Surse politice și jurnalism politic pe surse

Mă uitam, ieri, la câte tone de text s-au scris despre CEx-ul PSD și mă amuzam, cumva, la gândul că toate sunt pe surse. Și îmi închipui că există cel puțin un individ care s-a întrebat, cel puțin o dată-n viață, “băi, surse-surse, da’ cum naibii are Tăpălagă surse-n PSD când toți pesediștii îi urăsc pe ziariștii care nu-s de casă?”

Și răspunsul e relativ simplu: pe vremuri, când politica se făcea după model de politică și nu după model de mafie, chestie valabilă inclusiv în PSD, interesele erau mult mai numeroase, mult mai personale și mult mai diferite față de ce vedem azi.

În esență, trebuie reținut că, în interiorul fiecărui partid, se duc niște lupte pentru putere. Fiecare lider are propriile lui interese – că vrea să devină șef, că vrea mai mulți bani alocați propriului județ etc. Ca peste tot, există bisericuțe și găști de interese. Interesele unui lider sau ale unei găști nu coincid în totalitate cu cele ale liderului.

Fiecare lider mai mic sau mai mare e obligat să aibă niște relații – fie ele și interesate – cu ziariștii. Unul poate vrea să acceadă mai sus pe scara ierarhică, altul poate că pur și simplu nu e de acord cu viziunea liderului cel mare asupra viitorului partidului etc.

Ce vedeți zilele astea sunt interesele liderilor mai mici pentru propășirea partidului și pentru a avea putere pe termen cât mai lung. Se vor mai scurge multe informații din PSD pentru că încă există suficient de mulți pesediști care înțeleg că vor pierde multe afaceri cu statul și mulți bani dacă Dragnea continuă să fie la putere.

Diferența dintre acești lideri (mai mici) și cei din jurul lui Dragnea este că cel din urmă s-a înconjurat de hoți de buzunare deveniți parlamentari. Deputatul Mitralieră sau Dickhead nu sunt altceva decât niște borfași ordinari. Cei din jurul lui Dragnea nu sunt politicieni, sunt un soi de bodyguarzi. Ei nu înțeleg politica, ei înțeleg că li se cuvine.

De asta nici nu o să-i vedeți propunând ceva vreodată, ei sunt acolo pentru circ și pentru a vota ce vrea Dragnea. Nimic mai mult, nimic mai puțin. Ei nu înțeleg că, pentru a primi ceva, trebuie să dai ceva. Ei cred că li se cuvine puterea, iar dacă ai puterea, restul nu mai contează.

Celălalt aspect al știrilor pe surse e “jurnalismul” făcut pe interes. Îl vedeți pe știripesurse.ro, unde politicienii cotizează pentru a-și da pe goarnă ideile sau pentru a-și da unii altora bobârnace. Știripesurse.ro e genul de site unde își spală pesediștii rufele-n public fără a strica imaginea partidului. Acolo se dau semnalele – cutare e cu cutare, cutarele celălalt e cu cutarele ălălalt. Știripesurse.ro nu e un site de știri pentru popor, e un fel de whatsapp public prin care-și trimit mesaje codate unii altora.

Cam asta-i treaba cu sursele politice și cu “jurnalismul” politic pe surse, la noi. Asta din cauză că politica românească a decăzut în ultimul hal. PSD nu mai are nici măcar o vagă urmă de competență sau de strategie, a fost preluat de niște borfași, PNL zici că-i cu totul pe iarbă, într-un timp care se dilată, recte și reacțiile lor întârziate, și cu o incoerență incredibilă în modul în care transmit mesajele (uneori, când deschid gura alde Orban și Gorghiu, zici că încă nu li s-a terminat trip-ul), iar celelalte încă sunt prea mici pentru a fi suficient de vizibile.

Dacă îţi place acest blog şi vrei să-l susţii, cumpără de la eMag folosind acest link.