doi euro sticla si reporterita noastra ii dadea inainte cu frica.

 2. err… aia chiar a fost grindina…
  in rest, despre presa, treaba de-aseara imi aduce aminte de ucenicia mea la un mic ziar de provincie, unde ca sa-ti bati joc de-o stire ca alea de-aseara ziceai “breaking news: o musca a intrat in camera si s-a asezat pe o masa!!!”

 3. Cea mai tare dintre toate mi s-a parut o fatuca de la Antena 3. A fost martora la un accident pe la podul Cotroceni si a intrat imediat in direct. Si nu a durat mult pana a dat una tare rau de tot: “Accidentul a avut loc acum 40-50 de secunde si nici pana acum la fata locului nu a sosit vreo ambulanta sau un echipaj al Politiei.”

 4. Hi hi .. pai aia tre’ sa ajunga instant, ca Superman :D

  Nu am urmarit (din fericire?) posturile TV (nu le urmaresc de cam multisor), dar nu ma mai mira nimic. Nu prea sunt stiri si facem dintr-un rahatel din asta bici, sa ne tina macar 1 zi. Ca nu moare o Elodie in fiecare zi … pacat ca sunt inca multi care stau gura casca la TV si asteapta informatii prompte si corecte ..

 5. ..preocupatiunea lor mintala e la altceva in aceasta perioada. Acel ‘altceva’ este mai ceva ca o furtuna! Merci pentru toate cele scrise, te citesc cu placere, la o cafea. Toate bune!

 6. vivat Twitter! in curand pe ecrane :P

 7. Alex, vad ca esti in/din Bucuresti.
  Poate telespectatorul ala de se uita la Realitatea, NU este in Bucuresti. Ma rog, poate chiar ambii telespectatori!
  Si apoi, ce vroiai s atransmita? Merg mai greu violurile pe ploaie!