De ce n-au succes Radu Paraschivescu, Dan C. Mihăilescu și alte chestii cultural-educaționale

Mă uitam azi, pe șantier, la o treabă și mi-am amintit de Radu Paraschivescu, proaspăt pus pe liber de la Digi24, la nu chiar foarte multă vreme după ce ProTV a scos emisiunea lui Dan C. Mihăilescu din grilă.

Oamenii nu prea citesc. E mai simplu să vezi filmul. Și unul dintre motivele pentru care oamenii nu citesc e acela că majoritatea celor care promovează cititul sunt extrem de plictisitori.

Serios, acum, uitați-vă la Dan C. Mihăilescu, are charisma unui birou de legalizare acte auto. Sau Radu Paraschivescu, care are fix aerul ăla de prof de română care ar putea fi simpatic, dar e prea plictisit ca să fie măcar vag amuzant.

Apoi, uitați-vă la texte. În primul caz, recenziile de cărți sunau de parcă erau rupte din cărțile de comentarii literare pentru Bac, iar în al doilea caz, ziceai că-s subiecte de lucrare de control de clasa a cincea.

Niciunul dintre cei doi nu și-a bătut capul să producă un pic de entertainment din toată poliloghia aia. Serios, 90% dintre elevi abia așteaptă să scape de școală și, 15 ani mai târziu, când deschid televizorul, vine unul și le scoate ochii că nu pun mâna pe carte sau că nu vorbesc corect limba română.

Știu că o sune sexist, dar ia să fi pus Digi pe sticlă o blondă care să citească de pe prompter un text mai haios despre gramatică. Altă treabă, nu? Or… nu e nimic entertaining în a-l vedea la TV pe unul care seamănă cu profu’ din generală sau liceu care te punea să scrii comentarii.

PS: Ăștia de la mine de pe șantier fac, aproximativ lunar, acțiuni caritabile. Prin decembrie, au făcut o strângere de mănuși, căciuli, șosete groase și alte haine pe care colegii le-au donat oamenilor străzii. Luna asta, a fost o colectă de cărți – tot așa, pentru copii din familii care o duc mai greu etc.

Comparându-le, ghici care-a avut cel mai mare succes? Nu, nu, nu hainele, ci cărțile. În vreo trei zile, s-au strâns două sacoșe d-alea mari, de la IKEA, pline ochi cu cărți față de în decembrie, când se strânseseră vreo cinci fesuri, trei perechi de mănuși și vreo cinci fulare.

Multă lume primește cărți pe care nu le citește și scapă de ele cu prima ocazie. Ăsta-i adevărul. Cititul e plicticos, mai bine vezi filmul.

2 comentarii

  1. Depinde.
    The beauty is in the eye of the beholder.

    Eu am urmarit mereu emisiunile lui Paraschivescu si chiar mi s-a parut ca omul stie sa vanda cartile. Pe mine, cel putin, m-a facut sa cumpar cateva. Are omul o charisma… E un motiv pentru mine sa urmaresc si dezbaterile de pe Digisport care il au ca invitat.

    Recunosc insa, sunt putin subiectiv. Urmaresc doar Digi24 de cand s-au lansat. De 2 ani sunt plecat din tara si tot Digi24 urmaresc. de Mihailescu nu am auzit deci, nu stiu cine e si nici cat de bune erau emisiunile sale.

  2. Jesus Christ, ii urmaream emisiunile lui Radu Paraschivescu, ba cred ca i-am citit si vreo doua carti. Asta pana am avut nesansa sa interactionez direct cu el. Om mai tipicar, sacaitor, care se leaga de absolut orice detaliu, rautacios si razbunator ca el , nu am mai intalnit. L–ai nimerit bine comparandu-l cu un profesor de romana, a fost, de fapt, profesor de engleza :) La cat de artagos si ciufut este in viata reala, cred ca era un cosmar pentru elevii sai. P.S. Da, ideea cu blonda este buna, cred ca ar avea succes.