Superman: Man of Steel. Ce m-a dezamăgit

superman-man-of-steel

27,5 lei a costat biletul la Superman: Man of Steel, în 3D, la mall-ul din Vitan. Destui oameni pentru o proiecţie la ora trei după-amiaza, aproape jumătate de sală. Dar despre Hollywood Multiplex, altădată.

N-am pretenţii de critic de film, nu am văzut filmul ca să am ce comenta după, dar dacă tot e la modă şi geme de critici pe Facebook, unii chiar cu simţul ironiei, m-am gîndit să scriu şi eu ce nu mi-a plăcut. Nu spun că n-ar fi un film bun, îşi merită nota de pe imdb.com şi, cu siguranţă, l-aş revedea. Dar, scurt şi cuprinzător, abaterea de la linia originală a poveştii m-a cam dezamăgit. Nu foarte mare, dar suficient cît să enerveze un pic fanii benzii desenate.

Vlad Petreanu se plîngea de efectele speciale cu care producătorii, s-ar părea, au exagerat. Eu n-am o problemă cu ele, chiar mi-au plăcut, mi-a plăcut modul în care este spusă povestea, cu flashback-uri, cum decurge firul acţiunii.

Însă nu mi-a plăcut faptul că, la final, Superman îl omoară pe generalul Zod, iar acesta este, de fapt, principalul defect al filmului. Fireşte, ar exista şi o explicaţie pentru care scenariştii au ales sfîrşitul ăsta, dar Superman n-a omorît niciodată pe nimeni, în niciunul dintre volumele publicate vreodată. Nici pe Lex Luthor, nici pe Doomsday (deşi, aici, e un pic discutabil), nici pe Zod. Ba, dimpotrivă, pe Zod l-a trimis înapoi în Zona Fantomă.

Explicaţia ar fi tendinţa din ultimii ani de a aduce cît mai mult realism în filmele cu supereroi. S-a văzut mai ales în trilogia lui Christopher Nolan, The Dark Knight (Batman Begins – 2005, The Dark Knight – 2008, The Dark Knight Rises – 2012,) unde se mizează foarte mult exact pe aducerea lui Batman în realitate. Cam acelaşi lucru e valabil şi pentru restul filmelor cu supereroi din ultimii ani (Iron Man, Captain America, Thor, Avengers etc.) şi la fel s-a procedat şi în cazul Man of Steel.

Însă oricît de realist ar fi, nu poţi să nu-ţi pui problema de ce producătorii au ales să renunţe la singura convingere a lui Superman care a dăinuit timp zeci de ani. Da, pot înţelege că realitatea e mult mai dură acum, cu toată criza economică etc. Dar parcă te lasă cu un gust amar. Iar în acest caz, cred că a contribuit serios şi Nolan, cu experienţa trilogiei sale, atît ca producător, cît şi ca om implicat în scrierea poveştii Man of Steel. Deci, cu atît mai mult îmi scapă logica, deşi ar putea fi o explicaţie şi influenţa lui.

Altfel, mai sînt cîteva scene trase de păr, în speţă cele în care nu prea-i pasă de oameni: după ce-l omoară pe Zod, bagă capul în poala lui Lois Lane şi îi trece imediat durerea, trece prin cîteva ziduri şi-o benzinărie fără să-i pese de victimele exploziei, transformă Metropolisul într-un cîmp de luptă şi jumătate de oraş e făcut praf, deci se poate bănui că au murit mii de oameni şi aşa mai departe. Din aceeaşi categorie, bătălia finală pare desprinsă mai degrabă din cea cu Doomsday, cel puţin din ce a mai produs DC Comics pentru micul sau marele ecran şi am văzut şi eu.

Altfel, trăiască tehnologia şi imaginile generate pe computer. Aici se vede şi “mîna” lui Zack Snyder, care are deja ceva experienţă la activ cu Watchmen, asta dacă nu punem la socoteală şi 300. Man of Steel e primul film care explică, într-un mod vizual superb, originile lui Kal El, un pic de politică kryptoniană şi cît de evoluaţi erau “ai lui” înainte să-şi dea singuri cu tesla-n nucleul planetei. Adică, în principiu, şi kryptonienii sînt la fel de proşti ca pămîntenii cînd vine vorba de energie şi resurse naturale.

În altă ordine de idei, dacă nu pentru povestea în sine, care poate sau nu poate să placă unora sau altora, măcar pentru efectele speciale merită văzut filmul. Altfel, Henry Cavill se potriveşte rolului fie şi pentru că e ca Superman pe Pămînt – un britanic în SUA. Russell Crowe şi Kevin Costner fac roluri cel puţin decente.

6 comentarii

  1. Chestia cu “Superman n-a omorît niciodată pe nimeni, în niciunul dintre volumele publicate vreodată” se pare ca nu e chiar adevarata.
    http://www.comicvine.com/superman/4005-1807/forums/has-superman-ever-killed-anyone-756726/

    Am dat peste link-ul asta acum 5 minute, cand iti verificam “scrisele” :))

    • @wideshot: mda, pocket universes, superman-turned-bad etc., dar nu cu premeditare. Cel puţin, nu-mi amintesc. Bonus: inclusiv în Justice League, e omul care-l influenţează masiv pe Batman să nu omoare pe nimeni.

  2. Premeditare e cam dur. Au fost vreo 10-15 de traire intensa a eroului, cand si-a dat seama ca nu are de ales: moare Zod, sau moare o familie americana – mama, tata, 2 copii.
    :)