Tabloidizarea presei. Şi o problemă morală

Robert Veress, jurnalist de investigaţii încă la Gîndul – în curînd, la Jurnalul Naţional -, publică pe FreeEx un text despre cum se face presa la actualul său loc de muncă. Îl puteţi citi în întregime pe CursDeGuvernare.ro. Pe scurt, omul spune că e nemulţumit de modul în care tranşează politica editorială redactorul-şef Claudiu Pîndaru: titluri de tip tabloid, fără prea mare legătură cu textul, accent pus mai mult pe afişări decît pe calitatea articolelor şi aşa mai departe.

Problema tabloidizării

În mare, Veress are dreptate. Dar nu doar cînd vine vorba despre Gîndul. Se aplică multor publicaţii care vor să se dezvolte pe online. Am văzut tiluri “senzaţionaliste” la mai toate ziarele. Şi nu e bine. Nu e suficient că s-a pierdut credibilitatea presei în ultimii ani printr-un accent mult prea ascuţit pe politică, în funcţie de interesele patronilor şi de partidul sau oamenii din diferite partide care au pompat publicitate pentru propriile firme sau bani, direct, ca politicile editoriale să fie îndreptate într-o anumită direcţie – mă rog, nu e cazul Gîndul.

Acum, încet-încet, publicul este forţat să citească bălării, să înghită mai degrabă ştiri de tip tabloid decît ştiri serioase, de interes public. Vezi cazul Columbenilor, care au ajuns în ştirile din prime-time de la toate televiziunile. Acelaşi lucru se întîmplă şi în online, în goana după afişări. Or, presa se duce dracului dacă urmează traiectoria asta. După care se miră că vînzările scad, traficul scade. E doar o chestiune de timp, cititorii nu vor fi proşti la nesfîrşit.

Problema morală a jurnalistului Robert Veress

Dacă Gîndul suferă de aceeaşi boală ca restul presei, Robert Veress dă şi mai rău cu bîta-n baltă. Nu că arată cu degetul ce ne doare, ci momentul pe care şi l-a ales. Pentru că Veress s-a trezit să împroaşte Gîndul abia după ce a primit o ofertă de la Jurnalul Naţional. Mai mult, plecînd cu mai mulţi oameni, ar fi fost cel puţin de bun simţ să încerce să îşi spele rufele în redacţie, nu în public, şi să spună ce-l doare. Or, nici el, nici ceilalţi nu s-au dus la conducerea grupului să-şi spună păsurile.

Problema lui Veress este morală. Nu e o dovadă de curaj să scrii de rău despre încă actualul loc de muncă cînd tu eşti deja sigur că pleci în altă parte. E o dovadă, din punctul meu de vedere, de prostie de moment, căci viitorul angajator va şti exact la ce să se aştepte de la tine în momentul în care n-o să-ţi mai convină ceva. Şi e o problemă morală cîtă vreme n-ai avut curaj să te duci să arăţi problema acolo unde chiar puteai fi ascultat. Să fim serioşi, dacă nici Orlando Nicoară, şeful Mediafax Group, nu îşi ascultă oamenii, nimeni n-o mai face.

Problema presei, per total

Concluzia ar fi că, într-o goană stupidă după audienţă, s-a ajuns ca tabloidele să producă mai multă informaţie utilă decît autoproclamatele ziare quality. Ba s-a ajuns chiar în situaţia în care – şi ştiu că o să fiu înjurat – un jurnalist de tabloid face investigaţii mai bune decît unul de la un ziar cu pretenţii, chit că pe domeniul lui. E trist, dar dacă te uiţi atent ce scot unii de la tabloide despre vedete versus ce scot ceilalţi pe domeniile despre care scriu, realizezi că, de fapt, calitatea actului jurnalistic în sine e mai bună la cei de la tabloide. Ignorînd, desigur, subiectele şi referindu-ne strict la munca de documentare.

Dacă punem la socoteală că şi tirajele tabloidelor sînt în scădere, viitorul nu cred că se arată prea roz pentru media. În fond, publicul e aşa cum ţi-l educi. Or, pînă acum, a fost educat prost. A fost prostit cu subiecte de doi lei. A venit criza şi interesul s-a mutat în altă parte. Multă vreme n-o să mai ţină. E doar o chestiune de timp pînă cînd proştii se deşteaptă. Şi, zău, se vor deştepta şi nu vor mai da doi lei pe ziare. La ce-a condus proasta educare a publicului? Inclusiv la prostirea jurnaliştilor, care nu mai ştiu ce întrebări să adreseze, nu mai ştiu ce-i munca de teren, iar conţinutul actual e produs în proporţie de 80% de agenţiile de PR sau din secţiunile de comunicate de presă.

Mergem, încet-încet, către deprofesionalizare. După care ne mirăm că Mircea Badea a dus termenul “deontologie” în derizoriu. Păi, pe bună dreptate!

