Care mai e utilitatea unei tablete azi?

Mă gândeam la o chestie: de-a lungul ultimilor ani, am avut o serie de tablete pe mână. Am testat de la iPad-uri la jucării cu Android. La un moment dat, am avut ceva de dimensiunea unui iPad mini pe care l-am pasat părinților mei.

Ideea era să-i dau lui taică-meu ceva pe care să-și citească știrile sportive. E drept, ai mei sunt bătrâni și atehnici. La un moment dat, și-a prins urechile cu ea și a blocat-o și nu mai știu dacă a aruncat-o sau dacă zace prin vreun colț de casă.

De vreo doi ani, mă tot gândesc să-mi iau o tabletă mică, pentru citit și browsing în autobuz. Ceva cu 3G sau 4G, că oricum plătesc vreo cinci lei lunar la Digi pentru un abonament de date care rulează pe un iPad al altcuiva. Însă având o paletă de ping-pong în buzunar, nu prea mai am motivație.

Apoi, m-am tot interesat de segmentul ăsta de piață care a ajuns să concureze cu cel al telefoanelor. Tehnologia evoluează, prețurile scad, telefoanele – inclusiv cele ieftine – devin tot mai mari.

Și mă uitam pe eMAG, la lista asta de tablete 3G, și la prețuri. Trăim într-o perioadă în care, indiferent de “meciurile” de tip fanboy, sistemele de operare au ajuns în punctul în care sunt aproape identice dacă te gândești la performanțe și features sau aplicații.

De când m-am mutat din țară, folosesc tot mai des aplicațiile de mesagerie pentru apeluri audio și video. O tabletă de 300 lei cu WhatsApp sau Facebook Messenger e mai utilă decât un dumbphone dacă vrei să-ți suni părinții, mai ales prin apeluri video, iar interfața de Android a fost, în sfârșit, simplificată și a devenit un sistem de operare intuitiv și ușor de folosit, mai ales dacă ai părinți pe care vrei să-i vezi mai des și care nu-s în aceeași localitate cu tine.

Asta ar fi una. Altă utilitate pe care o văd acum este folosirea tabletei pe post de jucărie educativă pentru copii. Știu că e tentant să te arunci la un iPad, dar nu știu dacă mai e la fel de tentant când copilul dă cu tableta de pământ. Sau cu telefonul, dacă te-ai gândit pentru o secundă să i-l dai pe mână.

Cum ziceam, mă tot uit la evoluția pieței și încerc să-mi dau seama încotro se îndreaptă. Personal, o tabletă mi se pare un nice to have, pentru că unealta mea principală rămâne laptopul și încă sunt blocat în acest tip de gândire. Însă nu pot să nu văd la prieteni modul în care o astfel de jucărie a devenit utilă în casă, mai ales când vine vorba de copii.

În plus, când prețurile pornesc de la 250 lei, vorba aia…

Articol scris la invitația eMAG.