Ţara lui “muieţi-s posmagii?”

Unul dintre capitolele la care românii trebuie să muncească e spiritul de echipă. La noi, nu există aşa ceva pe teme minore, darămite pe teme majore. Să facă alţii, nu noi. Noi să stăm pe margine şi să comentăm.

Caz concret: profesoara de română Cristina Tunegaru munceşte de una singură să facă un manual de limba română şi pune PDF-ul la liber, pe net, în condiţiile în care e al ţâşpulea an în care Ministerul Educaţiei n-are manuale la început de an şcolar, deşi s-au făcut licitaţii peste licitaţii.

Anul ăsta e cu atât mai special, cu cât onor ministrul PLM s-a gândit să anuleze toată munca de peste vară şi să mute toată responsabilitatea manualelor către Editura Didactică şi Comunistă Pedagogică, condusă de un sinecurist ajuns acolo după ce a fost zburat din minister când a devenit suspect de… măsluit licitaţii cu manuale.

Ce zice Tunegaru: “Am atașat mai jos un manuscris al manualului. Îl puteți folosi ca atare și vă rog să îmi trimiteți toate recomandările, sugestiile, corecturile necesare.

Invariabil, apar nişte greşeli când se ocupă un singur om. Care-s reacţiile? “Ah, păi e un manual prost” şi “Ah, păi de ce nu şi l-a corectat singură?” Tot românul se pricepe la politică, fotbal şi, mai nou, la manuale de română. De ce să muncească şi el? Ce, pe el îl plăteşte cineva să muncească? Da’ pe ea cine-a plătit-o, dragi români, iubiţi concetăţeni? Sfântu’ Duh?

E acelaşi tip de lipsă de implicare pe care-l vedem în tot ce mişcă în România. Ah, am putea să ne coalizăm şi să facem o treabă bună? Eh, da’ nu mai bine stăm noi şi comentăm de pe margine? Toată lumea se pricepe la comentat, dar unul n-ar da o mână de ajutor.

După care, evident, toţi se plâng că România e o ţară de căcat, e frumoasă, da’ păcat că-i locuită. Uite de-aia e aşa, că-i plină de oameni care critică de pe margine în loc să se implice. Fix ca-n Creangă, “muieţi-s posmagii?

PS: Între timp, nu se scandalizează nimeni că ministrul PLM a dat ordin pe unitate să se înfiinţeze Poliţia Manualelor, iar inspectorii şcolari au fost trimişi prin şcoli ca să-i percheziţioneze pe elevi, nu care cumva să aibă vreun auxiliar în geantă, că dacă învaţă ceva util?

2 comentarii

  1. Daca ar sta doar pe margine tot ar fi mai OK decat e acum situatia cand tot ce fac e sa comenteze si sa incurce :)

    Oricum, ai dreptate cu ce spui. Si e ma surprind uneori in ipostaza de mai sus, dar incerc sa ma vindec de romanism…

  2. Ce bine e când dai de alți oameni care gândesc la fel și reușesc să se exprime mai bine decât mine. De prea multe ori mă gândesc cu atâta ciudă și furie la anii pe care i-am petrecut prin școli. La banii dați, la meditații, la clasa a doua când învățătoarea bătea pe toată lumea, învățătoarea care m-a dat cu capul de bancă de mi-a curs sânge din nas, la “țineți gura, nu fă scandal, nu ieși în fața, treaba ta e sa îți vezi de învățat”. Dacă aș fi avut mai multă coloană vertebrală, dacă nu aș fi învățat că trebuie să accept lucrurile așa cum sunt, că nu e de nasul meu treaba asta, poate azi nu îmi duceam viața prin țări străine. De aceea când văd oameni precum Tunegaru, cei de la Teach for Romania, îmi dă o speranță atât de nebună încât chiar încep să cred că există cineva care poate educa și lupta pentru generațiile actuale. Nebunie curată!