9 comentarii

 1. Haha, deci nu sunt singurul care vede asta. Ma contram cu cineva ca reporteri in adevaratul sens al cuvantului au ramas doar cei de la tabloide. :D

  Complet de acord cu ante-penultimul paragraf si cu fraza asta “un jurnalist de tabloid face investigaţii mai bune decît unul de la un ziar cu pretenţii, chit că pe domeniul lui”. Asa e, a disparut specia reporterului. Reportaje autentice, “cu sange” mai citesti doar prin tabloide iar acolo, dincolo de scriitura, macar ai senzatia ca citesti ceva muncit.

  Ah, iar CanCan sau Click chiar au produs stiri de prime-time (inclusiv scandalui politice) in ultimii ani. . Un pic de atentie cand ii luam in deradere pe reporterii de acolo. :)

 2. asa-zisa munca de investigatie a tabloidului e de fapt o banala “scurgere” de PR….adica vedetele consimt in mare parte din cazuri la o “invadare a intimitatii” conspirand impreuna cu jurnalistul pentru ceva vizibilitate in plus…

 3. Stimabile, tragi concluzii pripite. Nu am “improscat” Gandul dupa plecare. Am postat pe freeex acea invitatie la discutarea sansei presei care nu este de tip tabloid de a apare in conditii profitabile, in Romania, dand un exemplu pe care il cunosc foarte bine din proprie experienta. Aceste lucruri (pozitia noastra, a multora dintre redactori) au fost discutate si ras-discutate in redactia Gandul, doar ca nu ne-am spalat rufele in public. A fost de ajuns ca a scris CTP un comentariu pe aceasta tema.

 4. Libertatea ,Can Can si Click au jurnalisti ??

  Asta a fost bancul zilei :))))

 5. Senzational! Turambar este atit de genial incit a discutat despre aceasta situatie inca de acum doi ani de zile. Un subiect excitant, care rascoleste singele in voi si va provoaca fierbinteli dureroase. Cititi numai pe blogul lui Turambar despre cit de impiedicat moral si profesional este Veress! Exploziv! Turambar demasca putreziciunea morala a jurnalistilor. Daca doriti sa aflati mai multe despre sfirsitul lumii, cititi numai la Turambar!

  http://turambarr.blogspot.com/2009/05/ca-de-obicei-presa-e-varza.html

 6. Nu pricep!

  <>

  pai de 21 de ani suntem liberi, functioneaza economia de piata: in functie de ce cere publicul, aia i se da! Care e problema? Omanii vor tabloide, nu ziare quality, asta li se ofera! Lumea e interesat de pepi si oane, iri si mini, nu de manuscrisele lui Cioran! Presa si mass media in general reflecta fidel aceasta realitate!

  • @Cristian Ioan: teoretic, da. Practic, e ca la scoala: si elevii si-ar dori sa faca doar desen si lucru manual, dar cu toate astea, li se ofera altceva. In asta consta educatia. In momentul in care presa coboara nivelul, nu te astepta ca, ulterior, oamenii sa vrea mai mult. Scade si nivelul lor.

 7. CORECT!
  Totusi, as face deosebirea intre presa de scandal, tabloid, sex-shop sau hypermarket, pe de o parte, si scoala, pe de alta. In lumea moderna, adica in capitalis, ca si in comunism, in 1920 ca si in 2011, invatamantul general este gratuit si OBLIGATORIU. Asadar, da, la scoala, cel putin in clasele primare, elevul este obligat sa invete o, i, oi sau 2+3 fac 5. Exact asta discutasem cu un coleg cu mai multi ani in urma: eu spuneam cum ar trebui facut invatamnatul mai atractiv pentru elevi, iar el obiecta, scoala nu trebuie sa fie atractiva, ci “cu forta’, in sensul ca daca un copil este foarte bun la pictura, matematica, muzica, programare sau istorie, astea o sa le invete si singur, din pasiune, scoala trebuie sa ii predea cat de cat si matriile pe care el NU le-ar invata singur!

  Insa sa revenim la subiectul discutiei, care nu era etica si morala, nu era EDUCATIA, ci presa. Intr-o lume libera, presa, la fel ca si hypermarketurile si magazinele de fitze, ofera publiculi exact ceea ce acesta doreste sa consume!
  Eu sunt la o frima, care proiecteaza, produce si vinde niste echipamente de telecomunicatii. Ce fel de echipamente? Care se cer pe piata! Ce credeti ca ar face patronul daca eu as spune ca este imoral sa fabricam aparate cu modul 3,5 G (HSPA) sau sa folosim tehnologia SIP pentru VoIP? asta cere piata, asta facem!

 8. Incredibil cum am ratat postul asta. :)
  Robert Veress s-a trezit cu probleme etice, el care m-a amenintat si a trecut si la fapte pt un articol! A facut el ce-a facut si a reusit sa-mi hecareasca vechiul blog, de abia am reusit sa recuperez baza de date. Si acum face pe domnisoara si da lectii.. Cititi numai pe blogul lui ipo continuarea articolului lui Turambar care demasca impostura si nemernicia presei romanesti! :)
  http://ipostaze.wordpress.com/2009/05/29/tirania-presei-sau-robert-veress-e-un-bou-2/.