Țara pensionarilor

O idee, rapid, despre congresul PSD. Am urmărit live-ul pe Digi și mi-a rămas în minte o chestie spusă de Dragnea într-un discurs uluitor de lung și plin de inepții.

Reproduc din memorie: “Am crescut salariul minim și vom continua să-l creștem. Salarii mai mari pentru români înseamnă pensii mai mari.” Și cred că, odată cu acest enunț, Dragnea a spus, fără să vrea, care este publicul țintă al PSD-ului. Nu că n-am fi știut deja, doar a confirmat-o.

A mai băgat ceva bla bla despre românii care emigrează, dar concluzia nu poate fi decât una singură. Anume că se apropie sfârșitul partidului. Întregul eveniment, dincolo de aplauzele demne de al paișpelea congres (putea să aleagă Arena Națională, dar ar fi amintit de Ponta, așa că a ales Sala Palatului…), a arătat precum un priveghi.

De la cum și-a rostit discursul, fără nici o tragere de inimă, cu un morcov adânc înfipt, la lipsa foștilor președinți (au lipsit Năstase, Geoană, Ponta și Iliescu) și până la modul batjocoritor în care i-au ținut pe-afară pe oamenii aduși cu autocarele. Un dezinteres semnificativ față de propriii votanți.

Ideea e următoarea: din România, se pleacă pe capete. Creșterea salariului minim va fi încă un fiasco, iar puterea de cumpărare va continua să scadă (pentru că inflație; nu poți să obligi agajatorul să mărească lefurile fără să crească prețurile). Încă suntem în UE, încă poți pleca doar cu buletinul.

Citeam, zilele trecute, că s-a schimbat până și profilul demografic al celor care pleacă din țară. Tot mai mulți oameni între 30 și 45 ani aleg să se mute. Pentru tinerii până-n 25-30, după ce termină facultatea – sau nu, că nu e obligatoriu -, e mult mai simplu, câtă vreme n-au destule obligații care să-i rețină în România (de exemplu, copii sau părinți bătrâni și bolnavi).

PSD rămâne cu pensionarii. Iar pentru pensionari, se anunță un dezastru. Și asta pentru că idioții sunt în continuare idioți și nu văd dincolo de propriile lor interese. România are o economie bazată pe consum, adică pe marginea falimentului, iar în ritmul în care se pleacă, în câțiva ani, țara va fi în aceeași situație ca în anii de glorie ai lui Emil Constantinescu.

Repet, diferența e că, spre deosebire de anii ’90 și începutul anilor 2000, acum poți pleca doar cu buletinul. N-ai nevoie de viză, n-ai nevoie de permis de muncă, n-ai nevoie nici măcar de permis de rezidență în primele luni.

Economia bazată pe producție se va micșora de la o lună la alta, iar singura modalitate de a compensa efectul inflației va fi taxarea tot mai agresivă. Efectul va fi temporar, pentru că taxe mai mari duc, desigur, la prețuri mai mari.

În câțiva ani, România va deveni o țară a pensionarilor și a bugetarilor. Mediul privat va fi format din ce IT va mai rămâne în țară, câteva fabrici și lanțurile de supermarketuri. Fiecare lege idioată va mai genera un val de plecări. Practic, Dragnea a anunțat, fără să vrea, sfârșitul partidului. Incompetenți după incompetenți care nu sunt în stare să facă un plan pe termen mediu-lung.

Iar efectul e exact ăsta: economia se duce de râpă și trage și partidul după. Iar PSD va pierde și pensionarii câtă vreme cei care ar trebui să le plătească pensiile pleacă unul după altul din țară.

5 comentarii

  1. Apocaliptic scenariu : ” In câțiva ani, România va deveni o țară a pensionarilor și a bugetarilor.” insa , i-ai uitat pe unguri sau , crezi cumva ca si aia vor pleca , lasand Romania …romanilor ?

    • @Marian: maghiarii tineri pleacă pe capete în Ungaria, unul după altul. Cei care sînt studenți au o gașcă de burse de la guvernul maghiar și pleacă la studii prin Franța, Germania, UK etc. Cei mai în vîrstă n-au nevoie de vize pentru călătorii în America, de exemplu etc.

  2. Gresit, PSD isi cultiva viitorul electorat. Bugetarii, pensionarii si cei captivi dpdv social vor vota intodeauna cu PSD. Cei care pleaca acum sunt un pericol pentru ei pentru ca viseaza la schimbare. Cu cat pleaca mai multi cu atat mai bine pentru PSD.

  3. @Alex, permite-mi sa cred ca am dreptate cand spun ca memoria colectiva este scurta si ca acei pensionari vor vota din nou cu PSD cand li se vor promite 100 lei in plus la pensie. Asta se intampla de peste 20 de ani. Un electorat sarac si captiv este o pepiniera de votanti perfecti pentru PSD.