“Suveranitatea” e doar un pretext pentru dictatură

Cineva o să-mi sară în cap pentru titlul ăsta, dar în contextul politic și economic curent, “suveranitatea” cu care se bat în piept în fața UE ba englezii, ba ungurii, ba polonezii, ba italienii, este doar o scuză pentru întoarcerea în anii ’30.

De la Benelux și Comunitatea Economică Europeană și până la Uniunea Europeană, structura comunitară a continentului n-a făcut altceva decât să aducă prosperitate țărilor membre.

Știu, o să vină unul și-o să arunce o d-aia, din topor, “da’ unde e, bă, prosperitatea în România, că toți banii îi mută multinaționalele la ei acasă, iar noi rămânem săraci și proști“. Realitatea e că nu-i treaba UE să ne facă pe noi mai bogați, iar o comparație între România și Vestul Europei e cel puțin stupidă, dacă nu chiar o dovadă de retard.

Să te plângi că Germania e mai bogată decât România e ca și cum te-ai plânge că Clujul e mai bogat decât Vasluiul. Nu e treaba Bruxellesului să te îmbogățească, la fel cum nu e treaba Bucureștiului să îmbogățească Vasluiul. Bașca, Bruxellesul se roagă de noi să le luăm banii, iar noi refuzăm sistematic.

UE îți oferă un cadru general și generos de a face bani. E treaba ta, la nivel local, să ai grijă să accesezi fonduri europene, să dezvolți infrastructura, să aduci investitori și așa mai departe. Dacă vrei o comparație mai plastică, iată una: administratorul blocului are grijă ca tu să ai apă, căldură și să fie ridicat gunoiul de la ghenă. Dacă tu nu tragi apa la WC, nu e treaba lui să vină să ți-l desfunde.

Revenind, povestea asta cu “suveranitatea” e un pretext pentru unii să-și urmeze propriile interese. Evident că unor alde Dragnea în România sau Orban în Ungaria le convine să trâmbițeze “suveranitatea” pentru a rămâne la putere, pentru a masacra presa ori justiția, pentru a putea trage spuza pe turta lor. Mai multă avere pentru ei și-ai lor, mai puțină pentru o nație oricum săracă.

Problema cea mare este că, inconștient sau, dimpotrivă, cu bună știință, idioții ăștia fac jocurile lui Putin care, evident, vrea o Europă ciopârțită pentru a avea el de câștigat. Divide et impera. Exemplul simplu e gazul: vindem mai mult și cu o oarecare reducere ca să scăpăm de sancțiuni și să putem exporta (sau importa) și alte lucruri. Mai mulți bani în economia rusească, mai puțină coeziune a unei forțe rivale altminteri mari (fie doar și economice).

Apropo de UE, același model a fost la fel de valabil în America. Încercați să vă imaginați 50 state cu granițe între ele, cu legi diferite, cu constituții diferite, cu taxe vamale diferite, cu taxe și impozite diferite și așa mai departe. America, dacă ar fi arătat așa, ar fi fost o catastrofă economică. Ar fi fost Europa din anii ’50.

Cine urlă ca din gură de șarpe că nu se vede prosperitatea adusă de UE nu-și amintește începutul anilor 2000, cu prețuri mari, inflație mult prea mare, lefuri care nu ajungeau de azi pe mâine, produse proaste, economie pe butuci etc.

O Românie în afara UE, astăzi, ar fi fost o Republica Moldova de vreo opt ori mai mare. O catastrofă, o închisoare în “spațiul carpato-danubiano-pontic” colcăind de sărăcie. Au plecat trei milioane de români? Trei milioane de români au trimis înapoi în țară, anual, miliarde de euro.

Au venit multinaționalele? Dacă nu veneau, nu cumpărai roșii pe timp de iarnă și continuai să bei American Cola, o dată pe săptămână, că Pepsi sau Coca-Cola ar fi fost prea scumpe. Iar dacă ți le permiteai, le cumpărai la peturi de doi litri, că era mai ieftin raportat la cantitate.

Uniunea Europeană a eliminat taxele vamale pentru produse din Europa, a deschis granițele (e o minune că o țară cu 18 milioane de locuitori funcționează cu patru milioane de angajați; mulțumiți-le ălora care au plecat și trimit bani în țară), a adus investiții străine și a permis crearea unui climat decent pentru business.

Să urli acum că vrei suveranitate și că te asuprește UE denotă fie rea-voință, fie prostie crasă.

Între timp, că tot ni s-a urât cu binele în Europa, chinezii sunt noii coloniști în Africa, aplică toate lecțiile capitalismului una după alta, devin ditamai imperiul, în timp ce noi ne plângem de “imperialiștii” din UE. Și când te gândești că, acum o sută de ani, abia ieșeau din Evul Mediu, iar pentru încă vreo 60 de ani, după câteva eforturi ale britanicilor de a-i urbaniza (și de a-i fura, dar aia e altă poveste), s-au întors înapoi în Evul Mediu, dar unul condus de comuniști…

Suveranitatea e doar un pretext pentru dictatură. Și e doar o scuză pentru a ține coada pe sus atunci când ești o capră râioasă. Mai ales că România n-a fost niciodată altceva decât o capră râioasă.

3 comentarii

 1. “Să urli acum că vrei suveranitate și că te asuprește UE denotă fie rea-voință, fie prostie crasă.” – eu îi zic ticăloșie.

 2. Realitatea e că nu-i treaba UE să ne facă pe noi mai bogați,

  Aaaa, ba da.

  https://www.politico.eu/article/germany-industrial-plan-signals-europes-protectionist-lurch/

  Sau ai uitat cand grecilor li s-a zis ca n-au voie sa-si mentina porturile pe motiv ca e, si citez, ”competitie neloiala”?

  Au plecat trei milioane de români? Trei milioane de români au trimis înapoi în țară, anual, miliarde de euro.
  mulțumiți-le ălora care au plecat și trimit bani în țară

  Locuiești în Anglia, corect? Tu ai plătit deja taxe & impozite la bugetul englez, corect? Dar n-ai plătiti un șfanț pentru bugetul român. Așa și cu restul care ”trimit bani”: nu mă interesează mami cu tati, plătește-ți taxele și impozitele pe persoană fizică, că n-ai trimis bani lu mă-ta să-și cumpere eugenii fiindcă te gândeai la buget.
  Pe urmă să se comenteze…

  Mai ales că România n-a fost niciodată altceva decât o capră râioasă.

  Pentru că râioșii sunt xenofili și nu știu altceva decât ”dacă nu-i urmăm p-ăștia, vine apocalipsa”. :)

  • @Dim: stiu ca esti troll, da’ hai sa-ti raspund, totusi. “Aaaa, ba da.” Aaaa, ba nu, ca UE nu e ma-ta, sa te creasca. Tre’ sa muncesti si tu.
   Si doi: Anul trecut, am trimis in Romania mai multi bani decit as fi cistigat acolo. Din banii aia, 20% s-au dus la stat, pe TVA> Sa mori tu ca doar din aia 20% n-am platit in Romania mai multe taxe decit as fi platit dac-as fi fost angajat? Hai sictir.